Χαμένους μήνες χαρακτηρίζει ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Πάφου τους μήνες Φλεβάρη και Μάρτη, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Θάνο Μιχαηλίδη, ο οποίος είπε ακόμα πως εγείρεται επίσης μεγάλο ερωτηματικό στο κατά πόσο θα μπορέσουν κάποια ξενοδοχεία να λειτουργήσουν τον Απρίλιο.
Σε δηλώσεις του ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε πως όπως είναι η κατάσταση σήμερα η πρώτη πενταμηνία του 2021 εξελίσσεται χειρότερη από την πρώτη πενταμηνία του 2020.
Ενδεικτικά σημείωσε πως πέρσι κάποια ξενοδοχεία λειτουργούσαν τους μήνες Ιανουάριο και Φλεβάρη μέχρι να ανακοινωθούν τα διατάγματα για τον COVID- 19 και κατόπιν κλείσανε, ενώ φέτος είναι όλα κλειστά.
Επίσης συνέχισε, φέτος υπάρχουν ξενοδοχεία που από τον Νοέμβριο του 2019 δεν έχουν ακόμη λειτουργήσει, σημειώνοντας πως υπάρχει μια συσσωρευμένη ζημιά πέραν του ενός έτους.
Ο κ. Μιχαηλίδης κάλεσε το Κράτος να εξετάσει σοβαρά πως θα μπορέσει καλύτερα να στηρίξει την τουριστική βιομηχανία με διάφορους τρόπους, ούτως ώστε η επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας που στηρίζει την οικονομία της Κύπρου, να γίνει πιο νωρίς παρά πιο αργά.
Αντιλαμβάνεστε είπε ότι, “ όπως είναι η κατάσταση σήμερα, αν δεν ξεκινήσει να λειτουργεί ένας σεβαστός αριθμός ξενοδοχείων, τότε ούτε και οι τουριστικοί πράκτορες θα μπορέσουν να προωθήσουν το τουριστικό πρόγραμμα προς την Κύπρο” διότι, όπως εξήγησε, “ πρέπει να υπάρχει ποικιλία και σε προορισμούς αλλά και σε κλάσεις ξενοδοχείων” .
O κ. Μιχαηλίδης τόνισε ακόμη , πως δεν μπορεί να ανοίξουν μόνο τα πέντε αστέρων ή μόνο των τριών αστέρων ξενοδοχειακά καταλύματα, αλλά πρέπει , όπως είπε, να υπάρχει ένα μείγμα στην προσφορά των ξενοδοχείων.
Άρα αν αυτό δεν το πετύχουμε σχετικά νωρίς, συνέχισε, τότε, θα χαθεί ένα πολύ σεβαστό μέρος της τουριστικής σεζόν, διότι πλέον θα αναμένουμε ότι θα ξεκινήσουν πολύ πιο αργά, συμπλήρωσε.
Επιπρόσθετα αναφέρθηκε και σε άλλους προορισμούς οι οποίοι αν καταφέρουν με οποιονδήποτε τρόπο να ξεκινήσουν νωρίτερα, τότε εκτίμησε, θα πάρουν το προβάδισμά και την δυναμική της αγοράς.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Πάφου ανέφερε πως υπάρχει σίγουρα θέληση από τις κύριες τουριστικές αγορές, όπως είναι οι αγορές της Αγγλίας, της Ρωσίας και του Ισραήλ , που όπως διαφαίνεται σημείωσε, “ προχωρούν ικανοποιητικά με το πρόγραμμα του εμβολιασμού, και άρα σίγουρα αυτοί θα είναι έτοιμοι να ταξιδέψουν πιο νωρίς” .
Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε πως και εμείς πρέπει να είμαστε σε θέση να είμαστε παρόντες στην ζήτηση από αυτές τις κύριες αγορές και να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε πιο νωρίς.
Συγκεκριμένα είπε πως αφού έχουμε τις εμπειρίες του 2020 και είμαστε γνώστες στο τι βοήθησε και στο τι δεν βοήθησε στην λειτουργία της τουριστικής βιομηχανίας, αυτό θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη για να παρθούν αποφάσεις αρκετά σύντομα ούτως ώστε η αγορά , και οι πελάτες και οι τουριστικοί πράκτορες να είναι γνώστες του πότε θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία και με πιο καθεστώς, για να μπορούν να βάλουν σε λειτουργία τα τουριστικά προγράμματα για το ερχόμενο καλοκαίρι, κατέληξε.