Για την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου σε σχέση με την αγορά υπηρεσιών εκπαιδευτικών για προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, καθώς και για τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει η Κυβέρνηση για συμμόρφωση με την απόφαση του δικαστηρίου, ενημερώθηκε σήμερα η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής.
Όπως αναφέρθηκε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, η Κυβέρνηση αποφάσισε να εφεσιβάλει την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, Κυριάκος Χατζηγιάννης, σε δηλώσεις του είπε ότι κατά την σημερινή συζήτηση γύρω από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης, έχει απασχολήσει την Επιτροπή Παιδείας το καθεστώς εργοδότησης με αγορά υπηρεσιών.
«Αφορά ουσιαστικά περίπου περί τις 5.000 ανθρώπους, οι οποίοι αναζητούν μια επίλυση του θέματος πάνω σε μια βάση, όπως έχουν ενημερώσει, όπου να μπουν σε καθεστώς όχι μονιμότητας μεν αλλά καθεστώς ορισμένου χρόνου. Εξυπακούει επίσης και προβλήματα σε σχέση με το καθεστώς το οποίο θα καταλήξει στη συνέχεια αορίστου χρόνου», πρόσθεσε.
Όπως είπε, ο διάλογος, ο οποίος διεξάγεται, είναι απόλυτα αναγκαίος και απόλυτα θετικός.
«Είναι λαϊκισμός από τον οποιονδήποτε να υποτιμά την συζήτηση, η οποία διεξάγεται μεταξύ Υπουργείου Παιδείας αλλά και των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ο οποίος διάλογος έχει κάποια προβλήματα. Θεωρούμε ότι αυτό το καθεστώς δεν μπορεί να συνεχιστεί. Θα πρέπει να υπάρξει μια δικαίωση. Να γίνει καθεστώς το οποίο να αφορά εργαζομένους πάνω σε ανάλογη βάση με τους λοιπούς άλλους εκπαιδευτικούς» σημείωσε.
Όμως, συνέχισε ο κ. Χατζηγιάννης, το μέγεθος του προβλήματος είναι τεράστιο και χρειάζεται βαθύτερη μελέτη, βαθύτερη γνώση και να εκτιμηθούν οι συνέπειες πάνω σε άμεση βάση, μεσοπρόθεσμη, αλλά και μακροπρόθεσμη.
«Στηρίζουμε το ότι θα πρέπει να φύγουμε από την αγορά υπηρεσιών το συντομότερο δυνατό» αλλά ταυτόχρονα, υιοθετώντας πλήρως τις θέσεις και της ΣΕΚ ότι αυτά τα προγράμματα θα πρέπει να εξορθολογιστούν «δεν μπορεί να δημιουργηθεί πρόσθετο κόστος στη λειτουργία των προγραμμάτων» γιατί, όπως είπε, αν και εφόσον προχωρήσουμε σε αλλαγή καθεστώτος για 5.000 ανθρώπους «κάποιες συνέπειες μπορεί να υπάρξουν».
Όπως ανέφερε, είναι καλύτερα να καταργηθούν κάποια προγράμματα, είναι καλύτερα να εξορθολογιστούν στο σύνολο τους όλα τα προγράμματα εκπαίδευσης παρά να έχουμε την διαιώνιση αυτών των προβλημάτων.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς, σε δηλώσεις του είπε ότι η Κυβέρνηση αντί να καταθέσει πρόταση με την οποία να συμμορφώνεται στην απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, όπως εξάλλου δεσμεύτηκε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ότι θα έπραττε, δυστυχώς παραμένει προσηλωμένη σε μια θέση η οποία επί της ουσίας παραβιάζει βασικά εργασιακά δικαιώματα χιλιάδων εκπαιδευτικών που εργάζονται στα απογευματινά και βραδινά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας.
«Η άρνηση της Κυβέρνησης να αποκαταστήσει μια άδικη απόφαση εις βάρος χιλιάδων εκπαιδευτικών, τους οποίους ως γνωστό εν μια νυκτί μετέτρεψε από μισθωτούς σε αυτοεργοδοτούμενους, συνιστά αφόρητη πρόκληση και μετατρέπει την Κυβέρνηση σε κοινό παραβάτη», σημείωσε.
Την ίδια ώρα, συνέχισε ο κ. Καυκαλιάς, η απόφαση της Κυβέρνησης να εφεσιβάλει την απόφαση του Δικαστηρίου και να προκηρύξει τα προγράμματα για την επόμενη τριετία χωρίς να προηγηθεί αποκατάσταση της εργασιακής θέσης αυτών των εργαζομένων επιφέρει πλήγμα και στα ίδια τα προγράμματα.
«Ως ΑΚΕΛ θα συνεχίσουμε να πιέζουμε για λήψη πολιτικής απόφασης από πλευράς της Κυβέρνησης που θα δικαιώνει τους επηρεαζόμενους», πρόσθεσε.
Ο κ. Καυκαλιάς είπε, επιπρόσθετα, ότι σε μια άλλη εξέλιξη που συνδέεται με τα απογευματινά και βραδινά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας, «ως ΑΚΕΛ εγγράψαμε σήμερα στην Επιτροπή Παιδείας θέμα με τίτλο ‘Η μη λειτουργία των επιμορφωτικών κέντρων του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κατά την σχολική χρονιά 2020-2021 εξαιτίας των μέτρων κατά της πανδημίας, τα προβλήματα που δημιουργούνται και η ανάγκη στήριξης των εκπαιδευτικών που απασχολούνται σε αυτά’».
«Όπως είναι γνωστό, κατά τη φετινή σχολική χρονιά τα επιμορφωτικά κέντρα ανέστειλαν την λειτουργία τους στα πλαίσια των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας, με αποτέλεσμα να διακοπούν προγράμματα που απευθύνονται και σε ενήλικες στα πλαίσια υγιούς απασχόλησης και δια βίου μάθησης. Επιπλέον, 630 περίπου εργαζόμενοι σε αυτά τα προγράμματα μένουν χωρίς εισόδημα από τον Μάιο του 2020 που ήταν η τελευταία περίοδος απασχόλησης τους», σημείωσε.
Όπως είπε, οι απασχολούμενοι στα επιμορφωτικά κέντρα παρά τα διαβήματα που έχουν γίνει και τις υποσχέσεις που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα δεν έχουν συμπεριληφθεί σε οποιοδήποτε σχέδιο στήριξης εργαζομένων που εξάγγειλε η Κυβέρνηση και ειδικά το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου, σε δηλώσεις του είπε ότι συζήτησαν και σήμερα ένα θέμα, το οποίο συζήτησαν πάρα πολλές φορές στη Βουλή, στην αρμόδια Επιτροπή Παιδείας, «σχετικά με το παράνομο και πρωτοφανές απαράδεκτο καθεστώς εργοδότησης ατόμων εκπαιδευτών στα ΚΙΕ, αλλά και ευρύτερα στην εκπαίδευση».
«Εμείς διαφωνούμε κάθετα με αυτή την εκμετάλλευση των ανθρώπων, οι οποίοι προσφέρουν στην εκπαίδευση και διαπιστώνουμε συνεχώς την παραβίαση των δικαιωμάτων αυτών των ανθρώπων αφού το κράτος το ίδιο εκμεταλλεύεται την εργασία αυτών των ανθρώπων χωρίς να αμείβονται και χωρίς να τηρούνται οι ίδιοι όροι που τηρούνται σε αντίστοιχες μόνιμες θέσεις», συμπλήρωσε.
Επομένως, συνέχισε ο κ. Λεωνίδου, αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι ο αρμόδιος Υπουργός Παιδείας και ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών να προσέλθουν στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής «για να συζητήσουμε συνολικά το θέμα, για να ασκήσουμε και εμείς πίεση αλλά και να συνεργαστούμε για να βρούμε από κοινού μια τελική ρύθμιση έτσι που να ικανοποιηθούν τα πάγια αιτήματα αυτών των ανθρώπων».
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας, σε δηλώσεις του κάλεσε την Κυβέρνηση να σεβαστεί την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου για τα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης και να επαναφέρει τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών στα ΚΙΕ.
Κάλεσε, παράλληλα, το Υπουργείο Παιδείας να σταματήσει την εκχώρηση των επιμορφωτικών προγραμμάτων των ΚΙΕ στην αγορά υπηρεσιών.
«Η εκπαίδευση στα ΚΙΕ δεν είναι προϊόν για να πουλιέται στο παζάρι. Η ενέργεια του Υπουργείου Παιδείας να απολύσει τους μισθωτούς εκπαιδευτικούς και να συνεχίσει τα ΚΙΕ με αγορά υπηρεσιών εκπαίδευσης, απλά θα τραυματίσει ανεπανόρθωτα τον θεσμό και θα υποβαθμίσει δραματικά την ποιότητα των προγραμμάτων επιμόρφωσης. Συστήνουμε στην Κυβέρνηση να σταματήσει τη διαδικασία έφεσης στο Ανώτατο της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου. Επιπλέον καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να επαναφέρει την προηγούμενη κανονικότητα στα ΚΙΕ», πρόσθεσε.
Καταλήγοντας ο κ. Γιωργάλλας, έκανε έκκληση στις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους να επιταχύνουν τη διαδικασία καταβολής των επιδομάτων που δικαιούνται οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ γιατί εν μέσω πανδημίας οι 5.000 οικογένειες τους είναι χωρίς εισοδήματα λόγω μη πραγματοποίησης των επιμορφωτικών προγραμμάτων.