Με τον ήχο των σειρήνων στις 8.20 το πρωί, ώρα που εκδηλώθηκε το προδοτικό πραξικόπημα, η Κυπριακή Δημοκρατία θυμάται και καταδικάζει τη μαύρη επέτειο του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, 1974.
Τόση χοντροκοπιά, τόση μυωπία, τόσο μένος, τόσο μίσος, τόση τύφλα, τόσο κακό να προέλθει όχι από ξένους, μα από δικούς, ενάντια στο ιερότερο απόκτημά μας! Ενάντια στην ίδια την πατρίδα μας! Δεν υπάρχει προηγούμενο στην Ιστορία μας. Να χάνει η μάνα το παιδί, τον άντρα, τον αδελφό, τους δικούς της για κάποιο σκοπό το δέχεται με τον καιρό.
Αλλά να υποφέρει ο λαός μας τόσα ανήκουστα, διότι κάποιοι ξένοι (με δικούς μας) τα σχεδίασαν να συμβούν, ώστε να δοθεί στον Τούρκο η αφορμή να μοιράσει και σταδιακά να απορροφήσει την Κύπρο ανυπεράσπιστη, κανένας και καμιά ελληνική συνείδηση δεν το συγχωρεί. Δεν το κατανοεί. Όσα χρόνια κι αν περάσουν. Όσο βάλσαμο κι αν βάλουν στις πληγές. Όση εκλογίκευση των γεγονότων κι αν γίνει.
Ούτε και οι τιμώμενοι σήμερα πεσόντες μπόρεσαν να αποδεχθούν ή να βρουν ένα λόγο, ένα ελαφρυντικό στη βάναυση παραφροσύνη των κραυγαζόντων τότε «Χριστός Ανέστη». Μπροστά σ’ αυτά τα παλικάρια, σ’ αυτή τη λιονταρίσια λεβεντιά της Δημοκρατίας είναι που γονυπετούμε μνημονεύοντάς τους σήμερα επίσημα, η Πολιτεία, η Εκκλησία και η Κοινωνία.
Μέσα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων με αφορμή τη συμπλήρωση 46 χρόνων από το προδοτικό πραξικόπημα, τελέστηκε επίσημο μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία, προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, με την παρουσία τιού Προέδρου τής Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, τού Υπουργού Αμύνης κ. Χαράλαμπου Πετρίδη, τού Προέδρου τής Βουλής κ. Δημήτρη Συλλούρη, της πολιτικής, πολιτειακής, και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου, οι οποίοι τίμησαν σήμερα τη μνήμη εκείνων που έπεσαν ηρωικά την αποφράδα ημέρα της 15ης Ιουλίου 1974, υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατία και τη νομιμότητα.
Το μνημόσυνο τελέστηκε στις 8.30 το πρωί. Τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο πρώην Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού και Πρύτανης τού Πανεπιστημίου Frederick κ. Γιώργος Δημοσθένους. Ο κ. Δημοσθένους υπενθύμισε σε όλους πως «οἱ καιροὶ οὐ μενετοί» και αυτό που προέχει είναι η ενότητα όλων, Εκκλησίας, Κυβέρνησης, Πολιτικών Κομμάτων, πολιτιστικών και άλλων πνευματικών φορέων τού τόπου.
Αυτό, εξάλλου, απέδειξε σε μας στην Κύπρο η ιστορία πάμπολλες φορές. Έφερε στη μνήμη όλων μας τις απευκταίες εκείνες μέρες τής διχόνοιας, τής παραφροσύνης, τού παρασυρμού πολλών
αφελών αλλά και τής κυνικής συμπεριφοράς άλλων εκμεταλλευτών, οι οποίοι κώφευαν στις προειδοποιήσεις που μας έστελλαν· «Δέκα χρόνια έστελλε τις μέλισσές του ο Ονήσιλος, να μας κεντρίσουν, να μας ξυπνήσουν, να μας φέρουν ένα μήνυμα…» Κι όμως, αυτές οι μέλισσες «όλες ψοφήσανε απάνω στο παχύ μας δέρμα χωρίς τίποτα να νιώσουμε».
Ο κ. Δημοσθένους κατέληξε τον λόγο του με την ελπίδα πως στη μικρή μας πατρίδα «λειτουργεί ακόμη το θαύμα». Κι αυτό που οφείλουμε εμείς ως χρέος απέναντι σε όλους εκείνους που χάρισαν την ζωή τους για την πατρίδα δεν είναι τίποτα άλλο από το να ενεργοποιήσουμε αυτό το θαύμα. Πώς; Με την ενότητα και τη συνείδηση ότι απέναντί μας έχουμε ένα αδιάλλακτο εισβολέα, που δεν σέβεται ούτε ιστορία, ούτε πολιτισμό, δεν υπολογίζει διεθνείς κανόνες δικαίου και δεν σέβεται αποφάσεις διεθνών οργανισμών.
Ακολούθησε τρισάγιο στους τάφους των πεσόντων κατά το επάρατο Πραξικόπημα που τελέστηκε από τον Μακαριώτατο.
Επίσης, τρισάγιο τέλεσε ευθύς αμέσως κι ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος στους τάφους όλων εκείνων που βρίσκονταν σε διατεταγμένη υπηρεσία την ημέρα τού πραξικοπήματος. Και τα δύο τρισάγια τελέστηκαν στο κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τους παρευρισκομένους.
Τέλος, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και έγινε ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Ένας ποιητής γράφει σε ένα στίχο «Όσοι τις δάφνες στην καρδιά να φέρετε φοβάσθε, αφορισμένοι να ‘σθε». Και εμείς προσθέτουμε: «Όσοι στέκεστε ορθοί και μάχεστε για την πίστη, την πατρίδα, την ελευθερία και την τιμή και δεν φοβάσθε, ευλογημένοι να ‘σθε!
Ναι, ευλογημένοι να ‘σθε!»