Στολίδι τα νέα έργα στην κοινότητα
Όμορφα χρώματα, βουνό, πλούσιες κοιλάδες με εκτάσεις άγριας βλάστησης αλλά και καλλιεργήσιμες εκτάσεις συνθέτουν ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς στην Καλλέπεια της Πάφου.
Το οδοιπορικό του taxidromos24.com στην όμορφη κοινότητα αποτύπωσε πολλές εικόνες και χρώματα που μόνο η καλλεπίτικη γη τα διαθέτει. Απότομοι γκρεμοί αλλά και ο ποταμός της Έζουσας με τους παραπόταμους του Αμμάτι και Κάλαμου που διασχίζουν την κοινότητα προσφέρουν στον επισκέπτη μοναδικές στιγμές χαλάρωσης.. και ψυχικής ηρεμίας.
Ο ποταμός αυτός, όπως ανέφερε ο κοινοτάρχης της Καλλέπειας Νίκος Σαββίδης κυρίως τα παλαιότερα χρόνια, αποτέλεσε « πηγή ζωής» για τους αγρότες. Στις όχθες μάλιστα του ποταμού αντικρύσαμε ιτιές, πεύκα, κυπαρίσσια και μεγάλες τρεμιθιές, μια πράσινη όαση.
Ο πρόεδρος του Κ.Σ. Καλλέπειας Νίκος Σαββίδης σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ανέφερε πως η κοινότητα του εδώ και 13 χρόνια, μετά από μεγάλο αγώνα και σκληρή δουλειά κατάφερε να γίνει ζηλευτή. Στην κοινότητα, όπως εξήγησε ο κ. Σαββίδης, το κοινοτικό συμβούλιο έχει ωριμάσει και υλοποιήσει πάρα πολλά έργα . Ωστόσο σήμερα, τόνισε, διεκδικεί κονδύλια και για άλλα έργα από το Κράτος και την ΕΕ.
Στα έργα αυτά συνέχισε, συνεισφέρει και το Ταμείο της κοινοτικής αρχής της Καλλέπειας που είναι πολύ νοικοκυρεμένο, όπως είπε.
Στόχος μας συνέχισε, είναι η ακόμη μεγαλύτερη πρόοδος της Καλλέπειας.
Επιπρόσθετα συνέχισε, με τη συμβολή του Τμήματος Δασών η κοινότητα προχωρεί στην υλοποίηση ενός νέου Μονοπατιού της Φύσης, ενώ πριν λίγες μέρες ξεκίνησε η πεζοδρομοποίηση από την αρχή του χωριού μέχρι το πυρήνα του χωριού. Η κοινότητα σημείωσε, βρίσκεται κοντά στην παράδοση και διοργανώνει πλούσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις ολόχρονα.
“Οι πηγές της Καλλέπειας “
Aναφερόμενος στις ομορφιές της Καλλέπειας ο κ. Σαββίδης είπε πως υπάρχουν φυσικές πηγές οι οποίες ρέουν καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Ενδεικτικά αναφέρθηκε στην πηγή του Ρήνου, του Κάλαμου και του Αματιού. Πρόσθεσε δε, πως οι πηγές σε κάποιο σημείο ενώνονται και δημιουργούν το γνωστό ως ποτάμι της Καλλέπειας, ενώ και οι τρεις χρησιμοποιούνται κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες για την ύδρευση των φρουτόδεντρων και των λαχανικών.
Το Κ.Σ. Καλλέπειας είπε ο κοινοτάρχης, προωθεί το πράσινο και μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια δημιούργησε χώρους πρασίνου ανάμεσα στους οποίους τρία πάρκα, ένα κατασκηνωτικό χώρο, θαμνώδεις και δασώδεις βιότοπους.
Η Καλλέπεια σημείωσε ο κ. Σαββίδης, θεωρείται από τα αμπελουργικά χωριά της Επαρχίας Πάφου ενώ στο χωριό καλλιεργούνται, όπως είπε, αμυγδαλιές, χαρουπιές, λεμονιές, πορτοκαλιές, μηλιές, σιτηρά, εποχιακά λαχανικά και λιγότερο ελιές.
“Μουσείο Λαικής Τέχνης”
Στην Καλλέπεια ο επισκέπτης μπορεί να ξεναγηθεί στο Μουσείο Λαικής Τέχνης και Παράδοσης της Καλλέπειας.
Το Μουσείο βρίσκεται στην είσοδο του χωριού περίπου 13 χιλιόμετρα από την πόλη της Πάφου.Αυτό κατασκευάστηκε με χρηματοδότηση 45% από την ΕΕ, 45% από την ΚΔ και το 10% από το Κ.Σ. Καλλέπειας. Το όλο κόστος των εκθεμάτων, σύμφωνα με τον κοινοτάρχη, ανέλαβε η κοινότητα Καλλέπειας και εντός του Μουσείου έχουν τοποθετηθεί τα επαγγέλματα που χρησιμοποιούσαν οι παππούδες και οι πρόγονοι τους στην Καλλέπεια αλλά και ευρύτερα στην γύρω περιοχή. Αναντίλεκτα, είπε ο κ. Σαββίδης, η δημιουργία του Μουσείου συμβάλει στην διατήρηση των παραδοσιακών επαγγελμάτων όπου βρήκαν στέγη τα εκθέματα που σχετίζονται με επαγγέλματα του παρελθόντος που είτε έχουν εκλείψει, είτε σήμερα απειλούνται με εγκατάλειψη.
“Τα ξωκκλήσια της Καλλέπειας”
H κοινότητα διαθέτει πλούσια ξωκκλήσια όπως το Ιερό Παρεκκλήσι του Αγίου Θεοδώρου και τα χαλάσματα του παλαιού Ιερού Ναού, το Ιερό Παρεκκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, τα Χαλάσματα του παλαιού Ιερού Ναού του Τιμίου Σταυρού, το Ιερό Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, το Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου και το Ιερό Παρεκκλήσι του Προφήτη Ηλία.
Η Καλλέπεια κατά την περίοδο της φραγκοκρατίας, σύμφωνα με το Μας Λατρί διακρίνονταν σε Πάνω και Κάτω Καλλέπεια. Η Πάνω Καλλέπεια, όπως αναφέρει ο ίδιος, ήταν μεσαιωνικό φέουδο Calopes, ενώ η Κάτω ήταν ένα από τα κτήματα της βασιλικής οικογένειας της Κύπρου.
Αξίζει να αναφερθεί πως στο χωριό ανευρέθηκαν κατάλοιπα της αρχαιοελληνικής θρησκείας του Θεού των βοσκών του Πάνα. Μια μάλιστα από τις πιο άσχημες στιγμές που έζησε το χωριό ήταν ο καταστροφικός σεισμός που έπληξε την Πάφο το 1953.Τότε η Καλλέπεια υπέστη σοβαρές ζημιές.
Ο κοινοτάρχης της Καλλέπειας ανέφερε πως ο Ιερώνυμος Περιστάνης αναφέρει στα συγγράμματα του πως τα πρώτα γράμματα στην Καλλέπεια τα δίδαξαν δάσκαλοι από τα γύρω χωριά καθώς και ο ιερέας του χωριού πριν από το 1870.
Αυτοί ήταν ο Κυριάκος Γεροδκιάκος από τη Τάλα, ο Γιώργος Φιλίππου από την Πέγεια και ο ιερέας Χριστόδουλος.