“Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών σημειώνει πως όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες από το δημοσιογραφικό δίκτυο Al Jazeera έχουν προκαλέσει σε όλους αισθήματα θυμού, αγανάκτησης και προβληματισμού. Ως εκ τούτου, η ενδελεχής και εις βάθος διερεύνηση των καταγγελιών για το ενδεχόμενο διάπραξης αδικημάτων και η απόδοση ευθυνών, εκεί και όπου προκύπτουν, θα πρέπει να είναι άμεση. Οι κακές πρακτικές ορισμένων δεν μπορούν να καταδικάζουν το σύνολο των επιχειρήσεων”, αναφέρουν σε ανακοίνωση.
Αυτούσια η ανακοίνωση:
Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών σημειώνει πως όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες από το δημοσιογραφικό δίκτυο Al Jazeera έχουν προκαλέσει σε όλους αισθήματα θυμού, αγανάκτησης και προβληματισμού. Ως εκ τούτου, η ενδελεχής και εις βάθος διερεύνηση των καταγγελιών, για το ενδεχόμενο διάπραξης αδικημάτων και η απόδοση ευθυνών, εκεί και όπου προκύπτουν, θα πρέπει να είναι άμεση. Οι κακές πρακτικές ορισμένων δεν μπορούν να καταδικάζουν το σύνολο των επιχειρήσεων.
Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία στην οποία η κυπριακή οικονομία, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού βρίσκεται ξανά αντιμέτωπη με νέες και σημαντικές προκλήσεις. Είναι ευρέως αποδεκτό πως η συνεισφορά του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος προς την οικονομία, με την προσέλκυση αξιόπιστων ξένων επενδυτών σε δύσκολες περιόδους, ήταν ιδιαίτερα σημαντική. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, όπως αυτή του διεθνώς αναγνωρισμένου ελεγκτικού οίκου EY την προηγούμενη βδομάδα, το συνολικό ύψος της άμεσης και έμμεσης συμβολής του Προγράμματος στην οικονομία υπολογίζεται μεταξύ €7.6 με €9.7 δις, ενώ υπολογίζεται ότι δημιούργησε γύρω στις 10 χιλιάδες θέσεις εργασίας και συνεισφέρει στην συνεχή εργοδότηση πέραν των 40 χιλιάδων εργαζομένων στον ευρύτερο κατασκευαστικό τομέα. Παράλληλα, συνέβαλε στην εισροή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στα ταμεία του Κράτους, στην προσπάθεια προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, στην υλοποίηση αναπτυξιακών έργων, στην αύξηση των εσόδων του κράτους και στη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος μέσω της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Ως εκ τούτου, o Σύνδεσμος τονίζει ότι η Κύπρος δεν έχει την πολυτέλεια να απωλέσει ξένες επενδύσεις από άτομα ή εταιρείες που αποδεδειγμένα έχουν καθαρά επιχειρηματικές προθέσεις.