Τον προβληματισμό του κοινοποίησε μέσω επιστολής στον Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργου Λακκοτρύπη, ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ηλίας Μυριάνθους, σχετικά με κοινότητες της επαρχίας Πάφου, στις οποίες απαιτείται η διαπλάτυνση δρόμων, αφού τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ανάπτυξη τους.
Σύμφωνα με τον κ. Μυριάνθους, για την διαδικασία αυτή απαιτεί πολλές φορές την μετακίνηση κάποιων υπηρεσιών, όπως της Αρχής Ηλεκτρισμού για μετακίνηση ηλεκτρικών πασσάλων, της Αρχής Τηλεπικοινωνιών για μετακίνηση τηλεφωνικών γραμμών καθώς και του τμήματος υδάτων για μετακίνηση αγωγών νερού.
Ο κ. Μυριάνθους, ωστόσο, επισημαίνει ότι το κόστος μετακίνησης, που χρεώνουν τις κοινότητες οι κρατικές αυτές υπηρεσίες , είναι πολλές φορές δυσβάστακτο και αποτρεπτικό σε κάποιες περιπτώσεις, με τα κοινοτικά συμβούλια να ζητούν επισταμένα μια γενική ρύθμιση για τις χρεώσεις αυτές, με σημαντική μείωση της επιβάρυνσης που δέχονται ,καθώς επίσης
και την οικονομική συνεισφορά του κράτους.
Απάντηση του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργου Λακκοτρύπη:
“Αναφέρομαι στο πιο πάνω θέμα και σας πληροφορώ ότι, σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού σε σχέση με το θέμα που εγείρει ο αξιότιμος βουλευτής, σας διαβιβάζεται η ακόλουθη απαντητική επιστολή της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ):
Αφού μελετήσαμε το περιεχόμενο του ηλεκτρονικού μηνύματος σας, ημερομηνίας 14 Ιουλίου 2017, προς τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή της ΑΗΚ στον οποίο κοινοποιήσατε και την ερώτηση με αρ. 23.06.011.01.638 ημερομηνίας 14 Μαρτίου 2017, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Πάφου κ. Ηλία Μυριάνθους, πιο κάτω παρατίθεται η πολιτική που ακολουθεί και εφαρμόζει η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου σχετικά με τις μετακινήσεις ηλεκτρικού Δικτύου Διανομής σε διαπλατύνσεις δρόμωνεντός των ορίων των Τοπικών Αρχών (Κοινότητες ή Δήμους).
Η πολιτική χρέωσης σε ό,τι αφορά κεφαλαιουχικές συνεισφορές των αιτητών, για ηλεκτροδότηση και σύνδεση υποστατικών ή μετακινήσεις ηλεκτρικού Δικτύου Διανομής, εγκρίνεται από τη ΡΑΕΚ σύμφωνα με τον Περί Ρύθμισης της Αγοράς Ηλεκτρισμού Νόμο
του 2003 έως 2017 και εφαρμόζεται από την ΑΗΚ στην έκδοση των όρων σύνδεσης ή/και μετακίνησης το Δικτύου Διανομής. Η ισχύουσα Πολιτική Χρέωσης εγκρίθηκε από τη ΡΑΕΚ με την Απόφαση της 03/2013 στις 26 Σεπτεμβρίου 2013. Μέσα σ’ αυτή την
πολιτική εμπίπτει και η χρέωση των Τοπικών Αρχών (Κοινότητες και Δήμοι) αναφορικά με τις μετακινήσεις ηλεκτρικού Δικτύου Διανομής σε διαπλατύνσεις δρόμων εντός των ορίων τους, καθώς και η χρέωση για πολεοδομικά ή άλλα έργα οδοποιίας.
Σύμφωνα με την εγκεκριμένη, από τη ΡΑΕΚ Πολιτική Χρέωσης στις περιπτώσεις νόμιμων διαπλατύνσεων δρόμων, πολεοδομικών και βελτιωτικών οδικών έργων που αναλαμβάνονται από τις Τοπικές Αρχές, ισχύουν τα ακόλουθα:
(i) Οι μόνιμες μετακινήσεις είτε εναέριου είτε ηλεκτρικού Δικτύου Διανομής στα νέα όρια του δρόμου δεν χρεώνονται στην Αρχή που διενεργεί το έργο. Τα έξοδα επωμίζεται εξ ολοκλήρου η ΑΗΚ. Σε αυτές τις περιπτώσεις, εάν το υφιστάμενο Δίκτυο Διανομής που εμποδίζει λόγω της αδειούχας διαπλάτυνσης είναι εναέριο, κατασκευάζεται νέο εναέριο Δίκτυο στα νέα όρια του δρόμου και αποξηλώνεται το υφιστάμενο. Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση υπόγειου καλωδίου Διανομής Μέσης ή Χαμηλής Τάσης.
(ii) Η εγκατάσταση εξοπλισμού ή προνοητικής υποδομής για ανάπτυξη του Δικτύου, επίσης δεν χρεώνεται στην τοπική Αρχή που διενεργεί το έργο. Τα έξοδα επωμίζεται εξ ολοκλήρου η ΑΗΚ.
(iii) Στις περιπτώσεις όπου η τοπική Αρχή αιτείται την υπογειοποίηση του εναέριου ηλεκτρικού Δικτύου, λόγω νέας κατασκευής ή καλλωπιστικής αλλαγής, το κόστος το επωμίζεται η τοπική Αρχή, σύμφωνα με την εγκεκριμένη από τη ΡΑΕΚ Πολιτική Χρέωσης της ΑΗΚ. Η εγκατάσταση υπόγειου Δικτύου που είναι συνεπακόλουθο της αφαίρεσης εναέριου Δικτύου, ως απόρροια της αίτησης της τοπικής Αρχής για εγκατάσταση οδικού φωτισμού (υπόγειο καλώδιο οδικού φωτισμού, κολώνες και φανάρια οδικού φωτισμού), χρεώνεται στην τοπική Αρχή.
(iv) Στις περιπτώσεις που εγκαθίστανται στα ίδια σκάμματα υπόγεια καλώδια/εξοπλισμός για ανάπτυξη του Δικτύου ως αναφέρεται στις παραγράφους
(ii) και (iii), τότε γίνεται επιμερισμός των εξόδων για τις χωματουργικές εργασίες
που εκτελεί ο εργολάβος της αρμόδιας τοπικής Αρχής.
Η ΑΗΚ έχει συνάψει Κώδικα Συνεργασίας με το Τμήμα Δημοσίων Έργων για την εκτέλεση των Πολεοδομικών Έργων καθώς επίσης και Εγχειρίδιο Οικονομικού Επιμερισμού Εργασιών μεταξύ του Τμήματος Δημοσίων Έργων και της ΑΗΚ για τα έργα του Δημοσίου στα οποία εμπλέκονται εργασίες της ΑΗΚ, τα οποία εφαρμόζονται μέχρι σήμερα.
Οι πιο πάνω συμφωνίες υπογράφηκαν από τον Γενικό Διευθυντή της ΑΗΚ και τον Διευθυντή του Τμήματος Δημοσίων Έργων, ενώπιον της Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων στις 5 Ιουλίου 2011 και έχουν εγκριθεί από τη ΡΑΕΚ με επιστολή της
ημερομηνίας 8/5/2012, η οποία επισυνάπτεται ως Παράρτημα 1.
Στην επιστολή αυτή επιπρόσθετα αναφέρονται τα ακόλουθα:
‘…οι βασικές αρχές στις οποίες στηρίχθηκε ο οικονομικός επιμερισμός των δαπανών των έργων, θα εφαρμόζονται και σε άλλες περιπτώσεις στις οποίες εμπλέκονται και άλλες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα έργα του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, τοπικών αρχών κ.ά. Σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να επιβαρύνονται οι καταναλωτές ηλεκτρισμού με δαπάνες για έργα των διαφόρων Τμημάτων ή Αρχών που αναφέρονται πιο πάνω, που δεν έχουν άμεση σχέση με την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας’.
Επιπρόσθετα ο Κώδικας Συνεργασίας και το Εγχειρίδιο Οικονομικού Επιμερισμού έχουν συμπεριληφθεί στην Νέα Πολιτική Χρέωσης της ΑΗΚ, Παράρτημα 9, η οποία έχει εγκριθεί από την ΡΑΕΚ με την Απόφαση της 03/2013 στις 26 Σεπτεμβρίου 2013, σύμφωνα με τον περί Ρύθμισης της Αγοράς Ηλεκτρισμού Νόμο του 2003 έως 2017.
Σύμφωνα με τις πιο πάνω Συμφωνίες η σημαντική αλλαγή που σημειώθηκε στον οικονομικό επιμερισμό, με βάση Ευρωπαϊκές Οδηγίες, είναι ότι ο κάθε φορέας πρέπει να αναλαμβάνει τα πραγματικά κόστη για τις εργασίες που επιβαρύνει ο ίδιος στο έργο
και να μην γίνονται αλληλοεπιδοτήσεις. Έτσι ο παλαιός τρόπος, που πρακτικά ισοδυναμούσε με ανάληψη όλων των εξόδων των σκαμμάτων από το Τμήμα Δημοσίων Έργων και των εξόδων ηλεκτρολογικών εργασιών από την ΑΗΚ, δεν ισχύει πλέον. Αντ’
αυτού ο κάθε φορέας αναλαμβάνει όλα τα έξοδα που του αναλογούν για την κάθεσυγκεκριμένη εργασία που επιβαρύνει ο ίδιος στο έργο.
Για παράδειγμα, αν λόγω τηςεγκατάστασης κολώνων οδικού φωτισμού, το υφιστάμενο εναέριο Δίκτυο θα υπογειποιηθεί, τότε το συνολικό κόστος (σκάμματα και καλώδια) επιβαρύνει το Τμήμα Δημοσίων Έργων. Αν στο ίδιο σκάμμα η ΑΗΚ θα τοποθετήσει επιπρόσθετο καλώδιο για σκοπούς ανάπτυξης του Δικτύου της, τότε το κόστος του επιπρόσθετου καλωδίου αναλαμβάνει η ΑΗΚ και το κόστος του σκάμματος επιμερίζεται αναλογικά, δηλαδή ισόποσα στην προκειμένη περίπτωση (50% στο Τμήμα Δημοσίων Έργων για το καλώδιο που αντικαθιστά το εναέριο Δίκτυο και 50% στην ΑΗΚ για το επιπρόσθετο καλώδιο ανάπτυξης του Δικτύου).
Στις περιπτώσεις οποιασδήποτε αναβάθμισης του υφιστάμενου Δικτύου της ΑΗΚ ή της εγκατάστασης νέου Δικτύου/υποδομής για σκοπούς ανάπτυξης του Δικτύου, τότε το κόστος το επωμίζεται εξ ολοκλήρου η ΑΗΚ.
Σε περιπτώσεις όπου η ΑΗΚ επιθυμεί να μετακινήσει και/ή να υπογειοποιήσει το Δίκτυο της, λόγω αναγκαιότητας για σκοπούς ανάπτυξης του Δικτύου, τότε το κόστος το επωμίζεται εξ ολοκλήρου η ΑΗΚ. Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιεσδήποτε διευκρινήσεις χρειαστείτε.”