Στην Γιόλου το χωριό καταγωγής βρέθηκε η νέα Υπουργός Δικαιοσύνης Έμιλυ Γιολίτη.
Η κ. Γιολίτη στο πλαίσιο της επίσκεψης της στην Γιόλου συναντήθηκε με το Κοινοτικό Συμβούλιο της κοινότητας ενώ περιηγήθηκε στο Μουσείο Λαικής Παράδοσης που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Κ.Σ. Γιόλου Αναπτυξιακού Συλλόγου και του Κέντρου Νεότητας.
Στην Υπουργό Δικαιοσύνης προσφέρθηκε και το βιβλίο του Χριστάκη Γ. Παπανικολάου , από τον ίδιο τον συγγραφέα, υπό τον τίτλο Χρύσανθος Τιτουλάριος Επίσκοπος Τριμυθούντος από την Γιόλου ( Κωνσταντινούπολη περίοδος 1821- 1859).
Επίσης η κ. Γιολίτη επισκέφτηκε και την έκθεση φωτογραφίας που στεγάζεται δίπλα από το οίκημα του Κοινοτικού Συμβουλίου Γιόλου , την εκκλησία της κοινότητας , αλλά και το σπίτι που μεγάλωσε η προγιαγιά της .
Σε δηλώσεις της η Υπουργός Δικαιοσύνης εξέφρασε την συγκίνηση της που επισκέφτηκε την γενέτειρα της . Είμαι είπε, “πολύ συγκινημένη που είμαι στην γενέτειρα των προπάππων μου, και πραγματικά θέλω να ευχαριστήσω το Κ.Σ. Γιόλους για την πρόσκληση που μου απηύθυνε” .
Στην Γιόλου ανέφερε η Υπουργός μιλώντας με το Κ.Σ. Γιόλου , “ γεννήθηκε η προ γιαγιά μου η Σοφία και ήταν η κόρη του παππά του χωριού η οποία μου είπε πάρα πολλές ιστορίες για το χωριό της και ευτυχώς την πρόλαβα”. Η προγιαγιά μου είπε η κ. Γιολίτη έκανε εννέα παιδιά ανάμεσα στα οποία και τον παππού της τον Γιαννή.
O παππούς μου ο Γιαννής συνέχισε “γεννήθηκε το 1917, μεγάλωσε τα πρώτα χρόνια στην Γιόλου έπειτα έγινε κουρέας και μετά γνώρισε την γιαγιά μου η οποία και εκείνη ήταν κόρη του παππά του Μονιάτη και μαζί έκαναν τρία παιδιά”.
Τον πατέρα της τον Πανίκο Γιολίτη, την θεία της την Ανδρούλα Σαλαμίδου και τον θείο της τον Χριστάκη Γιολίτη. Ο πατέρας της και ο θείος της ο Χριστάκης είπε η Υπουργός κάποιοι τους γνωρίζουν γιατί ήταν ποδοσφαιριστές του Απόλλωνα.
Η ίδια έζησε σε πολλές χώρες του κόσμου, αναφέροντας πως οι γονείς της που ήταν ασπούδαστοι και οι δύο και σε δύσκολες οικονομικά συνθήκες κατάφεραν να την σπουδάσουν. Πάντα όμως ανέφερε έννοια της ήταν να επιστρέψει στην Κύπρο και να προσφέρει ότι μπορεί από τις γνώσεις και εμπειρίες που αποκόμισε βάζοντας το δικό της λιθαράκι στον τόπο της.
Πρόσθεσε πως 46 χρόνια εισβολής είναι η δεύτερη γενιά Κυπρίων που γεννιούνται χωρίς ελεύθερη πατρίδα, σημειώνοντας πως αποτελεί μεγάλο χρέος προς τους αγωνιστές που θυσιάστηκαν για να αποτρέψουν τον εισβολέα αλλά και ευθύνη στα παιδιά μας να τους κληροδοτήσουμε μια χώρα ελεύθερη ,ολόκληρη κυρίαρχη χωρίς αναχρονιστικές εγγυήσεις.
Η κ. Γιολίτη είπε πως νιώθει μια πολύ ιδιαίτερη χαρά που βρέθηκε σήμερα στην κοινότητα της Γιόλου και ευχαρίστησε όλους όσους την υποδέχτηκαν στην γενέτειρα πατρίδα της , σημειώνοντας πως αισθάνεται περήφανη που φέρει στο επώνυμο της την καταγωγή της κ αι πως αντλεί δύναμη από την υποδοχή που τις επιφύλαξαν.
Ακολούθως το Κ.Σ. Γιόλου πρόσφερε αναμνηστικό δώρο στην Υπουργό Δικαιοσύνης και κεραστικά από τα παραδοσιακά προϊόντα της Γιόλου.
Τις ευχαριστίες του για την αποδοχή της πρόσκλησης και την επίσκεψη της στην Γιόλου απηύθυνε και ο πρόεδρος του Κ.Σ. Γιόλου Σταύρος Βραχνός. Ο κ. Βραχνός ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο έργο της.