Μπορεί το όμορφο ταξίδι της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας να μπαίνει στην τελική ευθεία για να αράξει στην… Ιθάκη, όμως παρουσιάζει και τον Δεκέμβριο πλούσιες εκδηλώσεις με σπουδαίες εκθέσεις, μεγάλες μουσικές συναυλίες και με μια θεατρική παράσταση που έχει πολλαπλή σημασία για την Πάφο.
Σε παγκόσμια πρώτη θα παρουσιασθεί η δραματοποίηση του κορυφαίου έργου “Παγκόσμιον Άσμα” του ποιητή, πνευματικού ανθρώπου και πρώην Δημάρχου της Πάφου, Χριστόδουλου Γαλατόπουλου. Με ξεχωριστό ενδιαφέρον αναμένεται και η εκδήλωση παράδοσης του τίτλου στις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης για το 2018, Valletta (Μάλτα) και Leeuwarden (Ολλανδία) , όπως επίσης και η τελετή λήξης με ένα πολυθέαμα που θα θυμίσει, θα συνεπάρει και ασφαλώς θα συγκινήσει, σε μια χρονιά, που θα μείνει ανεξίτηλη στην Πολιτιστική Ιστορία αυτής της πόλης.
Πρόγραμμα Δεκεμβρίου 2017
Παρασκευή 1 – Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017
Salon d’ Automne στην Πάφο
Γκαλερί Εν Πλω & Παλιά Ηλεκτρική 16:00-19:00
ΕΓΚΑΙΝΙΑ:
Γκαλερί Εν Πλω 1 Δεκεμβρίου 19:00 & Παλιά Ηλεκτρική 5 Δεκεμβρίου,19:00
Εικαστικά
Το Salon d’ Automne είναι η γνωστή, ιστορικής σημασίας, καλλιτεχνική έκθεση που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Παρίσι. Με αφορμή την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος2017, η Michele Julie Ansermet Papadopoulos συνδέει την εικαστική παραγωγή της Κύπρου, με το Παρίσι. Στην έκθεση στην Πάφο συμμετέχουν 30 Κύπριοι καλλιτέχνες και από τις δύο κοινότητες, μαζί με 72 ξένους καλλιτέχνες που έλαβαν μέρος στην έκθεση στο Παρίσι. Η έκθεση πραγματοποιείται σε δύο διαφορετικούς χώρους και τα εγκαίνια θα πλαισιωθούν από τους καλλιτέχνες Nima Saekechik (πιάνο) και Herve Sika (χορός).
Επιμέλεια: Michele Julie Ansermet Papadopoulos.
Με την υποστήριξη και συνεργασία του Οργανισμού Salon d’Automne και του Γαλλικού Ινστιτούτου Κύπρου
Είσοδος ελεύθερη
_____________________________________________________
Παρασκευή 1 & Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017
Η Θάλασσα που μας ενώνει
Μαρκίδειο Θέατρο 20:30
Μουσική
Ένα συναρπαστικό μουσικό ταξίδι με τον Γιώργο Νταλάρα, που εκκινεί από την Ελλάδα και τα σημαντικότερα τραγούδια των μεγάλων Ελλήνων συνθετών και μεταφέρεται από τον υπέροχο Ιταλό τραγουδοποιό Eddy Napoli και τους σπουδαίους μουσικούς στις χώρες της Μεσογείου, με εμβληματικά τραγούδια, με εξαίσιες και έντονα συναισθηματικές μουσικές.
Συμμετέχει η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας και οι μουσικοί: Ανδρέας Κατσιγιάννης-σαντούρι, Γιώργος Παπαχριστούδης-πιάνο, Γιώργος Μάτσικας και Κωνσταντίνος Γεδίκης-μπουζούκι, Απόστολος Βαλαρούτσος-κιθάρα, Κώστας Κωνσταντίνου-κοντραμπάσο, Νίκος Σαμαράς-τρομπέτα, Αποστόλης Βαγγελάκης-πνευστά, Δήμος Βουγιούκας-ακορντεόν, Πέτρος Κούρτης και Θέμης Συμβουλόπουλος-κρουστά και η ανερχόμενη τραγουδίστρια Ρία Ελληνίδου.
Εισιτήρια: 15 €
Χορηγός Φιλοξενίας: Elysium
__________________________________________________
Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017
Peace2Peace
Χάνι του Ιμπραήμ 11:00- 15:00
Ολοκληρώνοντας τη δράση Peace2Peace του προγράμματος της Κοινωνικής Συμμετοχής , η ομώνυμη ομάδα Γυναικών από όλες τις κοινότητες της Κύπρου, συναντάται αυτή τη φορά στο Χάνι του Ιμπραήμ για να γιορτάσει την φιλία και την ειρήνη. Παράλληλα με τα εγκαίνια της εγκατάστασης “Ονειροπαγίδες για την Ειρήνη” φτιαγμένες από τα μέλη της ομάδας με σμιλί, διοργανώνεται παζάρι με χειροποίητες δημιουργίες, κατασκευές και εδέσματα από γυναίκες από όλη την Κύπρο. Επιπλέον στις 11:30 παιδιά προδημοτικής και δημοτικής εκπαίδευσης θα μπορούν να συμμετάσχουν στη διαδραστική παράσταση «Ο Κλόουν με την Εφημερίδα» απο τον Mohammed Awwad και στις 14:00 το Θέατρο Σύννεφο και η θεατροπαιδαγωγός Νεοφύτα Πολυδώρου ταξιδεύει τα παιδιά με το τρυφερό και παραβολικό παραμύθι του Σελ Σιλβερσταϊν “Το Δεντρο που έδινε “.
Είσοδος ελεύθερη
___________________________________________________________________
Σάββατο 2 – Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017
Υφαίνοντας την Ευρώπη: «Ο Κόσμος ως Στοχασμός»
Πολυχώρος Αττικόν 2-31/12/ 16:00- 19:00 &
Οικία Shelley 2, 6,9,10,13,16,17,20/12) 16:00-19:00
ΕΓΚΑΙΝΙΑ: Πολυχώρος Αττικόν 2 Δεκεμβρίου 18:00 (Οικία Shelley) 19:00 ( Αττικόν)
To έργο καταπιάνεται με την τέχνη της υφαντικής και εξετάζει κριτικά τις όψεις που σχετίζονται με την ιστορία και τη σημειωτική της. Η έκθεση “Υφαίνοντας την Ευρώπη” διερευνά την ύφανση ως μια ιστορική πρακτική, αλλά και ως μια παρομοίωση για την αδιάκοπη απ-ύφανση και επαν-ύφανση της ευρωπαϊκής ταυτότητας. Ξεκινώντας από την τέχνη της υφαντικής, που απαντάται ήδη από την αρχαιότητα, το project μελετά τους συσχετισμούς ανάμεσα στην ιστορικά διαμορφωμένη γλώσσα της υφαντικής και στις σύγχρονες εικαστικές πρακτικές, ιδίως αυτές που βασίζονται στην ψηφιακή τεχνολογία και τα νέα μέσα. Στόχος της έκθεσης είναι να αναδείξει τους τρόπους με τους οποίους η σύγχρονη τέχνη επανερμηνεύει την πρακτική της δημιουργίας αντικειμένων από διαπλεκόμενους ιστούς.
Στην έκθεση συμμετέχουν σημαντικά ονόματα της διεθνούς εικαστικής σκηνής, μεταξύ των οποίων η Κimsooja, o Johan Grimonperz, η Cat Mazza, η Sabrina Gschwandtner, o Fernando Sanchez Castillo, η Cristina Lucas, η Λουκία Αλαβάνου, η Eva Borner, η Francesca Fini, η Anne Wilson, η Janis Jefferis, η Diane Wood Conroy, η Sarah-Joy Ford, ο Νίκος Γυφτάκης, αλλά και οι νέοι και καταξιωμένοι Κύπριοι εικαστικοί Αναστασία Μηνά, Χρίστος Αβραάμ, Γιάννης Σακέλλης, Κυριάκος Κουσουλίδης, Άννα Λυτρίδου, Μιχάλης Χαραλάμπους, Ελένη Νικοδήμου, Ερατώ Χατζησάββα
Επιμέλεια – Σύλληψη: Έφη Κυπριανίδου
Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός έκθεσης: Μυρτώ-Μαρία Βορεάκου
Είσοδος ελεύθερη
Χορηγός : K. Ellinas Energy
Με την υποστήριξη: Papoutsanis, Leptos, The Eaton Fund, Maven Consulting
Χορηγός Επικοινωνίας : Φιλελεύθερος
Δευτέρα 4 & Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017
Απαγορευμένες Ιστορίες
Μαρκίδειο Θέατρο 20:30
Θέατρο
Οι Απαγορευμένες Ιστορίες είναι το τρίτο μέρος της θεματικής τριλογίας ’Εξουσία και Συλλογική Μνήμη’, της ομάδας Ludens Ensemble με έδρα το Εδιμβούργο, που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος2017.
H ομάδα Ludens Ensemble έχει μεταφέρει στη σκηνή ιστορίες από τις δύο κοινότητες, χρησιμοποιώντας τεχνικές του αφηγηματικού θεάτρου. Τέσσερις ηθοποιοί αποδίδουν τις ιστορίες που έχουν συλλεχθεί μετά από πρόσκληση και υποδύονται διαφορετικούς χαρακτήρες σε μια παράσταση που περιέχει τη χρήση μαριονέτας, θεάτρου σκιών, video mapping, προβολών και μουσικής.
Το έργο Απαγορευμένες ιστορίες προσπαθεί να γεφυρώσει το χάσμα, υπερβαίνοντας τη διαίρεση και δημιουργώντας σταδιακά μια κοινή αφήγηση για τη ζωή των δύο κοινοτήτων στη Κύπρο.
Εισιτήρια: 10€
__________________________________________________
Τετάρτη 6 – Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017
Κυπριακός Κινηματογράφος και Σκηνοθέτες
Μαρκίδειο Θέατρο 19:00 &21:00
Κινηματογράφος
Ένα τριήμερο με βραβευμένες σύγχρονες ταινίες Κυπρίων δημιουργών, συναντήσεις με τους σκηνοθέτες και συζητήσεις για το σύγχρονο κυπριακό κινηματογράφο.
Θα προβληθούν οι ταινίες :
6/12/ 19:00 & 21:00
Το Αγόρι στη Γέφυρα (85’, 2016). Σκηνοθεσία: Πέτρος Χαραλάμπους
Η Χαρά και η Θλίψη του Σώματος (149’, 2013).Σκηνοθεσία: Ανδρέας Πάντζης
7/12/ 19:00 & 21:00
Μέλος Οικογένειας (104’, 2015). Σκηνοθεσία: Μαρίνος Καρτίκκης
Η Ιστορία της Πράσινης Γραμμής (115’, 2017). Σκηνοθεσία: Πανίκος Χρυσάνθου
8/12/ 19:00 & 21:00
Εντυπώσεις ενός Πνιγμένου (82’, 2015). Σκηνοθεσία: Κύρος Παπαβασιλείου
Rosemarie (112’ 2017). Σκηνοθεσία: ‘Αδωνις Φλωρίδης
Είσοδος ελεύθερη
______________________________________________________
Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017
Περί Πόλεως – Τα παλιά Αρχοντικά
Οικία Λοΐζου Φιλίππου, Eξω Βρύση 4, 16:30
Κοινωνική Συμμετοχή
Το Περί Πόλεως κάνει τον τελευταίο του σταθμό για το 2017,στα Αρχοντικά της Πάφου, ανοίγοντας για πρώτη φορά, μετά από δεκαετίες, το περίφημο Αρχοντικό του Λοϊζου Φιλίππου.
Ο Δρ. Παναγιώτης Τουλιάτος, Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Frederick Λευκωσίας, θα αναπτύξει την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των Αρχοντικών της Πάφου, για τα οποία η εθελόντρια Λία Κωνσταντίνου έχει συλλέξει ιστορίες και αφηγήσεις, ενώ για τη ζωή και το έργο του Λοϊζου Φιλίππου θα μιλήσει ο καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις, Δρ. Γιώργος Γεωργής. Εκ μέρους της οικογένειας του Λοϊζου Φιλίππου θα χαιρετήσει ο εκπαιδευτικός Νικόλας Ζήνωνας Νικολαΐδης.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ντοκιμαντέρ καθώς και σύντομο καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τον χορογράφο Jake Αθανασιάδη και την καθηγήτρια κιθάρας στο Δημοτικό Ωδείο Πάφου, Μαρινέλλα Τρύφωνος.
Οργάνωση/συντονισμός: Λία Κωνσταντίνου
Την επιμέλεια του έργου Περί Πόλεως έχει η Ελίζα Χριστοφόρου.
Χορηγός: Οινοποιείο Βασιλικόν
Είσοδος ελεύθερη
______________________________________________________
Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου- Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2017
Manda-la in Cyprus
Χάνι του Ιμπραήμ 16:00-19:00
ΕΓΚΑΙΝΙΑ: Χάνι του Ιμπραήμ 14 Δεκεμβρίου 19:00
Φωτογραφία
Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος 2017 προσκαλεί, στο πλαίσιο του προγράμματος “Η Ιαπωνική Ματιά στην Κύπρο ”, τον Ιάπωνα φωτογράφο Masahiro Usami στην Κύπρο για να παρατηρήσει τη ζωή των ανθρώπων της Κύπρου και να δημιουργήσει φωτογραφίες μεγάλης κλίμακας που αντιπροσωπεύουν τις ελπίδες, αλλά και την σημερινή κοινωνικοπολιτική κατάσταση της Κύπρου μέσω της καλλιτεχνικής προοπτικής του καλλιτέχνη. Συγκεκριμένα, θα επικεντρωθεί σε ανθρώπους που έχουν άμεση σχέση με τα γεγονότα του 1974, συμβολίζοντας την ελπίδα τους για επανένωση.
Η σειρά φωτογραφιών του Masahiro Usami ονομάζεται «Manda-la», όπως και η μορφή της βουδιστικής ζωγραφικής Mandala, που απεικονίζει την ουσία του χώρου. Ένα κύριο σχήμα τοποθετείται στη φωτογραφία για να αναπαραστήσει τη λεπτομερή ζωή και το περιβάλλον του. Οι φωτογραφίες θα εκτίθενται στην Πάφο στο Χάνι του Ιμπραήμ και στη Λευκωσία στο Σπίτι της Συνεργασίας.
Επιμέλεια: Ήλια Νεοφύτου
Μια συνεργασία των Οργανισμών Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος2017 και του Οργανισμού EU-Japan Fest με το Σπίτι της Συνεργασίας.
______________
Παρασκευή 15 & Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017
Παγκόσμιον Άσμα
Μαρκίδειο Θέατρο 20:00
Θέατρο
Το πρόγραμμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης στην Πάφο, αποχαιρετά το έτος 2017 με μια θεατρική παράσταση που έχει πολλαπλή σημασία για την Πάφο. Σε παγκόσμια πρώτη θα παρουσιασθεί η δραματοποίηση του κορυφαίου έργου “Παγκόσμιον Άσμα” του ποιητή, πνευματικού ανθρώπου και πρώην Δημάρχου της Πάφου, Χριστόδουλου Γαλατόπουλου (1902–1953), από το Θεατρικό Εργαστήρι του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Πρόκειται για μια ποιητική επαναδιαπραγμάτευση του μύθου του Προμηθέα, συνθεμένη στο πρότυπο του Δάντη και του Μίλτονα, που απλώνεται σε κάθε γωνιά της υφηλίου: από τον αρχαίο ελληνικό κόσμο έως τη μυθολογία του Περού και των Ίνκας, από την Ιαπωνία έως τους Ινδιάνους της Αμερικής και τους Σκανδιναβικούς μύθους. Γραμμένο με γνήσια ποιητική ορμή, το πρωτεϊκό αυτό έργο αποτελεί μια σύγχρονη τραγωδία με αλληγορικές αναφορές στην κυπριακή πολιτική πραγματικότητα της εποχής της αποικιοκρατίας ενώ συνάμα προσθέτει στο ρεπερτόριο του κυπριακού και του νεοελληνικού θεάτρου ένα πολύ σημαντικό κείμενο, ποιοτικά ισότιμο με τα έργα που πλούτισαν τη νεοελληνική γραμματεία ο Άγγελος Σικελιανός και ο Νίκος Καζαντζάκης.
Δραματική προσαρμογή, σκηνοθεσία: Μιχάλης Πιερής
Μουσική: Χρήστος Πήττας
Σκηνικά- Κουστούμια: Χρίστος Λυσιώτης
Επιμέλεια κίνησης: Πέρσα Σταματοπούλου
Σχεδιασμός φωτισμού: Καρολίνα Σπύρου
Υπεύθυνη παραγωγής, βοηθός σκηνοθέτις: Σταματία Λαουμτζή
Τεχνική υποστήριξη: Κυριάκος Κακουλλής
Συμμετέχουν στους ρόλους και στον χορό 25 μέλη του Θεατρικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Εισιτήρια: 10€
______________________________________________________
Σάββατο 16 Δεκεμβρίου
Τσιμεντογραφία – Μια περιήγηση
Aφετηρία Παλιό Ταχυδρομείο, οδός Νικοδήμου Μυλωνά 11:00
Εικαστικά
H Πάφος αποκτά επιπλέον σημεία αναφοράς με εικαστική αξία που θα χαρακτηρίζουν το δημόσιο χώρο στο κέντρο της πόλης.
Μια σειρά από τσιμεντογραφίες που έχουν δημιουργηθεί από αναγνωρισμένους και ανερχόμενους καλλιτέχνες στην Πάφο, θα εκτίθενται μόνιμα στους εμπορικούς δρόμους της πόλης, δημιουργώντας μια ενδιαφέρουσα οπτική βόλτα, με αναφορές σε μια μορφή τέχνης που φέρει κυπριακή ταυτότητα διεθνούς καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος.
Το project περιλαμβάνει έργα των Κώστα Οικονόμου, Νικόλα Ιορδάνου, Σύλβια Νικολαΐδου, Γιάννη Σακέλλη, Alexandre Gautier και Gabrielle Cornuault με τη συνδρομή του Χαράλαμπου Μαργαρίτη, Μαριάννα Κωνσταντή, Αριστοτέλη Δημητρίου, Miriam McConnon και Chiaki Kamikawa. Το έργο επιμελήθηκαν οι Νικόλας Ιορδάνου και Σύλβια Νικολαΐδου.
__________________________________________________________
Κυριακή 17 Δεκεμβρίου – 7 Ιανουαρίου 2018
Home
Γκαλερί Εν Πλω 16:00-19:00
ΕΓΚΑΙΝΙΑ: Γκαλερί Εν Πλω 17 Δεκεμβρίου 16:00
Η έκθεση θα είναι κλειστή στις (24,25,31 Δεκεμβρίου, 1 και 2 Ιανουαρίου 2018)
Φωτογραφία
Η πολυδιάστατη έννοια Home (Εστία-Σπίτι) αποτελεί κεντρικό θέμα στο ομώνυμο αυτό έργο. Δύο εκπαιδευτές και 12 φωτογράφοι από την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Ρουμανία, τη Σουηδία και τις Η.Π.Α. συμβίωσαν για 6 μέρες στη Δρούσια, όπου διαμέσου της δημιουργικής διαδικασίας της αλληλεπίδρασης, της σύνθεσης ιδεών, των εμπειριών και των ιδιοσυγκρασιών τους, δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για καλλιτεχνική παραγωγή. Οι καλλιτέχνες παρουσιάζουν τη δική τους μοναδική προσέγγιση και ερμηνεία μέσα από την έκθεση και τη σχετική έκδοση.
Εκπαιδευτές: Jason Eskenazi, Αχιλλέας Νάσιος.
Φωτογράφοι: Ρένα Αχιλλέως, Βαρνάβας Βαρνάβα, Bogdan Comisel, Cristina-Mina Dalea, Dragos Dumitrescu, Ανδρέας Δρουσιώτης, Αχιλλέας Νάσιος, Corneliu Radu Sarion, Θάνος Σαββίδης, Σταύρος Σταματίου, Ιωάννης Σταματογιάννης, Φοινίκη Στούππα, Σύμος Χαραλάμπους.
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Cheryl Newman και το συντονισμό έργου ο Θάνος Σαββίδης.
Παραγωγή: ex-Artis. Συνεργαζόμενοι Όμίλοι: ΦΕΚ-Τμήμα Πάφου, Φωτοδός.
Το έργο χρηματοδοτείται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου στο πλαίσιο του προγράμματος «Πολιτισμός 2015-2020».
Είσοδος ελεύθερη
______________________________________________________
Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017
Η Κυρά της Θάλασσας – ΘΟΚ
Μαρκίδειο Θέατρο 20:30
Θέατρο
Στο πλαίσιο του προγράμματος της ΠΠτΕ Πάφος2017, ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου παρουσιάζει την πρώτη παραγωγή της Κεντρικής Σκηνής του στην Πάφο με το αριστούργημα του Ε. Ίψεν, “Η Κυρά της θάλασσας”.
Σαν μια σειρήνα του ωκεανού, εγκλωβισμένη στον κόσμο των ανθρώπων και σε ένα γάμο χωρίς απολαύσεις, η Ελίντα Βάνγκελ ακούει το κάλεσμα της θάλασσας -που έρχεται με τη μορφή ενός προσώπου από το παρελθόν- και δοκιμάζεται μπροστά στο δίλημμα: ελευθερία ή κοινωνικός συμβιβασμός;
Μετάφραση: Μαργαρίτα Μέλμπεργκ
Σκηνοθεσία – Δραματουργική Επεξεργασία: Χάιντς-Ούβε Χάους
Μουσική: Μιχάλης Χριστοδουλίδης
Σκηνικά: Λάκης Γενεθλής
Κοστούμια: Στέφανος Αθηαινίτης
Χορογραφία – Κίνηση: Παναγιώτης Τοφή
Σχεδιασμός Φωτισμών: Γεώργιος Κουκουμάς
Παίζουν:
Νεόφυτος Νεοφύτου (Μπάλεστεντ), Έλενα Χατζηαυξέντη (Μπολέτ), Νεκτάριος Θεοδώρου (Λίνγκστραντ), Στυλιάνα Ιωάννου (Χίλντε), Ντίνος Λύρας (Βάνγκελ), Νεοκλής Νεοκλέους (Άρνχολμ), Στέλα Φυρογένη (Ελίντα), Αστέριος Πελτέκης (Ο Ξένος).
Στην ελληνική γλώσσα με αγγλικούς υπέρτιτλους
Εισιτήρια: 12 -6 €
Πληροφορίες : ΘΟΚ 77772717
———————————————————————————————
Τρίτη 19 Δεκεμβρίου & Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017
Liège – Pafos, Αller et Retour
Παλιά Ηλεκτρική 19:00 -20:30
Φωτογραφία
Ο Δήμος της Λιέγης διατηρεί ένα πολυετές έργο με θέμα τις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης. Ο Jim Sumkay συμμετέχει σε αυτό, φωτογραφίζοντας τις εκάστοτε ΠΠτΕ από το 2013. Οι φωτογραφίες του έχουν ήδη εγκατασταθεί ή προβληθεί στις πόλεις Marseille, Cracow, Riga, Plzen, Kosice και Mons. Ταυτόχρονα, ο ίδιος, παρακολουθεί από το 2005 με την φωτογραφική του μηχανή το χρονικό της εποχής του ενώ έργα του έχουν εκτεθεί στο Βέλγιο, στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Στην Πάφο θα παρουσιάσει φωτογραφίες, σε παράλληλες προβολές, από τις ενότητες Πάφος2017 και Χριστούγεννα 2017, ενώ οι φωτογραφίες του για την Πάφο ΠπτΕ2017 θα προβληθούν και στο Χριστουγεννιάτικο χωριό στη Λιέγη.
Μια συνεργασία της ΠΠτΕ Πάφος2017 και του Δήμου της Liège.
Είσοδος ελεύθερη
_______________________________________________________________
Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017
Στα Χνάρια των Ξένων
Παλιά Ηλεκτρική 19:00
Προβολή
Μετά την έκθεση Φωτογραφίας των φωτογράφων Νίκου Οικονομόπουλου (Ελλάδα) , Antoine D’Agata (Γαλλία), Bieke Depoorter (Βέλγιο ) και Νικόλα Ιορδάνου (Κύπρος), τον περασμένο Σεπτέμβριο, το έργο Στα Χνάρια των Ξένων, ολοκληρώνεται με την πρώτη επίσημη προβολή του ντοκιμαντέρ που ακολούθησε όλη τη διαδρομή των φωτογράφων με τη συμμετοχή των παιδιών στην παραγωγή της ταινίας. Το ντοκιμαντέρ αποτελεί ύμνο ενάντια στον ρατσισμό και τον κοινωνικό αποκλεισμό των μειονοτήτων στη σύγχρονη κυπριακή κοινωνία.
Ο Νικόλας Ιορδάνου και η Σύλβια Νικολαΐδη έχουν την ευθύνη για τη σκηνοθεσία και την παραγωγή του ντοκιμαντέρ, το οποίο θα συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ, καθώς και για την έντυπη έκδοση που είναι και τα τελικά αποτελέσματα του έργου Στα Χνάρια των Ξένων.
Είσοδος ελεύθερη
__________________________________________________________________
Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017 – Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018
Αυλαία
Μαρκίδειο Θέατρο 16:00-19:00
ΕΓΚΑΙΝΙΑ: Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 19:00
Εικαστικά
Η έκθεση με τον τίτλο Αυλαία, στον περιβάλλοντα χώρο του καινούργιου Μαρκιδείου θεάτρου, υπομνηματίζει το τέλος – ή την αρχή- μετά από ένα χρόνο δράσεων, παραγωγής σκέψης, ιδεών και συναισθημάτων στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, στην Πάφο το 2017.
Η εικαστική αυτή παρέμβαση είναι συνδεδεμένη με την επίσημη τελετή παράδοσης του τίτλου στις επόμενες Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης Valletta και Leeuwarden, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα μέσα από γλυπτικές εγκαταστάσεις το χώρο και την έννοια του θεάτρου αλλά και ζητήματα της σύγχρονης Ευρώπης.
Συμμετέχουν οι εικαστικοί : Θεόδουλος Γρηγορίου, Άγγελος Μακρίδης, Νίκος Κουρούσιης, Γιάννος Οικονόμου, Ανδρέας Σάββα και Γιούλα Χατζηγεωργίου από την Κύπρο, η Δανάη Στράτου, ο Κώστας Βαρώτσος η Πέγκυ Κλιάφα, η Γιασεμί Ράπτη και η Βάλλυ Νομίδου από την Ελλάδα και ο Vince Briffa από τη Μάλτα.
Οργάνωση, επιμέλεια: Γιούλα Χατζηγεωργίου.
Με τη συνεργασία των Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης ,Valletta 2018 και Ελευσίνα 2021.
Είσοδος ελεύθερη
______________________________________________________________________________
Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017
Πάφος – Όλα για αυτή την Πόλη
Πλατεία 28ης Οκτωβρίου 19:00
Το τέλος του 2017 σηματοδοτεί για την Πάφο το τέλος ενός εξαιρετικά σημαντικού γιορτινού ταξιδιού και ταυτόχρονα την αρχή ενός καινούριου και η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης γιορτάζει όλα όσα η πόλη πέτυχε μεταμορφώνοντας την και κάνοντας τους ανθρώπους της υπερήφανους.
Στον ίδιο χώρο, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης, τον Ιανουάριο του 2017, μουσικές, εικόνες, προβολές, mapping και φωτισμοί θα δημιουργήσουν ένα πολυθέαμα που θα θυμίσει, θα συνεπάρει και ασφαλώς… συγκινήσει.
Σενάριο: Σπύρος Χαραλάμπους, Γιώργος Στυλιανού Μάτσης
Σκηνοθεσία: Σπύρος Χαραλάμπους ,
Production designer: Γιώργος Στυλιανού Μάτσης,
Μουσική διεύθυνση / επιμέλεια : Γιώργος Χριστοδουλίδης
Χορογραφία/χορός: Πάνος Μαλακτός
Σχεδιασμός φωτισμού:Jacek Chojczak
Σχεδιασμός Video:Piotr Maruszak
Βοηθός Σκηνοθέτης: Loukas Walewski
Συμμετέχουν:
Η Χορωδία Μουσικού Γυμνασίου Πάφου σε διεύθυνση Ελένης Κυπριανού,
η Χορωδία Μουσικού Λυκείου Πάφου σε διεύθυνση Ισαβέλλας Χριστοφίδου,
η Φιλαρμονική Δήμου Πάφου σε διεύθυνση Ζαχαρία Ευαγγέλλου και το σχήμα Monsieur Doumani .
Τραγουδούν:
Γιάννης Κότσιρας, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Yasmin Levy, Κύρος Πατσαλίδης
Μάριος Ανδρέου, Τασούλα Βορκά, Μαρίζα Αναστασιάδη και ο Πανικός Πιστέντης.
Θεατρικά στιγμιότυπα: Δεσποινα Μπεμπεδέλη, Erdogan Kavaz, Νιόβη Χαραλάμπους, Μάριος Ιωάννου.
Ορχήστρα:
Ηλίας Ιωάννου: Τρομπέτα, Σάββας Χριστοδούλου: Φλάουτο, Νίκη Αντρονίκου: Μαντολίνο, Μαριάννα Γεωργίου: Πιάνο/Πλήκτρα , Αντώνης Γεωργίου: Πιάνο/Πλήκτρα, Θέμης Παπαδόπουλος: Ηλεκτρική Κιθάρα, Τιμόθεος Στυλιανίδης: Κλασική Κιθάρα, Σωκράτης Τερπίζης: Ακουστική Κιθάρα, Ανδρέας Ροδοσθένους: Ηλεκτρικό Μπάσο, Δημήτρης Τερπίζης: Ντραμς /Κρουστά, Νικόλας Τσαγγάρης: Ντραμς /Κρουστά
Σωκράτης Τερπίζης: Ενορχήστρωση/Διεύθυνση ορχήστρας
Είσοδος ελεύθερη
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: www.pafos2017.eu / info@pafos2017.eu / 26 932017
Αγορά εισιτηρίων από: www.soldoutticketbox.com / Περίπτερο Time Out στην Πάφο / Όλα τα Περίπτερα Soeasy στην Κύπρο