Η κυπριακή οικονομία, δυστυχώς, δεν είναι στα επίπεδα που ο Υπουργός Οικονομικών θέλει να την παρουσιάσει, ανέφερε σε δηλώσεις του στην Πάφο ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας.
Μπορεί, ανέφερε, “να βελτιώθηκαν τα δημοσιονομικά”, όμως, “οι κυπριακές οικογένειες συνεχίζουν να υποφέρουν και η ανεργία συνεχίζει να βρίσκεται σευψηλά επίπεδα ιδιαίτερα ανάμεσα στη νεολαία”, προσθέτοντας ότι η εποχιακή μείωση της ανεργίας όλοι γνωρίζουμε ότι δεν είναι σταθερή.
Απαιτείται, σημείωσε, μια νέα αναπτυξιακή πολιτική, μια επεκτατική οικονομική πολιτική, η οποία θα δημιουργήσει μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας, με υψηλά εισοδήματα, έτσι ώστε να γίνει εφικτός ο στόχος του επαναπατρισμού των χιλιάδων νέων επιστημόνων μας, που έχουν μεταναστεύσει και αυτή θα είναι η πρώτη προτεραιότητα μας, συμπλήρωσε.
Ακολούθως, ο κ. Λιλλήκας σχολίασε σημερινά δημοσιεύματα, που παρουσιάζουν τις ελληνικές τράπεζες να έχουν σχεδιάσει προγράμματα για κούρεμα των δανείων των Ελλήνων δανειοληπτών έτσι ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια .
Είναι, είπε, “κάτι το οποίο αναμέναμε από τις κυπριακές τράπεζες, αλλά δεν το έχουμε δει”.
O κ. Λιλλήκας είπε πως “αυτή τη στιγμή γίνεται πιο επίκαιρη η δική μας η πρόταση για την δημιουργία ενός Ταμείου χρηματοοικονομικού οργανισμού διευκόλυνσης των δανειοληπτών, το οποίο να μπορεί να προβαίνει σε κούρεμα των δανείων, ιδιαίτερα των δανείων, που έχουν υποθήκη την πρώτη κατοικία ή το επαγγελματικό υποστατικό”.
Επειδή ολοένα και περισσότερο πληθαίνουν οι περιπτώσεις που βγαίνουν σε πλειστηριασμό, συνέχισε, γίνονται προσπάθειες εκποίησης πρώτης κατοικίας και στη χώρα μας.
Επιπρόσθετα, δήλωσε πως η Κυβέρνηση θα πρέπει μέσω και της Κεντρικής Τράπεζας, εάν δεν θέλει η ίδια να πάρει μέτρα και να προχωρήσει σε κούρεμα των δανείων, τουλάχιστον, “να παγοποιήσει την όλη κατάσταση μέσα από την ΚΤ έτσι ώστε η επόμενη κυβέρνηση να προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση που θα διευκολύνει τα θύματα της κρίσης, τις οικογένειες, αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίοι υποφέρουν από την οικονομική ύφεση αλλά ταυτόχρονα κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς κατοικία”.
ΚΥΠΕ/taxidromos24.com