Την πανδημία και τις επιπτώσεις της τόσο στον καθένα μας προσωπικά αλλά και στον πολιτισμό ανέπτυξε η συγγραφέας, ψυχολόγος και καθηγήτρια Μαίρη Σταυρινίδου Ευθυμίου, προσθέτοντας πως η πανδημία του κορωνοιού αφήνει έντονα σημάδια στον πολιτισμό και τις τέχνες, αφού όπως εξήγησε, ο πολιτισμός θέλει μια φυσική αλληλεπίδραση.
Σε δηλώσεις της η κ. Σταυρινίδου ανέφερε πως όταν ο άνθρωπος βρίσκεται σε μια κατάσταση πρωτόγνωρη όσο και αψυχολόγητη , όταν το κάθε άτομο αντιλαμβάνεται πολύ ή όχι την τρέχουσα επιβολή μέτρων κι απαγορεύσεων , όταν η παράκρουση της μεταδοτικότητας ενός ιού, covid-19 αναστατώνει κι ανατρέπει τις μέχρι τώρα κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές, οικογενειακές , πολιτιστικές, διατραπεζικές και πιο πολύ τις ιατρικές μεθόδους και λειτουργίες μιας συγκροτημένης κοινωνίας, τότε πολύ πιθανόν να τοποθετείται, με αυτοάμυνα ή κι επιθετικότητα, με αλλοφροσύνη ή επιπολαιότητα, πολλάκις, απέναντι σε όσα βίαια, ασύλληπτα και ακατανόητα σε αυτόν επιβάλλουν αρχές και οργανισμοί.
Κίνητρο είπε, “ η ανησυχία απομάκρυνσης από κάθε έννοια του πολιτισμού των ανθρώπων . Η επιθυμία να γίνει ο πολίτης κοινωνός σε πολλές δραστηριότητες , όπως μια θεατρική παράσταση , σπουδές μέσω διαδικτύου, αγορές και πωλήσεις με ανορθόδοξο τρόπο, βρίσκει τον άνθρωπο σε μια τεχνητή επαφή και προσέγγιση, σε μια παράκρουση και σε κάτι λογικά ασύλληπτο” .
Επίσης στον χώρο του πνεύματος τόνισε, ο αναγνώστης δεν έχει την άνεση και την ελευθερία να περιηγηθεί στους ειδικούς χώρους ή να φυλλομετρήσει ένα βιβλίο που του κεντρίζει τη προσοχή τότε έχει μονόδρομη επιλογή μόνων όσων εκτίθενται στο διαδίκτυο. Η ποίηση και η συγγραφή παρατήρησε, δεν μπορούν να παρουσιαστούν ενώπιον των ανθρώπων ώστε να γίνει η απαραίτητη επεξήγηση των γραφομένων. Πολλοί είναι είπε οι ιντερνετικοί διέξοδοι μετάδοσης και παράδοσης προïόντων στον άνθρωπο. Άλλοτε ευεργετικοί, άλλοτε επιζήμιοι.
Ερωτηθείσα ποια είναι η επίδραση της πανδημίας στην ζωή της, ανέφερε πως η απομόνωση από εξωτερικές επαφές και διασυνδέσεις , “ μου έδωσε τροφή σκέψεων και προβληματισμών σε υπαρξιακές ανησυχίες. Η μοναξιά και η μη επαφή με συγγενείς και φίλους με οδήγησε στο να γεμίσω εμένα με οτιδήποτε μπορούσε να μου δίνει δύναμη κι αισιοδοξία. Το γράψιμο για μένα λειτουργεί σαν βιταμινούχα απασχόληση”.
H Mαίρη Σταυρινίδου Ευθυμίου γεννήθηκε στη Λευκωσία αλλά έζησε όλα τα νεανικά της χρόνια στην Πάφο. Αργότερα μετακόμισε στου Ζωγράφου στην Ελλάδα όπου ζει ακόμη. Σπούδασε Ελληνική και Αγγλική Φιλολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Ψυχολογία. Επίσης, γράφει κριτικές για υπό έκδοση βιβλία.
Προτείνει και εύχεται δύναμη και αισιοδοξία αφού εξάλλου παρατήρησε, “πρέπει κάποια στιγμή να δικαιώσουμε τον χαρακτηρισμό που μας αποδίδουν . Τολμηροί και δυνατοί. Και ως είδος αλλά κι ως απόγονοι του έθνους μας”, κατέληξε.