Συνολικά 6.000 χαρουπόδεντρα φυτεύτηκαν σήμερα στην περιοχή Ορείτες, στην επαρχία Πάφου, στο πλαίσιο του έργου «Μαύρος Χρυσός» του Πανεπιστημίου Κύπρου από τις 40.000 που θα φυτευθούν τους επόμενους μήνες.
Το έργο αφορά τη δημιουργία του μεγαλύτερου βιολογικά πιστοποιημένου χαρουπόδασους στην Κύπρο.
Σύμφωνα με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου Καθηγητή Κωνσταντίνο Χριστοφίδη η χαρουπιά όπως και η ελιά είναι φυτά παραβλαστικά, δηλαδή μεγαλώνουν και αναγεννιούνται μέσα από τις ρίζες τους, προσθέτοντας πως είναι τα φυτά που προστάτεψαν την κυπριακή γη για πάρα πολλούς αιώνες. Είναι συνέχισε, τα φυτά που προστάτεψαν τους προπάππους μας, τους παππούδες μας και την οικονομική ανάπτυξη του τόπου τέλη του 19ου αιώνα και αρχές του 20ου αιώνα.
Η Κύπρος, είπε ο κ. Χριστοφίδης, είχε εξαγωγές που ανερχόντουσαν περίπου στις 50 χιλιάδες τόνους το χρόνο στη δεκαετία του 40 και του 50,σημειώνοντας πως αυτό το σχέδιο αντιγράφει από το παρελθόν μας αλλά το φέρνει στην σύγχρονη εποχή .
Ανέφερε επίσης πως πολύ σύντομα θα υπογράψει το Πανεπιστήμιο Κύπρου συμφωνίες με μεγάλες εταιρείες έτσι ώστε να αναπτύξουν το κλάδο της κυπριακής γεωργίας.
Ήδη, είπε, υπάρχουν «επτά ερευνητικά προγράμματα τα οποία διεκπεραιώνονται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου» σημειώνοντας πως αυτά τα προγράμματα σύντομα θα γίνουν πολύ περισσότερα.
Επιπρόσθετα συνέχισε, έχουν αναπτυχθεί τα πρώτα αλκοολούχα ποτά από το χαρούπι και αναμένονται παιδικές τροφές και φάρμακα, μια τεράστια γκάμα που θα δώσει υπεραξία στην παραγωγή μας.
Συγκεκριμένα ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, ανακοίνωσε ότι το Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με γνωστή εταιρεία οινοβιομηχανίας και το Γενικό Χημείο του Κράτους ετοιμάζει την παρασκευή τριών νέων ποτών από χαρούπι, στο πλαίσιο του έργου «Μαύρος Χρυσός».
Πρόκειται για ένα λικέρ από χαρούπι, ένα νέο απόσταγμα ποτού από χαρούπι καθώς και τη βελτιωμένη έκδοση του πρώτου ποτού που παράχθηκε, πριν από ένα χρόνο, το Ceratonia. Ήδη έχει πραγματοποιηθεί η πρώτη δοκιμή γευσιγνωσίας των ποτών αυτών με πολύ θετικά αποτελέσματα. Τα τρία αυτά ποτά αναμένεται να προωθηθούν προς πώληση στην αγορά πριν το Πάσχα του 2018.
Σύμφωνα με τον Πρύτανη, πέρα από την παραγωγή των τριών αυτών ποτών, σε εξέλιξη βρίσκονται και οι διαπραγματεύσεις του Πανεπιστημίου Κύπρου με τοπικές και διεθνείς εταιρείες, με στόχο τη σύναψη συμφωνιών για την παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων από χαρούπι.
«Οι καρποί από το χαρούπι θα αξιοποιούνται κυρίως για σκοπούς έρευνας, για παραγωγή νέων και μεταποίηση υφιστάμενων προϊόντων από χαρούπι κυρίως στη βιομηχανία τροφίμων και στη φαρμακευτική βιομηχανία αλλά και για ερευνητικές δραστηριότητες γύρω από την καλλιέργεια του χαρουπιού».
Σε δηλώσεις του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου είπε πως πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο επιθυμεί να ανοίξει νέες προοπτικές για τον τόπο μας σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί μια πράσινη εναλλακτική προοπτική ανάπτυξης, προσθέτοντας πως αυτό είναι το εμβληματικό αυτού του χώρου σήμερα.
Εξάλλου, σε δηλώσεις του ο Αντώνης Κάκας συντονιστής του προγράμματος, στο πλαίσιο της δενδροφύτευσης, ανέφερε πως ανέλαβε αυτό το έργο γιατί αγάπησε την χαρουπιά από τα παιδικά του χρόνια στον κατεχόμενο Άγιο Αμβρόσιο.
Ο κ. Κάκας ανέφερε πως αυτό που σκέπτεται είναι το επόμενο βήμα, δηλαδή όπως επεξήγησε ποια προϊόντα θα πρέπει να παραχθούν, σημειώνοντας πως αυτές οι αποφάσεις είναι πολύ δύσκολες γιατί θα πρέπει να συνδυασθούν με το τί θα έχει ζήτηση στις διεθνείς αγορές αλλά και την έρευνα που θα καταδείξει ότι το κυπριακό χαρούπι έχει πλεονεκτήματα.
Είναι συνέχισε, δύσκολες αποφάσεις, προσθέτοντας ωστόσο πως έχει εμπιστοσύνη στους ερευνητές, τους χημικούς, αλλά και τους βιολόγους.
Έχουμε είπε ενδεικτικά, πέντε με έξι χρόνια μέχρι την παραγωγή των καρπών – ίσως και λιγότερο- για να παρθούν οι αποφάσεις και να γίνουν οι συμφωνίες, προσθέτοντας πως όταν έχουμε εξαγωγές αυτό σημαίνει ότι το έργο, θα ακολουθήσουν οι ιδιώτες γεωργοί και θα φτάσουμε σε επίπεδα παραγωγής πέραν αυτών πριν την εισβολή.
Σημειώνεται πως η γη στην περιοχή Ορείτες στην Πάφο, όπου θα φυτευθούν τα πρώτα χαρουπόδεντρα εκμισθώθηκε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου από το Τμήμα Δασών. Η γη έχει ήδη καλλιεργηθεί κατάλληλα, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η σήμανση για τη διάνοιξη των λάκκων.
Η εκδήλωση ήταν ανοικτή προς το κοινό και διοργανώθηκε σε συνεργασία με τους εταίρους του έργου, το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών, το Γενικό Χημείο του Κράτους, το Τμήμα Γεωργίας και το Τμήμα Δασών.
Στην εκδήλωση παρέστησαν φοιτητές , φίλοι της φύσης, επιστήμονες, πολιτικοί, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου , Βουλευτές, κοινοτάρχες και πλήθος κόσμου.
ΚΥΠΕ/ taxidromos24.com