Γίνεται θόρυβος τελευταίως, για τα μέτρα για περιορισμό του covid9 και για επιλογή του νοσοκομείου αναφοράς ως του κατάλληλου ή μη για νοσηλεία.
Προσωπικά, λόγω της εμπειρίας μου από το πρώτο κύμα έχω να κάνω ορισμένες πρατηρήσεις και προτάσεις τις οποίες ευελπιστώ πως θα λάβει υπόψη ο Υπουργός Υγείας για διαμόρφωση κατάλληλης πολιτικής στο θέμα αυτό.
- Κατάλληλα νοσοκομεία αναφοράς για τη νοσηλεία των περιστατικών με covid19 είναι τα γενικά νοσοκομεία Λευκωσίας και Λεμεσού και όχι της Αμμοχώστου.
- Σε αυτά τα δύο νοσοκομεία θα έπρεπε να απομονωθεί ο τελευταίος όροφος και να μετατραπεί σε τμήμα λοιμωδών νοσημάτων για το covid19.
- Τα τμήματα φυσιοθεραπείας και αποκατάστασης στα δύο αυτά νοσοκομεία είναι από τα πληρέστερα σε εξοπλισμό και προσωπικό που διαθέτουμε και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση ασθενών που ενδεχομένως ήταν διασωληνωμένα ή παρουσιάζουν κινητικά ή νευρολογικά προβλήματα.
- Σε όλα τα γενικά νοσοκομεία θα πρέπει να λειτουργήσει τμήμα διάγνωσης και βραχείας νοσηλείας ύποπτων για covid19 περιστατικών, στα πρότυπα του ανάλογου τμήματος που λειτούργησε στο τμήμα ψυχικής υγείας του γενικού νοσοκομείου Πάφου μεταξύ Μάρτη και Μάη 2020 (πρώτο κύμα). Τα ύποπτα περιστατικά μετά την επιβεβαίωση θα πρέπει να μεταφέρονται στα δύο νοσοκομεία αναφοράς για νοσηλεία. Τα τμήματα διάγνωσης και βραχείας νοσηλείας θα πρέπει να διαθέτουν ξεχωριστό ασθενοφόρο με το οποίο θα διακινούνται αποκλειστικά ύποπτα ή επιβεβαιωμένα περιστατικά.
- Η ομάδα ή επιτροπή επιτήρησης ή επιδημιολογίας όπως ονομάζεται θα πρέπει να περιοριστεί από 25 άτομα που είναι σήμερα σε 3 άτομα, ο ρόλος των οποίων θα είναι η παρακολούθηση των διεθνών δεδομένων και οδηγιών και η θέσπιση κατάλληλων για την Κύπρο.
- Στο κάθε γενικό νοσοκομείο θα πρέπει να τοποθετηθεί ένας ιατρός λοιμωξιολόγος ο οποίος θα φέρει την ευθύνη για τη λειτουργία του τμήματος διάγνωσης και βραχείας νοσηλείας για covid19.
- Ως μέτρα, στην καθημερινότητα το συχνό πλύσιμο με σαπούνι και η χρήση μάσκας απ´ όσους έχουν συμπτώματα από το αναπνευστικό, πιστεύω πως αρκούν.
- Ως μέτρα, για τα νοσοκομεία, οι είσοδοι πρέπει να θερμομετρούνται, οι επισκέψεις στους θαλάμους νοσηλείας να απαγορευτούν, η μάσκα και τα γάντια να είναι υποχρεωτικά την ώρα της εξέτασης και μόνο και σε περίπτωση συνεδρίασης να τηρείται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των συμμετεχόντων, με παράλληλο καλό αερισμό του χώρου.
Αυτά κατά την άποψη μου είναι τα κατάλληλα μέτρα για περιορισμό αλλά και αντιμετώπιση της λοίμωξης από covid19, (δεύτερου κύματος), στη βάση της συσσωρευμένης θεωρητικής και πρακτικής εμπειρίας που απέκτησα στη διάρκεια της αντιμετώπισης του πρώτου κύματος, ως επικεφαλής του γενικού νοσοκομείου Πάφου για την αντιμετώπιση της πανδημίας.