Παρακολουθώντας τις δυο αδελφές Αστέρω και Σύλβια Κροταλία που εργάζονται με τόσο ζήλο για την πρόοδο της κοινότητας τους, δεν μπορείς παρά να θαυμάσεις τον τρόπο και την υπομονή τους, την αγάπη τους προς την Κοινότητα, την ανιδιοτέλεια που τις διακατέχει , που προσφέρουν εθελοντικά και αθόρυβα, χωρίς να ζητούν κανένα αντάλλαγμα. Αποτελούν και οι δυο την ψυχή της κοινότητας Γιολου!
Έρχονται σε κάθε κάλεσμα πρόθυμα και με χαμόγελο. Η προσφορά τους σε όλους του τομείς σε σκλαβώνει και δίνει τονωτική ένεση στο Κοινοτικό Συμβούλιο, παραδειγματίζει τα παιδιά μας και αποδεικνύει πόσα πολλά μπορούμε να καταφέρουμε όταν δουλεύουμε γι αυτά που αγαπάμε!
Η Αστέρω Κροταλία με πλούσια δράση, ασχολείται με την χοροδιδασκαλία και προσπαθεί να κρατήσει την παράδοση της Κύπρου ζωντανή, μέσα από την κοινότητα της την Γιόλου. Είναι μέλος του Κ.Σ Γιόλου στη δεύτερη πενταετία, ωστόσο εκτιμά πως η Γιόλου το χωριό της, αξίζει πολύ περισσότερα.
Από την ηλικία των 17 χρόνων με την ένταξη της στο Κέντρο Νεότητας διετέλεσε πρόεδρος για πολλά έτη αλλά και μέλος στην Επαρχιακή Επιτροπή των Κ.Ν Πάφου και μέλος της Παγκύριας Συντονιστικής Επιτροπής Κέντρων Νεότητας. Το χορευτικό Συγκρότημα του Ομίλου «Στ’αχνάρκα της παράδοσης» που ηγείται, έχει έδρα την Γιόλου έχει κάνει διάφορες παραστάσεις στην κοινότητα, και σε τοπικά φεστιβάλ της περιοχής.
Πόσα χρόνια δραστηριοποιείστε στα πολιτιστικά δρώμενα της κοινότητας σας Γιόλου…
Από την ηλικία των 17 χρόνων με την ένταξη μου στο Κέντρο Νεότητας όπου διετέλεσα πρόεδρος για πολλά έτη αλλά και μέλος στην Επαρχιακή Επιτροπή των Κ.Ν Πάφου και μέλος της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Κέντρων Νεότητας που μετονομάστηκε αργότερα σε ΚΟΚΕΝ ( Κυπριακό Οργανισμό Κέντρων Νεότητας ). Μέχρι τα 35 μου χρόνια όπου ήταν και το όριο ηλικίας για την συμμετοχή στο εν λόγω οργανωμένο σύνολο, πρόσφερα αρκετά στα πολιτιστικά δρώμενα της Κοινότητας μου και το Κέντρο Νεότητας της Γιόλους ήταν με βάση την δραστηριότητα του ανάμεσα στα 5 πιο ενεργά Κέντρα Νεότητας Παγκυπρίως μιας και είχαμε ποικιλία δραστηριοτήτων για τους νέους όπως εκδρομές συνέδρια αθλητικές συναντήσεις πολιτιστικές και άλλες ψυχαγωγικές εκδηλώσεις.
Μέλος του κοινοτικού συμβουλίου Γιόλου…Ποιοι οι στόχοι σας για την κοινότητα σας;
Βρίσκομαι ως εκλεγμένο μέλος του Κ.Σ στη δεύτερη πενταετία. Πιστεύω προσωπικά πως η Γιόλου αξίζει πολύ περισσότερα. Αν και μέσα από τις συνεδριάσεις υπάρχει από μέρους μου προσπάθεια για προώθηση κάποιων ιδεών και στόχων σίγουρα αυτό είναι δύσκολο γιατί όπως ξέρουμε ένα χελιδόνι δεν φέρνει την άνοιξη.
Στην τοπική αυτοδιοίκηση τα πράγματα δεν είναι και τόσο εύκολα. Τα αποτελέσματα των εκλογών δεν φέρνουν πάντοτε στο τραπέζι των συνεδριάσεων άτομα που διεκδικούν από αγάπη και ζήλο για την κοινότητα τους αλλά άτομα που ίσως οι κομματικές τους προτιμήσεις και οι οικογενειακές τους σχέσεις τα βοηθούν τόσο ώστε να εκλεγούν απλά για το θεαθήναι και αυτό στην πορεία δυσκολεύει ένα Κοινοτικό Συμβούλιο να δουλέψει ομαδικά για την ευημερία της κοινότητας μακριά από οποιαδήποτε αλλά προσωπικά οφέλη.
Ποια τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή σας…
Οι κοινότητες της υπαίθρου όπως και η δική μας αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα. Η κοινότητα της Γιολους είναι ίσως η μοναδική στην περιοχή που δεν μαστίζεται από την αστυφιλία. Τα νεαρά ζευγάρια μένουν στην κοινότητα μιας και η απόσταση για μετάβαση στους χώρους εργασίας τους τόσο στην Πάφο όσο και στην Πολη Χρυσοχούς δεν θεωρείται μεγάλη. Το άσχημο οδικό δίκτυο είναι νομίζω το μεγαλύτερο πρόβλημα της περιοχής. Είναι πάρα πολύ επικίνδυνο με τα βαρέα οχήματα, τις επικίνδυνες στροφές ειδικά στον ανηφορικό δρόμο της Τσάδας. Φαίνεται ότι σαν περιοχή είμαστε κάπως εκτός σχεδίων των αρμοδίων τμημάτων και αυτό αποδείχτηκε περίτρανα με το πρόβλημα στον δρόμο πριν την Κοινότητα μας. Η δημιουργία της επικίνδυνης δήθεν προσωρινής παράκαμψης πάει να χρονίσει και είμαστε ακόμη στις δήθεν μελέτες. Πράγμα που αν ήταν πιστεύω σε οποιοδήποτε άλλο σημεία της Κύπρου θα ήταν ήδη φτιαγμένο.
Προβλήματα στην περιοχή υπάρχουν. Και το Νοσοκομείο της Πολης Χρυσοχους πιστεύω θα μπορούσε να ήταν πιο αναβαθμισμένο με ένα χημείο που να λειτουργεί σε 24ωρη βάση. Θεωρώ απαράδεχτο να μεταφέρονται άρον άρον τα δείγματα από τους συγγενείς των ασθενών στην Πάφο για να γίνονται αναλύσεις την ίδια ώρα που υπάρχουν άτομα ειδικευμένα στην λίστα των ανέργων και θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν την περιοχή.
Το κλείσιμο των τραπεζών της περιοχής εγώ νομίζω πως το χώνεψα πλέον και αφέθηκα στην διαδικασία της ουράς και του κουτσουρεμένου ωραρίου που με το σταγονόμετρο έδωσαν στην ύπαιθρο. Το πάλεψα, φώναξα και έριξα πολλά αυγά στους τοίχους μέχρι να καταλάβω πως πλέον ότι αφορά την ύπαιθρο θεωρείται ασύμφορο. Κόσμος ξεχασμένος , χωριά για τα οποία οι πολιτικοί χρειάζονται GPS μόνο εν καιρό προεκλογικής εκστρατείας για να τα επισκεφτούν και να τους «τάξουν φουρνους ποξιμάδκια»…
Ίσως να φταίμε και εμείς που σαν οργανωμένα σύνολα δεν μάθαμε να διεκδικούμε και να αντιδρούμε.
Ποιο ρόλο διαδραμάτισε η οικογένεια σας στην χοροδιδασκαλία και στην επιθυμία σας για προσφορά στα κοινά.
Η ενασχόληση μου με τον χορό φαίνεται να είναι από τα παιδικά μου χρόνια γιατί από παιδί θυμάμαι να χορεύω σε οικογενειακές συγκεντρώσεις και γλέντια. Είναι ένα ταλέντο που κουβαλά κανείς εκ γενετής μαζί του το οποίο εγώ ανακάλυψα νωρίς το αξιοποίησα και παράλληλα με τις σπουδές μου που δεν είχαν καμία σχέση με τον χορό φρόντισα να κάνω μαθήματα, σεμινάρια τόσο στην Κύπρο και στο εξωτερικό ούτος ώστε σωστά καταρτισμένη να κάνω τα τελευταία χρόνια το χόμπι μου επάγγελμα.
Μεγάλωσα σε μια παραδοσιακή οικογένεια στην οποία ήθη, έθιμα και παραδόσεις διατηρούνται αναλλοίωτα μέχρι σήμερα. Ο χορός το τραγούδι και τα τσιαττιστά από τον πατέρα μου Αντρέα Κροταλία μέρος της καθημερινότητας μας. Το να βρίσκεις συνοδοιπόρους τους γονείς σου στην προσπάθεια σου να διατηρήσεις την παράδοση του τόπου σου είτε μέσα από τους χορούς τα τραγούδια και τις λογιών παραστάσεις είναι νομίζω ότι πιο θετικό. Η ενασχόληση με τα κοινά χρειάζεται θυσίες και πολλή χρόνο τον οποίο στερείς από τον εαυτό και την οικογένεια σου πράγμα που τες πλείστες φορές δεν εκτιμάται από όλους.
Πέραν από την διδασκαλία των Κυπριακών χορών έχω κληρονομήσει και το ταλέντο του πατέρα μου και ασχολούμαι με την Κυπριακή ποίηση καθώς επίσης και την συγγραφή Κυπριώτικων σκέτς για τα οποία έχω βραβευτεί πολλές φορές και με το πρώτο βραβείο αλλά και με άλλες διακρίσεις από το ΡΙΚ ενώ κάποιοι θεατρικοί όμιλοι ανέβασαν κάποια από τα έργα μου.
Ποια η θέση σας για την διατήρηση της παράδοσης.;
Η ενασχόληση μου με την παράδοση είναι κάτι που μου αρέσει κάτι που με γεμίζει. Αν και είναι πολύ δύσκολο στις μέρες μας με τους ρυθμούς που εξελίσσεται η κοινωνία μας να διατηρηθεί. Το παλεύουμε όμως και αυτός ο αγώνας γίνεται πρωτίστως στις κοινότητες της υπαίθρου. Μέσα από τον Όμιλο «Στ αχναρκα της παράδοσης» που έχουμε ιδρύσει στον οποίο δραστηριοποιούνται παιδιά και ενήλικες από τη γύρο περιοχή, με την συνεργασία που έχω με το Κοινοτικό Συμβούλιο του Νέου Χωρίου , το Κ.Σ της Αγίας Μαρίνας Χρυσοχούς –Γιαλιάς και το Πολιτιστικό Κέντρο Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄ Παναγιάς και μέσα από την ομάδα χορού του Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου προσπαθώ με κάθε τρόπο να κάνω ιδιαίτερα τα παιδιά να αγαπήσουν την παράδοση αυτού του τόπου. Να ακολουθήσουν τα αχνάρια των προγόνων τους να χορέψουν, να τραγουδήσουν, να μιλήσουν κυπριακά να γευτούν παραδοσιακά προϊόντα, να ανακαλύψουν παραδοσιακά επαγγέλματα, να φορέσουν παραδοσιακά κουστούμια και να νοιώσουν μέσα από την εμπλοκή τους γνήσιοι Κύπριοι που ανακάλυψαν ξαφνικά τις ρίζες τους και να θέλουν να τις κρατήσουν ζωντανές.
Η Σύλβια Αντωνίου θεωρείται η «ψυχή» του κοινοτικού συμβουλίου Γιόλους. Προσφέρει αμέτρητες ώρες για την κοινότητα της, και στηρίζει τους κατοίκους της σαν δεύτερη οικογένεια της. Επί δεκαεννέα έτη είναι γραμματέας του Κοινοτικού
Συμβουλίου Γιόλου έχοντας αποκομίσει πολλές εμπειρίες. Στόχος της το καλό των κατοίκων της κοινότητας της , αλλά και η επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν την περιοχή της .
Θεωρείστε η ψυχή του κοινοτικού συμβουλίου Γιόλου. Μεγάλος ο ρόλος σας αλλά και η προσφορά σας στην κοινότητα. Από που πηγάζει αυτό…
Εγώ απλά πάνω από όλα αγαπώ την Γιόλου, την κοινότητα που γεννήθηκα και μεγάλωσα. Επειδή από μικρή ήμουν σε πολλούς Συνδέσμους όπως το Κέντρο Νεότητας, τον Αθλητικό Σύλλογο Ποσειδώνα, κάναμε πάρα πολλές εκδηλώσεις στην κοινότητα, βοηθούσα όσο μπορούσα και το Κοινοτικό Συμβούλιο σε ότι μου ζητούσαν τότε. Τώρα τα τελευταία 19 χρόνια είναι η γραμματέας του Κοινοτικού Συμβουλίου Γιόλου και έτσι έχω στην πλάτη μου πολλές εμπειρίες θετικές και αρνητικές που όμως με δυναμώνουν καθημερινά και έχω το πείσμα να ασχολούμαι περισσότερο για το καλό των κατοίκων και γενικά της Γιόλου.
Ποια τα προβλήματα που πρέπει να τύχουν άμεσης επίλυσης στην περιοχή σας…
Πολλά τα προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή μας, εδώ στην ύπαιθρο. Εγώ σαν Σύλβια νιώθω ότι από την Πάφο και μέχρι και Πόλη Χρυσοχούς να μην πω και πιο πέρα μέχρι Πύργο Τηλλυρίας όλα αυτά τα χωριά είναι αφημένα.. Εάν βρεθεί κάποια Σύλβια ή οποιαδήποτε Σύλβια που θα τρέξει κάποια θέματα κάποιες καταστάσεις ίσως γίνει και κάτι.. Για παράδειγμα ο δρόμος που έχει πέσει πριν την Γιόλου προς Πόλη Χρυσοχούς και έγινε η παράκαμψη και από τις 20 Ιανουαρίου 2020 που ήρθε επίσκεψη ο Υπουργός κύριος Καρούσος ακόμα περιμένουμε για σωστή επιδιόρθωση του δρόμου. Γενικά δρόμος Πάφου – Πόλεως Χρυσοχούς νιώθουμε σαν να είναι όλα ένα καλοστημένο ψέμα γύρω μας αφού πάντα μένουν όλα σε λόγια.
Ένα άλλο θέμα σοβαρό για τους νέους είναι το ότι δεν εμπίπτουν όλες οι κοινότητες στο στεγαστικό σχέδιο για χτίσιμο οικίας επόμενος πως μπορούν οι νέοι μας να έχουν κίνητρα να ζήσουν στην ύπαιθρο;
Αν και σαν Γιόλου δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα αφού οι νέοι μας μένουν στην κοινότητα μας. Γνωρίζω όμως ότι στις γύρω κοινότητες υπάρχει πρόβλημα και ακόμα και για μας εάν αλλάξουν την νομοθεσία και μπορούν πιο ευέλικτα οι νέοι μας να έχουν τις οικίες τους στην κοινότητα μας σίγουρα αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ. Ακόμη, το κλείσιμο των τραπεζών της περιοχής μεγάλο πρόβλημα για όλους αλλά κυρίως για τους συνταξιούχους.
Υπάρχει σύμπνοια εντός του κοινοτικού συμβουλίου Γιόλου;
Το Κοινοτικό Συμβούλιο Γιόλου στο οποίο είναι Πρόεδρος Σταύρος Βραχνού, αναπληρωτής πρόεδρος Ανδρέας Μάρκου, μέλη Αστέρω Αντωνίου Κροταλία, Χρίστος Καυκαρίδης, Μιχάλης Γιάγκου, Πανίκος Γεωργίου και Βαλεντίνος Κωνσταντίνου μπορώ να πω ότι πάνω από όλα είναι θετικοί, ανθρώπινοι και σωστοί στις αποφάσεις τους για το καλό της κοινότητας μας. Και πάντοτε όταν υπάρχει σωστή συνεργασία όλα γίνονται. Στην Γιόλου ίσως μέχρι τώρα να μην έχουν γίνει μεγάλα έργα όμως έπονται.. Πολύ σύντομα με σωστούς σχεδιασμούς και από πρώην και νυν Συμβούλια τώρα θα αρχίσει το μεγάλο έργο με την ανάπλαση πλατείας.
Ποιο ρόλο διαδραμάτισε η οικογένεια σας στην επιθυμία σας να προσφέρεται στα κοινά.
Το να αποφασίσω να είμαι τόσο πολύ στα κοινά ήταν κάτι που ακολούθησα σιγά σιγά με τις δράσεις μου γενικά σαν σύνολο και περισσότερο με την θέση μου ως γραμματέας του Κοινοτικού Συμβουλίου. Όπως ήδη γνωρίζεται ο πατέρας μου λαϊκός ποιητής Ανδρέας Κροταλίας ο οποίος ήταν δίπλα μου σχεδόν σε όλες τις κινήσεις μου στα κοινά αφού και ο ίδιος είναι στα κοινά της Πάφου μας ,γενικά, αφού έγραφε και γράφει ακόμα σε τοπικές εφημερίδες και ασχολείται γενικά με την παράδοση του τόπου μας και όχι μόνο. Η αδελφή μου Αστέρω Κροταλία χοροδιδάσκαλος, και η ίδια να είναι στα κοινά και είναι και Κοινοτική Σύμβουλος στην Γιόλου τα τελευταία 10 χρόνια η οποία με βοηθά όσο μπορεί για να γίνονται αρκετές δραστηριότητες στην κοινότητα μας και σίγουρα η αγαπημένη μου μαμά Ελπίδα που στήριγμα μου σε κάθε μου κίνηση.
Σίγουρα όταν η οικογένεια σου από μικρή ηλικία σε βοηθά στο θέμα με τα κοινά τότε έχεις το θάρρος και την δύναμη να προχωράς και η οποιαδήποτε αλλαγή στην ζωή μου πάντοτε προσπαθούσα κ προσπαθώ να προσαρμόζει σωστά την δουλειά μου με την οικογένεια μου.
Λίγα λόγια και για το ολοήμερο…
Στην κοινότητα μας λειτουργεί Ενιαίο Δημοτικό Ολοήμερο Σχολείο και είναι το μοναδικό στην Πάφο. Έχει 70 μαθητές, έχουν δάσκαλο για κάθε τάξη και αίθουσα για κάθε μάθημα ξεχωριστά π. Χ μουσικής, εργαστήρια, κ.α. Είναι ώρες λειτουργίας από 7.45 μέχρι 3.05. Τα παιδιά μας κάνουν Αγγλικά και Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές από την πρώτη τάξη και έχουν ενδιαφέροντα όπως ζωγραφική, χορός, θέατρο, ταε- κβο- ντο , ρομποτική. Έχουμε βοήθεια από το ίδρυμα Σοφία για παιδιά που παραχωρεί σε είδος και σε χρήμα εάν χρειαστεί για την σωστή σίτιση των παιδιών μας στο σχολείο.
Στην κοινότητα μας υπάρχουν πολλά εκκλησάκια με την παράδοση να λέει ότι από τα παλιά χρόνια η Γιόλου ήταν υπό προστασία των Αγίων που βρίσκονταν γύρω της και η Γιόλου στο κέντρο. Υπάρχει τώρα μια θετική κίνηση για αναστύλωση κάποιων με την βοήθεια του Τμήματος Αρχαιοτήτων.