Με αφορμή χθεσινές (11/1) δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η Ομάδα Πρωτοβουλίας Δημοτών για τη Διάσωση του Δήμου Γεροσκήπου μέσα από ανακοίνωση της σημειώνει τα εξής:
- Ο Υπουργός Εσωτερικών φαίνεται να ετοιμάζει «ηρωική» απόσυρση του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με αφορμή αλλαγές που προωθεί η αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών. Είναι εμφανές, από τις δηλώσεις του, ότι η στάση του αυτή συνδέεται κυρίως με τον σχεδιασμό των συνενώσεων που προωθείται στην ολομέλεια της Βουλής, ο οποίος, αν ειδωθεί συνολικά, ελάχιστα διαφέρει απ’ αυτόν που πρότεινε το Υπουργείο Εσωτερικών. Με την εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, οι Δήμοι μειώνονται κατά 10, ενώ μ’ αυτήν του ΥΠ.ΕΣ. κατά 13. Το ερώτημα για το αν οι αλλαγές αυτές αποτελούν λόγο για να «τουμπάρει» η μεταρρύθμιση της Τ.Α., θα πρέπει να απαντηθεί από την Κυβέρνηση και το αρμόδιο ΥΠ.ΕΣ. Εμείς, απλά λέμε ότι «έπεσαν οι μάσκες»!
- Η αύξηση αυτή, κατά τον ΥΠ.ΕΣ., θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της μεταρρύθμισης! Ας το αποδείξει! Μέσα από τη μελέτη που παρήγγειλε το ίδιο το ΥΠ.ΕΣ., πάντως, αυτό δεν τεκμηριώνεται! Οι δήμοι που προστίθενται είχαν ουσιαστικά εξεταστεί ως σενάρια από τον μελετητή και είχαν χαρακτηριστεί ως «βιώσιμοι». Ο ΥΠ.ΕΣ. κινδυνολογεί, αλλά δε φαίνεται να τον ενοχλεί ποσώς το γεγονός ότι ανάμεσα στους δήμους που πρότεινε το ίδιο το υπουργείο του βρίσκονται κάποιοι που δεν περιλαμβάνονταν στα σενάρια της κατά παραγγελίαν μελέτης του, αλλά και τουλάχιστον ένας δήμος μη βιώσιμος. Εκτός και αν ο σχεδιασμός του υπουργείου για τις συνενώσεις διεκδικεί το αλάθητο!
- Ο ΥΠ.ΕΣ. και ο ΔΗΣΥ δηλώνουν ότι δεν πρέπει να γίνουν δημοψηφίσματα. Μάλιστα, ισχυρίζονται ότι η μη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων δεν απαγορεύεται από την ευρωπαϊκή χάρτα Τοπικής Αυτοδιοίκησης! Επειδή είναι αδιάβαστοι, παραθέτουμε αυτούσιο το σχετικό άρθρο της «Χάρτας»: «Αλλαγές των εδαφικών ορίων τοπικής αρχής δεν πρέπει να γίνονται χωρίς να ζητηθεί και ληφθεί προηγουμένως η γνώμη των ενδιαφερομένων τοπικών κοινοτήτων, πιθανώς με δημοψήφισμα όπου τούτο επιτρέπεται από τον νόμο». Οπόταν, αυτό που απομένει να απαντηθεί είναι αν στην κυπριακή νομοθεσία προβλέπεται η διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Η απάντηση είναι ξεκάθαρη και θα πρέπει να σταματήσει επιτέλους αυτή η σκόπιμη παραπληροφόρηση της Βουλής και της κοινωνίας.
Αν Κυβέρνηση και ΥΠ.ΕΣ. απαλλαγούν από τις σκοπιμότητες, την αλαζονεία και τις εμμονές, τότε μπορεί να γίνει και η μεταρρύθμιση!
Στοιχεία Επικοινωνίας: Τ.Θ. 63026, 8210 Γεροσκήπου, τηλ. 99 469 342 Ν. Παύλο