Επιχειρηματικοί σύνδεσμοι αναφέρονται στα προβλήματα που προκύπτουν για τα επηρεαζόμενα μέλη τους από το lockdown της Πάφου.
Στα προβλήματα τα οποία δημιουργούνται με την πανδημία του κορωνοϊού και το κλείσιμο των επιχειρήσεων αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων και αντιπρόεδρος του ΚΕΒΕ Ανδρέας Δημητριάδης, προσθέτοντας πως στην Πάφο εννέα έργα βρίσκονται υπό προώθηση και εντάσσονται στα μεγάλα έργα αφού το κόστος της επένδυσης ανέρχεται πέραν των 50 εκατομμυρίων.
Σε δηλώσεις του ο κ. Δημητριάδης ανέφερε πως το ΚΕΒΕ έχει προβεί σε έντονες παραστάσεις προς τον Υπουργό Υγείας και ζήτησε όπως πριν λαμβάνεται οποιαδήποτε απόφαση από πλευράς του κράτους γίνεται διαβούλευση και με τον επιχειρηματικό κόσμο και να λαμβάνονται υπόψη οι θέσεις του.
Όπως ανέφερε ο κ. Δημητριάδης οι τελευταίες αποφάσεις λήφθηκαν ερήμην του επιχειρηματικού κόσμου και των οργανώσεων του.
Προβήκαμε, είπε, «σε πολύ έντονες παραστάσεις προς τον Υπουργό Υγείας και αναμένουμε, ότι από τούδε και στο εξής, όταν λαμβάνονται σοβαρές αποφάσεις που επηρεάζουν την οικονομία, τις επιχειρήσεις και γενικότερα τον πολίτη να υπάρχει διαβούλευση και με τις επιχειρηματικές οργανώσεις».
Συγκεκριμένα ανέφερε πως με επιστολή που στάλθηκε στον Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου το ΚΕΒΕ αναφέρεται στις σοβαρότατες ελλείψεις στον προγραμματισμό και τις ενέργειες του Υπουργείου Υγείας και το συντονισμό μεταξύ κυβερνητικών τμημάτων όσον αφορά την εξυπηρέτηση και διευκόλυνση της λειτουργίας των επιχειρήσεων στις πολύ δύσκολες συνθήκες που διερχόμαστε, οι οποίες όχι μόνο επηρεάζουν το ήδη βεβαρημένο επιχειρείν αλλά δημιουργούν τεράστιες ζημιές στις επιχειρήσεις και ταλαιπωρούν τους πολίτες.
Ενδεικτικά, είπε ο κ. Δημητριάδης, οι ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας με ημερομηνίες στις 11 & 12 Νοεμβρίου 2020 και τα μέτρα που εφαρμόσθηκαν, ανακοινώθηκαν χωρίς καμιά διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και πως οι εκ των υστέρων διευκρινίσεις των μέτρων εξακολουθούν να είναι ασαφείς προκαλώντας περαιτέρω σύγχυση και δυσφορία.
Σύμφωνα με τον ίδιο δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα κατά πόσο μπορούν να διακινούνται οι πωλητές-πλασιέδες καθώς και οι merchandisers, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο επείγει να γίνει άμεσα για να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην ομαλή τροφοδοσία της αγοράς με προϊόντα.
Οι εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν κυρίως προβλήματα σημείωσε είναι οι μεταφορείς – διανομείς, τα άτομα που μεταφέρουν τα εμπορεύματα στα σημεία πώλησης (π.χ. υπεραγορές, καταστήματα, κλπ). Επίσης οι πωλητές και οι πλασιέδες, δηλαδή τα άτομα που επισκέπτονται τα σημεία πώλησης για λήψη των παραγγελιών αλλά και τα άτομα που τοποθετούν τα προϊόντα των προμηθευτών στα ράφια των καταστημάτων.
Πρόσθεσε πως σοβαρό πρόβλημα παρατηρείται και με τις εταιρείες που πραγματοποιούν τις χρηματαποστολές μεταξύ των τραπεζών. Επειδή κατατάσσονται ως εταιρείες παροχής υπηρεσιών ζητούμε όπως θεωρηθούν ως ουσιώδης υπηρεσία και τους επιτραπεί να διακινούν το προσωπικό τους μεταξύ των πόλεων για εξυπηρέτηση των διαφόρων καταστημάτων των τραπεζών, είπε.
Ο κ. Δημητριάδης αναφέρθηκε και στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με την εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων για την διενέργεια των τεστ PCR. «Παίρνουμε τηλεφωνήματα κυρίως από τη Λεμεσό ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση και ταλαιπωρία στην εξυπηρέτηση τους τόσο από πλευράς διαθέσιμων ποσοτήτων όσο και με τα σημεία και την ταχύτητα εξυπηρέτησης τους», ανάφερε.
Είπε επίσης ότι έγινε εισήγηση στον Υπουργό Υγείας λόγω της αυξημένης ζήτησης και της αδυναμίας έγκαιρης ανταπόκρισης των συμβεβλημένων εργαστηρίων, όπως επιτραπεί στις επιχειρήσεις να διενεργούν τέτοια τεστ και με άλλα αναγνωρισμένα εργαστήρια με καταβολή από το κράτος χορηγίας μέχρι του ποσού που έχει συμφωνηθεί με τα συμβαλλόμενα εργαστήρια.
Οποιαδήποτε χρέωση πέραν του ποσού αυτού θα καταβάλλεται από τις ίδιες τις εταιρείες, ανέφερε εκφράζοντας την άποψη ότι θα πρέπει να αυξηθούν τα σημεία δειγματοληψίας ώστε να μπορέσει το σύστημα να ανταποκριθεί στη μεγάλη ζήτηση που έχει προκληθεί.
Επιπρόσθετα αναφέρθηκε και στους χώρους συγκέντρωσης αλλοδαπών οικιακών βοηθών τα Σαββατοκύριακα. Υπάρχουν ενδείξεις σημείωσε, ότι τα άτομα αυτά, όπως συνηθίζουν να κάνουν, συνωστίζονται σε ομάδες μεγαλύτερες των 10 ατόμων, σε μικρά διαμερίσματα που ενοικιάζουν γι’ αυτό το σκοπό, χωρίς να υπάρχει κανένας έλεγχος εκφράζοντας ανησυχία για διασπορά του ιού.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Πάφου Θάνος Μιχαηλίδης σε δηλώσεις του αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα που προέκυψαν με το τοπικό lockdown με την διακίνηση των εργαζομένων. Ενδεικτικά αναφέρθηκε στην τροφοδοσία αλλά και σε διάφορους άλλους κλάδους που σχετίζονται με την λειτουργία των εναπομεινάντων ανοικτών ξενοδοχειακών καταλυμάτων στην Επαρχία Πάφου και που στην παρούσα φάση δυσκολεύονται να διακινηθούν .
Επιπρόσθετα ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στην ανυπαρξία του εγχώριου τουρισμού για την Πάφο αφού λόγω του lockdown η διακίνηση των πολιτών για σκοπούς αναψυχής και τουρισμού απαγορεύεται. Βασικά συνέχισε είναι ένα de facto lockdown πλέον της κυπριακής επιχείρησης σε συνδυασμό και με την ανυπαρξία τουριστών σημειώνοντας πως η κίνηση στα ξενοδοχεία της Πάφου είναι μηδενική. Ο ίδιος εξέφρασε επίσης το παράπονο για το γεγονός ότι δεν υπήρξε εκ των προτέρων διαβούλευση με το Σύνδεσμο Ξενοδόχων για την απόφαση του lockdown.
Σε δικές του δηλώσεις για το θέμα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου κομμωτών Πάφου Γιώργος Σοφοκλέους ανέφερε πως η Πάφος ως «ο φτωχός συγγενής» έχει αδικηθεί για ακόμη μια φορά. Εκτίμησε επίσης ότι «πρέπει να αναθεωρηθούν τα μέτρα και να ανακαλεστεί το διάταγμα, ώστε η Πάφος να μπορέσει να εργαστεί κανονικά» γιατί, όπως είπε, «έχουμε αποδείξει για ακόμη μια φορά ότι είμαστε τα καλά παιδιά της όλης παρέας».
Ενδεικτικά ανέφερε πως στην Πάφο λειτουργούν άνω των 400 κομμωτηρίων και εργάζονται σ’ αυτά περίπου 780 υπάλληλοι. Κάλεσε εκ νέους τους αρμόδιους φορείς να εξετάσουν την επιδημιολογική κατάσταση της Πάφου, προσθέτοντας ότι στη βάση και των αποτελεσμάτων που ανακοινώνει το Υπουργείο Υγείας σε καθημερινή βάση, τα θετικά κρούσματα είναι μηδαμινά. Αναφορά έκανε στην κακή κατάσταση της οικονομίας στην επαρχία και στην ψυχολογική πίεση που υφίστανται οι πολίτες.
Σύμφωνα με τον ίδιο η πανδημία πρέπει να αντιμετωπιστεί με τον δέοντα τρόπο και προσοχή, προσθέτοντας ωστόσο ότι η Πάφος δεν βρίσκεται σε ψηλά επίπεδα.