Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, απέστειλαν τη Δευτέρα η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Προστασίας και Ευημερίας Παιδιού (ΠΣΕΠΕΠ) και η Κυπριακή Παιδοβουλή, σε συνεργασία με το Eurochild, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο προαγωγής των δικαιωμάτων και της ευζωίας των παιδιών, με την οποία ζητούν την υποστήριξή του σε σχέση με την πρόταση, που περιλαμβάνεται στον Προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2021-2027, για διάθεση από κάθε κράτος-μέλος, τουλάχιστον 5% του European Social Fund Plus, για την καταπολέμηση της Παιδικής Φτώχειας.
Στην επιστολή τους, η ΠΣΕΠΕΠ και η Κυπριακή Παιδοβουλή καλούν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όταν οι Αρχηγοί κρατών και Κυβερνήσεων των Χωρών-Μελών της ΕΕ θα συναντηθούν στις 17-18 Ιουλίου του 2020, ώστε να συζητήσουν το Πρόγραμμα Ανάκαμψης της ΕΕ και τον μελλοντικό Προϋπολογισμό της ΕΕ (2021-2027), να θέσει στο επίκεντρο των συζητήσεων το καλύτερο συμφέρον του παιδιού, αφού οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στις ζωές των παιδιών, τόσο για τώρα, όσο και για το μέλλον.
«Σας καλούμε να θέσετε το καλύτερο συμφέρον του παιδιού στην καρδιά αυτών των συζητήσεων, και να διασφαλίσετε πως τουλάχιστον 5% των πόρων του European Social Fund Plus θα διατεθεί από κάθε χώρα – μέλος στην μείωση της παιδικής φτώχειας», αναφέρουν στην επιστολή τους.
Όπως σημειώνουν «δυστυχώς, η πανδημία του COVID-19 και το συνακόλουθο lockdown, έχουν διογκώσει την κοινωνική ανισότητα, με τα παιδιά -ήδη μια ευάλωτη ομάδα και πριν την πανδημία λόγω φτώχειας, μετανάστευσης και/ή δύσκολων οικογενειακών συνθηκών- να έχουν υποφέρει περισσότερο κατά τη διάρκεια του lockdown».
Προσθέτουν πως «το κλείσιμο των σχολείων, η κοινωνική αποστασιοποίηση και ο περιορισμός, έχουν αυξήσει, μεταξύ άλλων, τον κίνδυνο κακής διατροφής και την ενδοοικογενειακή βία και έχουν μειώσει την πρόσβαση σε υπηρεσίες οικογενειακής φροντίδας», συμπληρώνοντας πως αναγνωρίζουν ότι «η Κύπρος έχει κάμει ιδιαίτερες προσπάθειες, ώστε οι κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας, να είναι όσο το δυνατόν λιγότερες, τουλάχιστον στο εγγύς».
«Παρόλα αυτά, οι μακροπρόθεσμες συνέπειες είναι πιο ανησυχητικές και επιβάλλουν και μακροπρόθεσμη οικονομική επένδυση στα κοινωνικά ζητήματα, ιδιαίτερα σε όσα αφορούν και τα παιδιά. Θα χρειαστούν ιδιαίτερες προσπάθειες γεφύρωσης του εκπαιδευτικού χάσματος, υποστήριξης των ευάλωτων οικογενειών και ανάπτυξης των κοινωνικών υπηρεσιών για τα παιδιά αν πρόκειται να αποφύγουμε τις μακροπρόθεσμες συνέπειες αυτής της κρίσης», σημειώνουν ΠΣΕΠΕΠ και η Κυπριακή Παιδοβουλή.
Επισημαίνουν ακόμα ότι «τα παιδιά κινδυνεύουν να γίνουν τα αόρατα θύματα της πανδημίας» και προσθέτουν πως «είναι καθήκον και υποχρέωση των ηγετών μας να διασφαλίσουν γι’ αυτά ένα καλύτερο σήμερα, μα κυρίως, ένα καλύτερο αύριο».
Τέλος, εκφράζουν την ετοιμότητα όπως συνδράμουν στην οικοδόμηση ενός πιο βιώσιμου και χωρίς αποκλεισμούς μέλλοντος για όλους, ενώ σημειώνουν πως στηρίζονται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για επένδυση στο παιδί.