Σε επίταξη τεσσάρων γιατρών από τον ιδιωτικό τομέα προχώρησε σήμερα το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να μεταβούν σε Νοσοκομεία των επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου, με στόχο να βοηθήσουν στη νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό.
Όπως ανέφερε η Αμαλία Χατζηγιάννη, Επιστημονική Διευθύντρια των Γενικών Νοσοκομείων Λάρνακας – Αμμοχώστου «το Υπουργείο Υγείας προχώρησε σήμερα στην επίταξη γιατρών από τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να ενισχυθούν τα δημόσια Νοσηλευτήρια. Συγκεκριμένα έγινε επίταξη τεσσάρων γιατρών, παθολόγων και καρδιολόγου οι οποίοι θα μεταβούν σε Νοσοκομεία των επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου για να εργαστούν».
Πρόσθεσε ότι «μέχρι τις δύο το μεσημέρι νοσηλεύονταν στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου που λειτουργεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς για ασθενείς με Covid-19, 65 άτομα, πέντε εκ των οποίων στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Ακόμα έγιναν πέντε εξιτήρια σε ασθενείς των οποίων οι επαναληπτικές εξετάσεις για κορωνοϊό ήταν αρνητικές ενώ αναμένεται να γίνουν επτά εισαγωγές».
Ανέφερε ακόμα ότι η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας «διαθέτει έξι κλίνες, οι οποίες χθες ήταν όλες κατειλημμένες από ασθενείς ωστόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας χρειάστηκε να μεταφερθεί ένας ασθενής στο Νοσοκομείο Λευκωσίας. Σε περίπτωση που η κατάσταση ενός ασθενούς που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο ή ένας εξωτερικός ασθενής χρειαστεί πιο εντατική θεραπεία, τότε θα μεταφερθεί στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας» είπε και σημείωσε πως «αυτός είναι και ο λόγος που πάντοτε προσπαθούμε να μην γεμίσουν και οι έξι κλίνες της ΜΑΦ».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κ. Χατζηγιάννη είπε πως «όλα τα Τμήματα και Κλινικές του Νοσοκομείου Αμμοχώστου έχουν εκκενωθεί και χρησιμοποιούνται για νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό. Ακόμα και το Ορθοπεδικό Τμήμα που ήταν το τελευταίο που εκκενώθηκε, φιλοξενεί το 50% της χωρητικότητας του» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «τα μόνα Τμήματα του δημόσιου νοσηλευτηρίου που λειτουργούν είναι τα Εξωτερικά Ιατρεία, η Μονάδα Αιμοκάθαρσης, το Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών και το Κέντρο Υγείας, τα οποία έχουν ξεχωριστή είσοδο στο Νοσοκομείο».
Είπε ακόμα ότι «οι επόμενοι μήνες προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολοι όσον αφορά την διασπορά του κορωνοιού, αφού οι αριθμοί των ατόμων που νοσούν με κορωνοϊό στην κοινότητα είναι ιδιαίτερα αυξημένοι αλλά και ανησυχητικοί. Αυτό άλλωστε αντανακλά τον αυξημένο αριθμό των ασθενών που εισάγονται στο Νοσοκομείο Αναφοράς αλλά και στη ΜΑΦ».
Σε άλλη ερώτηση η Επιστημονική Διευθύντρια είπε πως «φοβόμαστε για το χειρότερο σενάριο γι αυτό και όλος ο κόσμος πρέπει να αντιληφθεί ότι χρειάζεται οπωσδήποτε να εφαρμόζει πιστά τα μέτρα και τα πρωτόκολλα που εκδίδει με σχετικά διατάγματα το Υπουργείο Υγείας. Ο κάθε ένας από το κοινό πρέπει να αναλάβει τη δική του ατομική ευθύνη όσον αφορά τον κίνδυνο της διασποράς του ιού και να σεβαστεί τόσο τις ευάλωτες ομάδες αλλά και τους επαγγελματίες υγείας που για οκτώ περίπου μήνες, από την αρχή της πανδημίας, εργάζονται ακατάπαυστα και έχουν εξαντληθεί».
Όσον αφορά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που εργάζεται στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, η κ. Χατζηγιάννη είπε πως «οι επαγγελματίες υγείας εργάζονται ομαδικά και συλλογικά, πολλές φορές υπερβάλλοντας εαυτόν, με μόνο γνώμονα τη θεραπεία τον ασθενών. Το προσωπικό έχει κουραστεί, χρειάζεται ενίσχυση αλλά δεν σταματά ποτέ να προσφέρει τις υπηρεσίες του, αυτό δηλαδή για το οποίο έχει ταχθεί».