Η πανδημία της νόσου Covid-19 έχει αναδείξει μεταξύ άλλων επιπρόσθετες προκλήσεις που αφορούν την αναπτυξιακή στοχοπροσήλωση της πόλης μας.
Οι παραδοσιακοί τομείς συνεισφοράς στο ΑΕΠ της πόλης και της χώρας, αυτοί του τουρισμού και της ανάπτυξης γης, έχουν πληγεί για ακόμη μια φορά βίαια.
Υπό τις νέες οικονομικές συνθήκες που διαμορφώνονται και με την κατάσταση τόσο σε υγειονομικό αλλά και σε επιχειρηματικό επίπεδο να παραμένει ρευστή, η Πάφος θα πρέπει να εξελίξει δυναμικά τομείς που αφορούν την τεχνολογία και την καινοτομία. Χρειαζόμαστε, τόσο τοπικά όσο και εθνικά, έναν νέο πυλώνα που θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με τους βασικούς μέχρι σήμερα και παραδοσιακούς πυλώνες της Κυπριακής οικονομίας, αυτούς του τουρισμού και της ανάπτυξης γης.
Όταν ένας τομέας παραγωγής ΑΕΠ εξελίσσεται σε επίπεδα που τον καθιστούν συστημικό και σε μεγέθη που να εξαρτάται από αυτόν η Κυπριακή οικονομία, τότε έχουμε εν δυνάμει πρόβλημα. Αυτό επιβεβαιώθηκε δυστυχώς περίτρανα με τον τραπεζικό τομέα και την οικονομική καταστροφή του 2013.
Χρειαζόμαστε ποικιλομορφία στην οικονομική δραστηριότητα του τόπου αλλά και ειδικότερα της πόλης μας. Αυτό, για να μην υπάρχει η απόλυτη ή η σχεδόν απόλυτη εξάρτηση από έναν μόνο τομέα οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Σε κάθε περίπτωση, οι προκλήσεις είναι πολλές αλλά με δημιουργικότητα, συλλογική εμπλοκή και όραμα μπορούν να γίνουν σημαντικά βήματα μπροστά.
Παναγιώτης Α. Βορκάς
Γενετιστής
Δημοτικός Σύμβουλος Κ. Σ. ΕΔΕΚ στον Δήμο Πάφου