Την ερχόμενη Τρίτη αναμένει να δώσει την δική του κατάθεση για το θέμα των πολιτογραφήσεων ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄, ο οποίος σε δηλώσεις του στην Πάφο ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η εισφορά που λήφθηκε από Μαλαισιανό που πολιτογραφήθηκε για την Θεολογική Σχολή δεν έχει δαπανηθεί και ευχαρίστως θα επιστραφεί στην χώρα του αν ζητηθεί.
Σε δηλώσεις του ο Μακαριότατος από την Ιερά Μονή του Αγίου Νεοφύτου ανέφερε πως αναμένεται να δώσει την δική του κατάθεση στην Αρχιεπισκοπή λόγω δυσκολίας που αντιμετωπίζει με το πόδι του και με τις μετακινήσεις του, προσθέτοντας ωστόσο πως η δική του υπόθεση είναι πολύ «καθαρή», κατά την έκφραση του.
Ανέφερε ότι ο επιχειρηματίας ανάπτυξηςς γης, ο οποίος είχε πουλήσει την έπαυλη στον κ. Λόου, η οποία είχε κτιστεί σε οικόπεδο της Αρχιεσπικοπής του ζήτησε να στείλει ένα σημείωμα στον Υπουργό για να προωθηθεί το θέμα εξασφάλισης διαβατηρίου.
Έχουμε συνέχισε, «μια καλή προσέγγιση και με την παρούσα κυβέρνηση αλλά και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις», αναφέροντας ωστόσο πως αυτό βέβαια, «δεν σημαίνει ότι οσάκις στείλουμε μια επιστολή, ότι ο Υπουργός, ή ο Πρόεδρος θα κάνει το θέλημα μας».
Ενδεικτικά ως παράδειγμα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου αναφέρθηκε στην περίπτωση της Πάφου με τον Ούγγρο επιχειρηματία.
Ξέρετε σημείωσε, «με τον Ούγγρο, τι σχέδια είχαμε» αναφέροντας πως όχι μια επιστολή απέστειλε στον τότε Υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο αλλά και επισκέψεις του έκανε με τον επιχειρηματία στο γραφείο του, ενώ επισκέψεις συνέχισε έκανε μαζί του και στο Προεδρικό Μέγαρο.
«Δεν μας άκουσε, ούτε ο Πρόεδρος, ούτε ο κ. Υπουργός», είπε, προσθέτοντας πως στο τέλος ο Ούγγρος επιχειρηματίας έφυγε πικραμένος.
Είναι φίλος, είπε, ο Σωκράτης Χάσικος, σημειώνοντας πως «δεν σημαίνει όταν δεν μας ακούει, είναι εχθρός μας, και όταν μας ακούει, είναι φίλος μας».
Μάλιστα, είπε, όπως είχε πληροφορηθεί, – σημειώνοντας ωστόσο πως μπορεί να κάνει και λάθος, όμως δεν το νομίζει- «όταν πήρε την επιστολή μου, ήδη είχε δώσει διαβατήριο στον Τζο Λόου, και δεν περίμενε από μένα αν θα του δώσει ή εάν δεν θα του δώσει».
Για το θέμα της εισφοράς ο Μακαριότατος ανέφερε πως ο ίδιος αυτόν τον άνθρωπο δεν τον ήξερε, και πως για πρώτη φορά ήταν ο επιχειρηματίας ανάπτυξης γης που του είπε επειδή προθυμοποιήθηκε να στείλει κάποιο σημείωμα στον Υπουργό, αυτός επιθυμούσε να κάνει και μια εισφορά στην Αρχιεπισκοπή.
Επεσήμανε ωστόσο πως αν σήμερα δει αυτόν τον άνθρωπο σίγουρα δεν θα τον καταλάβει, αφού τον είδε μόλις τρία τέταρτα και την ώρα του φαγητού.
Ερωτηθείς το μέγεθος της εισφοράς του κ. Λόου στην Θεολογική Σχολή ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ανέφερε πως ήταν επιταγή ύψους €300.000 που την πήραν από την Τράπεζα Κύπρου.
Είπε ακόμη, «δεν μας τα έφερνε στην σακούλα, και μας τα έδωσε ένα γραφείο που μπορεί να εξυπηρετούσε το γραφείο αυτό, το οποίο αυτή η εταιρεία είναι γραμμένη στην Δημοκρατία. Υπάρχει μέχρι σήμερα και δουλεύει». Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος πρόσθεσε, ότι στην Επιτροπή την Τρίτη θα δώσει τα σχετικά, όπως πως ονομάζεται, ποιος ήταν τότε ο Διευθυντής και ότι είναι εγγεγραμμένη στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Ευχήθηκε τέλος να τον βρει η χώρα του, να του δεσμεύσει την περιουσία, να τον παρουσιάσει στο Δικαστήριο και αν τους ζητήσουν πίσω τα χρήματα, τότε αυτοί με πολύ χαρά θα τα επιστρέψουν, όπως ανέφερε, προσθέτοντας πως αυτά τα χρήματα δεν τους κάνουν.