Το προσωπικό του Ζωολογικού Κήπου της Πέγειας έχουν υιοθετήσει τα τρία μικρά υαινάκια που αποτελούν τα τελευταία «αποκτήματα» του πάρκου τα οποία ωστόσο η μητέρα τα απέρριψε μετά την γέννηση.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Χρίστος Γιαπάνης υπεύθυνος κτηνίατρος του Ζωολογικού κήπου στην Πέγεια ανέφερε πως οι γονείς των τριών μικρών κουταβιών , έχουν φιλοξενηθεί πριν από ένα χρόνο στον Ζωολογικό κήπο της Πέγειας .
Υπήρχε, όπως ανέφερε, κάποιο πρόβλημα με την ανατροφή των μικρών , δεν δέχτηκαν τα μικρά οι γονείς τους και έτσι τα τρία μικρά κουταβάκια υιοθετήθηκαν από το προσωπικό του πάρκου.
Σήμερα ανέφερε ο κ. Γιαπάνης, κάνανε τα πρώτα τους εμβόλια για να είναι καλυμμένα από τις κοινές ασθένειες που υπάρχουν.
Πρόσθεσε μάλιστα πως αυτά μεγαλώνουν είναι υγιέστατα και ο επόμενος έλεγχος θα επαναληφθεί σε έναν μήνα.
Εξάλλου σε δηλώσεις του ο ο Ιούλιος Χριστοφόρου Διευθυντής του Ζωολογικού πάρκου της Πάφου ανέφερε πως τα τρία μωράκια ύαινες χαίρουν άκρας υγείας όμως δεν κατάφερε η μητέρα τους να τα φροντίσει στις πρώτες δύσκολες ώρες τους, οπότε χρειάστηκε, όπως είπε, να παρέμβουν. Τα τρία μωρά ύαινες μεγαλώνουν με το μπιμπερό, πίνουν γάλα, ενώ έχουν πάρα πολύ όρεξη.
Ο κ. Χριστοφόρου σημείωσε πως η ύαινα είναι πολύ κοντά στην οικογένεια του σκύλου και όπως θα φρόντιζαν ένα κουταβάκι φροντίζουν και τα υαινάκια. Πρόσθεσε δε, πως η φροντίδα τους δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση αλλά αποτελεί, όπως είπε, αρκετά μεγάλη πρόκληση.
Χρειάζονται συνέχισε, κάθε δύο ώρες περίπου γάλα, χρειάζονται συχνή φροντίδα και περιποίηση έτσι ώστε να μεγαλώσουν με υγεία και δυνατά, σημειώνοντας πως το προσωπικό του πάρκου που έχει μεγάλη εμπειρία ανέλαβε την φροντίδα τους.
Ακολούθως ανέφερε πως οι ύαινες είναι πολύ άγριο ζώο και πολύ παρεξηγημένο , σημειώνοντας πως είναι το μόνο θηλαστικό που θεωρείται σαν παράσιτο. Συγκεκριμένα ανέφερε πως είναι σαρκοφάγο ζώο και τρέφεται αποκλειστικά με κρέας , που δεν σκοτώνει αλλά κλέβει συνήθως το φαγητό από άλλους θηρευτές όπως είναι λιοντάρια , λεοπαρδάλεις και άλλα.
Επιπρόσθετα ανέφερε πως έχει από τα πιο σκληρά δαγκώματα στο ζωολογικό βασίλειο, αφού , όπως εξήγησε , η πίεση της σιαγόνας της είναι τεράστια αφού μπορεί να σπάσει όλο των ειδών τα κόκαλά που άλλα ζώα δεν μπορούν να σπάσουν, ενώ η ύαινα συμπλήρωσε τρέφεται και με πτώματα .
Πρόσθεσε δε, πως ο ζωολογικός κήπος της Πέγεια να εμπλουτιστεί με νέα ζώα όπως είναι οι ασιατικές αρκούδες που αναμένεται να αφιχθούν σε τέσσερις περίπου μήνες, ενώ στα κοντινά σχέδια είναι και η άφιξη ρινόκερων, καμηλοπαρδάλεις αλλά και άλλοι ασιατικοί ελέφαντες για να κάνουν παρέα στην ελεφαντίνα Σιούμπα που κατάγεται από το Μπαγκλαντές και φιλοξενείται εδώ και πέντε χρόνια στο ζωολογικό κήπο.
Επίσης είπε , επιθυμούν να φέρουν πολλά είδη ελαφιών.
Ο Ζωολογικός κήπος της Πέγειας επαναλειτούργησε λόγω της καραντίνας στις 13 Ιουνίου . H συλλογή του ζωολογικού κήπου περιλαμβάνει λιοντάρια , τίγρεις, κερκοπίθηκους, πανέξυπνες κουκουβάγιες και γοητευτικούς παπαγάλους, εξωτικά πουλιά, φασανιούς, στρουθοκάμηλους, περδίκια, παγώνια σε μοναδικούς χρωματισμούς, ζέβρες, ποικιλία πιθήκων, χρυσοκέφαλα πιθηκάκια, ιγκουάνα, αετούς, γκαζέλλες, καμηλοπάρδαλεις, ελέφαντες, δηλητηριώδη φίδια και διαφόρων ειδών ερπετά.