Ερωτήματα θέτει στη δημοσιότητα σε σχέση με την έναρξη της σχολικής χρονιάς η ΠΣΕΜ, η οποία κάνει λόγο προχειρότητα του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας.
Σε σημερινή ανακοίνωσή της, η ΠΣΕΜ σημειώνει ότι λίγο πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς δεν έχουν ξεκαθαρίσει πολλά που αφορούν τη λειτουργία των σχολείων με τις νέες συνθήκες, σημειώνοντας ότι η ίδια δεν ενημερώθηκε, ούτε ζητήθηκε από το Υπουργείο η άποψη της.
Αναφέρει ότι προκύπτουν πολλά ερωτήματα, όπως αν οι μάσκες θα παρέχονται από την πολιτεία ή θα πρέπει η κάθε οικογένεια να μεριμνήσει και αν για τη λήψη αυτής της απόφασης λήφθηκαν υπόψη οι ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες στην Κύπρο και η απουσία κλιματιστικών στις αίθουσες.
Επίσης, διερωτάται αν για οποιοδήποτε λόγο κάποιος μαθητής αποφασίσει να πάει σχολείο χωρίς μάσκα τι θα γίνεται σε αυτή την περίπτωση;
«Εδώ και μήνες ακούμε για την τεχνολογική αναβάθμιση των σχολείων, για το wifi στις αίθουσες διδασκαλίας κλπ. Με έκπληξη ακούσαμε πριν τρεις μέρες τον Υπουργό να αναφέρει πως θα προχωρήσει η τεχνολογική αναβάθμιση. Μία βδομάδα πριν το άνοιγμα των σχολείων και ακόμα δεν έχει προχωρήσει η πολυδιαφημιζόμενη εδώ και μήνες τεχνολογική αναβάθμιση», προσθέτει.
Εξάλλου, αναφέρει ότι «υπήρχε πάρα πολύς χρόνος για να γίνει προετοιμασία και έγκαιρος προγραμματισμός για άνοιγμα των σχολείων», σημειώνοντας ότι «θεωρούμε ότι υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές για την προστασία από τον κορωνοϊό πέραν της χρήσης μάσκας».
«Εναλλακτικές», συμπληρώνει η ΠΣΕΜ, «που ακολουθούν άλλες χώρες. Συγκεκριμένα, αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής με ανέγερση επιπλέον αιθουσών σε συγκεκριμένα σχολεία, μειωμένος αριθμός μαθητών ανά τάξη (όριο 15 άτομα) και πρόσληψη μεγαλύτερου αριθμού καθηγητών για να καλυφτούν οι ανάγκες. Είναι τραγικό να μιλούμε για κοινωνική αποστασιοποίηση με βάση το εμβαδό του χώρου σε καφετέριες, εστιατόρια, ακύρωση συναυλιών κλπ, αλλά στα σχολεία να μην υπάρχει η απαιτούμενη απόσταση μεταξύ των μαθητών στις τάξεις».
Επιπλέον, αναφέρει ότι δεν έχει ενημερωθεί για πλάνο λειτουργίας των σχολείων σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων ή ακόμα και θετικών κρουσμάτων σε συγκεκριμένα σχολεία, για να διερωτηθεί στη συνέχει «αν θα συνεχίσουμε κανονικά σε τέτοια περίπτωση ή θα κάνουμε τηλεκπαίδευση;».
Σε σχέση με τις εξετάσεις 4μήνων, η ΠΣΕΜ διερωτάται γιατί δεν έχει αναρτηθεί ακόμα το πρόγραμμα για τις εξετάσεις, ώστε να προετοιμάσουν τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι μαθητές τον προγραμματισμό τους για τη σχολική χρονιά.
Εκφράζει ακόμα την εκτίμηση ότι οι εξετάσεις ανά τετράμηνο θα πρέπει τουλάχιστον να αναβληθούν κατά τη φετινή χρονιά, ενώ θεωρεί ακόμα ότι πρέπει να καταργηθούν οριστικά.
Καλεί το αρμόδιο Υπουργείο έστω και τώρα να ανακοινώσει ένα ολοκληρωμένο πλάνο, για τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων, με προτεραιότητα τη διασφάλιση της υγείας των μαθητών και των καθηγητών, αλλά και την ισότιμη πρόσβαση όλων των παιδιών στην εκπαίδευση μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.