Μεγάλη συνέντευξη Γιώργου Δημητριάδη. Μιλά για την αναπτυξιακή πορεία της Πάφου, τους στόχους και το όραμα του για μια σύγχρονη πόλη και καταθέτει τις απόψεις του για αναζωογόνηση της οικονομίας και την υλοποίηση έργων στρατηγικής σημασίας. Με ακαδημαϊκή ιδιότητα και ενεργό πολιτική δράση ο Δημοτικός σύμβουλος του ΔΗΣΥ στο Δήμο Πάφου, ξεκαθαρίζει ότι με καλή οργάνωση, εξειδικευμένη και δυναμική διεκδίκηση η Πάφος θα πάρει αυτά που δικαιούται.
Πως συνδυάζεται η ακαδημαϊκή σας ιδιότητα με την ενεργό πολιτική;
Πάντα διαχωρίζω την ακαδημαϊκή μου ιδιότητα από την οποιαδήποτε πολιτική μου δράση. Πιστεύω ότι το έργο ενός Καθηγητή Πανεπιστημίου είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς προετοιμάζει και δίνει τα απαραίτητα εφόδια στον φοιτητή για την είσοδο του στον στίβο της ζωής και της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας. Αυτό προϋποθέτει ότι ο Καθηγητής πρέπει να είναι αντικειμενικός, δίκαιος και μακριά από οποιεσδήποτε πολιτικές και άλλες προκαταλήψεις.
Σε θέματα διδασκαλίας αντλώ έμπνευση από τον ακαδημαϊκό μου πατέρα, τον Καθηγητή Αντώνη Μανιτάκη, ο οποίος από την πρώτη στιγμή της συνεργασίας μας με καθοδήγησε ότι σωστός ακαδημαϊκός πρέπει να είναι «καλός δάσκαλος» δηλαδή να έχει πάθος για την επιστήμη του, να σέβεται και να αγαπάει τους μαθητές του, να είναι ενημερωμένος στο αντικείμενό του και να εμπνέει τους μαθητές του.
Βεβαίως μπορεί να συνδυαστεί θετικά και με την πολιτική σας δραστηριότητα δεν είναι έτσι; Για παράδειγμα παρατηρώ ότι ειδικότητα σας είναι η αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος αλλά και το Τραπεζικό Δίκαιο δύο μείζων ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητα μας στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια.
Ναι αυτό είναι αλήθεια. Η οικονομική κρίση και το κούρεμα καταθέσεων το 2013 δημιουργήσαν μια άνευ προηγουμένου τραπεζική κρίση η οποία βεβαίως δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στους καταθέτες αλλά και τους δανειολήπτες. Χωρίς να υποστηρίζω ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε μονομερώς, η πραγματικότητα είναι ότι οι τράπεζες με κύριο γνώμονα το κέρδος, δημιούργησαν μια φούσκα η οποία αργά ή γρήγορα θα έσπαζε. Όταν δίδονταν τόσο ψηλά επιτόκια σε καταθέσεις φυσιολογικά οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί για να παράγουν κέρδος έπρεπε να δίνουν δάνεια με ακόμα υψηλότερο επιτόκιο. Ήταν δεδομένο και αναπόφευκτο ότι η μικρή αγορά της Κύπρου δεν θα άντεχε για μεγάλο χρονικό διάστημα αυτούς τους ρυθμούς.
Το οικονομικό έγκλημα είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα το οποίο εντείνεται σημαντικά τα τελευταία χρόνια και οι κυβερνήσεις μέσω του πολύ πιο αυστηρού ελέγχου προσπαθούν να ελέγξουν το φαινόμενο αυτό. Η λογική είναι ότι αφού έχει αποδειχτεί αδύνατο να ελεγχθεί το έγκλημα, αυτό μπορεί σε κάποιο βαθμό να επιτευχθεί εμμέσως με τον περιορισμό διακίνησης του βρώμικου χρήματος, του χρήματος δηλαδή που προκύπτει από κάποια παράνομη δραστηριότητα.
Το 2011 σε ομιλία μου στο Πανεπιστήμιο του Cambridge είχα προειδοποιήσει ότι το φαινόμενο αυτό μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τις σχέσεις μεταξύ των κρατών, υποστήριξα δε ότι μεγάλες και οικονομικά ισχυρές χώρες περίμεναν την ευκαιρία να τιμωρήσουν τις χώρες που, παρά τις συστάσεις τους, συνέχιζαν να προσφέρουν φορολογικά προνόμια. Πιστεύω ακράδαντα ότι ένα από τους κύριους λόγους που δεν λάβαμε την απαραίτητη βοήθεια το 2013 και οδηγηθήκαμε στο περιβόητο κούρεμα καταθέσεων είναι το γεγονός ότι μέχρι τότε δεν είχαμε αναπτύξει τις καλές σχέσεις που έχουμε σήμερα σχετικά με το ξέπλυμα παράνομου χρήματος.
Την περίοδο αυτή η Κύπρος αλλά και όλος ο πλανήτης αντιμετωπίζει τα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία. Πως αντιμετωπίσαμε το θέμα αυτό στην Κύπρο και πως επηρεάζεται ο εμπορικός και βιομηχανικός τομέας.
Είναι κοινά παραδεκτό ότι έγκαιρη λήψη μέτρων και παροχή σημαντικής βοήθειας προς την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών εξομάλυνε σε σημαντικό βαθμό τα προβλήματα που δημιουργηθήκαν και έφεραν την Κύπρο σε μια πλεονεκτική θέση σε σχέση με την πλειοψηφία του παγκόσμιου χάρτη. Τα δύσκολα όμως δεν περάσαν ακόμη και χρειάζεται μεγάλη προσοχή από όλους και σωστή στρατηγική από το κράτος στο πλαίσιο πάντα των δυνατοτήτων του.
Η συγκυρία αυτή ήρθε σε μια περίοδο όπου, μετά από χρόνια ύφεσης, οι πλείστοι τομείς της τοπικής οικονομίας παρουσίαζαν θετική πορεία ανάπτυξης. Αναμένεται ότι αρκετές επιχειρήσεις θα παρουσιάσουν ζητήματα ρευστότητας και κατάρρευσης. Το κράτος οφείλει και πράγματι δείχνει εμπράκτως αυτή του την πρόθεση, να εφαρμόσει στρατηγικό σχέδιο αναζωογόνησης της οικονομίας μας και να προωθήσει συγκεκριμένες κρίσιμες αναπτυξιακές παρεμβάσεις με στόχο την προώθηση δομημένου μοντέλου ανάπτυξης και την υλοποίηση έργων στρατηγικής σημασίας για την τοπική οικονομία. Είναι σημαντικό να προωθηθεί διαφημιστική καμπάνια η οποία να παρουσιάζει την Πάφο σαν μια από τις πιο ασφαλείς πόλεις σε θέματα εγκληματικότητας και πανδημίας.
Ισχύει ότι η Πάφος είναι ο «φτωχός συγγενής» σε σχέση με τις άλλες πόλεις Κύπρου;
Είμαι κάθετος και διαφωνώ με τον τίτλο αυτό που δίδεται συχνά στην Επαρχία μας, κυρίως από εμάς τους ίδιους. Ο μικρός αριθμός βουλευτών που εκπροσωπούν της Επαρχία μας αλλά και η απόσταση από την πρωτεύουσα αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες για την διεκδίκηση κρίσιμων αναπτυξιακών παρεμβάσεων. Τα τελευταία χρόνια η Πάφος βρίσκεται σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης και έχει αποδειχθεί ότι με καλή οργάνωση και εξειδικευμένη και δυναμική διεκδίκηση η Πάφος μπορεί να διεκδικήσει αυτά που δικαιούται.
Δεν το κρύβω ότι η Επαρχία μας μπορεί να αισθάνεται πιο παραμελημένη καθώς σημαντικά αναπτυξιακά έργα καθυστερούν να ξεκινήσουν ή να ολοκληρωθούν. Μέσω στοχευμένης πολιτικής μου δράσης στόχος μου είναι να συμβάλω στην ανάπτυξη της οικονομίας της Πάφου με ιδιαίτερη έμφαση στην επαρχία η οποία παραμένει αδικημένη παρά τις μεγάλες ευκαιρίες ανάπτυξης που έχει. Έμφαση πρέπει να δοθεί στην προώθηση των βασικών έργων υποδομής, την Μαρίνα, τον Δρόμο Πάφου – Πόλις Χρυσοχούς, τον Δρόμο Τάφοι των Βασιλέων – Πότιμα και άλλα έργα. Η υλοποίηση των πιο πάνω έργων θα αλλάξει σημαντικά προς το καλύτερο την Επαρχία μας και θα δημιουργήσει τις αναγκαίες συνθήκες περαιτέρω ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας.
Πως κρίνετε την πορεία της Επαρχίας Πάφου και κυρίως του Δήμου Πάφου όπου και είστε Δημοτικός Σύμβουλος;
Αυτό πρόκειται για ένα μεγάλο θέμα το οποίο πιστεύω και ελπίζω να έχω την ευκαιρία να αναλύσω περαιτέρω σε μεταγενέστερο στάδιο. Ως γενική εικόνα πιστεύω ότι υπήρξε πρόοδος και έγιναν αρκετά έργα τα οποία βελτίωσαν την ποιότητα ζωής των δημοτών μας. Έχω την εντύπωση ότι αποδείξαμε ότι η Πάφος μπορεί να διεκδικήσει αυτά που δικαιούται όταν υπάρχει οργάνωση και στρατηγικό σχέδιο και μας αξίζει να είμαστε περήφανοι για την πόλη μας. Επαναλαμβάνω όμως ότι είμαστε μόνο στην αρχή, πολλά ακόμη μπορούν και πρέπει να γίνουν. Θα ήθελα η Πάφος να κατέχει την θέση που προστάζει η ιστορία της και οι δυνατότητες της.
Η Πάφος μας έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα να καθιερωθεί ως Περιφερειακό Κέντρο Διεθνών Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων και να παρέχει υπηρεσίες ψηλής ποιοτικής στάθμης στους τομείς της τριτοβάθμιας παιδείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και να αποτελεί σημείο αναφοράς στην ευρύτερη περιοχή.
Σας ανησυχεί η διόγκωση του μεταναστευτικού προβλήματος στην Κύπρο και τα φαινόμενα δημιουργίας γκέτο σε περιοχές της Πάφου;
Προσωπικά θεωρώ το μεταναστευτικό ζήτημα ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν την Επαρχία μας και όχι μόνο. Είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος δημογραφικής αλλοίωσης και αυτό έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία σε μια χώρα όπως την δική μας που αντιμετωπίζει το πρόβλημα της κατοχής. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να φτάνουμε στο άλλο άκρο καθώς πρέπει να υπάρχει ο απαραίτητος σεβασμός στην ανθρώπινη ύπαρξη και το δικαίωμα σε μια καλύτερη ζωή. Οι μετανάστες που φτάνουν στην Κύπρο δεν είναι όλοι οι ίδιοι, και δεν χρήζουν όλοι της ίδιας διαχείρισης και μεταχείρισης.
Το μεταναστευτικό είναι πολύπλοκο ζήτημα για το οποίο δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις υπό τις σημερινές περιστάσεις. Είναι όμως ένα θέμα που αντιμετωπίζεται με σχεδιασμό σε ένα κράτος που λειτουργεί με δομές και με κανόνες για όλους.
Το πρώτο σημαντικό βήμα είναι η επιτάχυνση εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και η απέλαση όσων δεν δικαιούνται να παραμείνουν στη χώρα. Επίσης προς την ορθή κατεύθυνση είναι η παροχή νομικών εργαλείων για την αντιμετώπιση των εικονικών γάμων και του ζητήματος των εικονικών φοιτητών.
Πως κρίνετε το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης εν σχέση πάντα και με την Κυπριακή Δημοκρατία;
Η πραγματικότητα, την οποία κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί, είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μας έχει απογοητεύσει σε αρκετές περιπτώσεις.
Στον τρόπο προσέγγισης στο εθνικό μας ζήτημα, στο θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας, στο μεταναστευτικό ζήτημα και βεβαίως στον τρόπο με τον οποίο μας αντιμετώπισαν οι θεσμοί κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης το 2013. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και η αδυναμία άμεσης και επαρκούς στήριξης, κυρίως, των χωρών του Νότου. Οφείλω όμως να αναφέρω ότι είμαι φανατικά υπέρμαχος της Ευρωπαϊκής οικογένειας και πιστεύω ότι είμαστε σε μια διαδικασία μακράς και δύσκολης εξέλιξης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Πιστεύω ότι η εξέλιξη της Ευρώπης προϋποθέτει «περισσότερη Ευρώπη» και ένα Ευρωπαϊκό όραμα με περισσότερη αλληλοϋποστήριξη και κατανόηση των εξειδικευμένων αναγκών των Κρατών μελών.