Το Τερματικό Εισαγωγής Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου θέτει την Κύπρο σε τροχιά μίας νέας ενεργειακής εποχής, διανοίγοντας ισχυρές προοπτικές για την οικονομία και την πρόοδο του τόπου ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Σε χαιρετισμό του κατά την τελετή κατάθεσης του θεμέλιου λίθου των εγκαταστάσεων του τερματικού, στο Βασιλικό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε ως « ένα πραγματικά ιστορικό ορόσημο τη σημερινή μέρα, αφού σηματοδοτείται και επίσημα πλέον η υλοποίηση ενός μεγαλεπήβολου στρατηγικής σημασίας και εθνικής αξίας έργου».
«Ενός έργου το οποίο θέτει την Κύπρο σε τροχιά μίας νέας ενεργειακής εποχής, διανοίγοντας ισχυρές προοπτικές τόσο για την ανάπτυξη της οικονομίας όσο και την ευρύτερη πρόοδο του τόπου και των πολιτών βεβαίως», συμπλήρωσε.
Υπέδειξε δε ότι χαρακτηριστικό της σημασίας του έργου είναι η καθολική στήριξη από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, καθώς αναγνωρίστηκε ως ευρωπαϊκό έργο κοινού ενδιαφέροντος.
Πρόσθεσε δε ότι, μέσα σε αυτά τα πλαίσια, εντάσσεται και η συνολική κάλυψη του κόστους κατασκευής του έργου, που ανέρχεται σε 290 εκ. ευρώ, από ευρωπαϊκούς πόρους, είτε από απευθείας χρηματοδότηση που ανέρχεται σε 101 εκ. ευρώ από τον Μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» είτε μέσω δανεισμού, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.
Σημείωσε ακόμη πως το μετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΥΦΑ, για την κατασκευή του έργου, συμμετέχει η ΑΗΚ με ένα σημαντικό ποσό που ανέρχεται στα 43 εκ. ευρώ.
Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ακόμη πως «με τη σημερινή κατάθεση θεμέλιου λίθου τερματίζεται επιτέλους μια πολυετής προσπάθεια έλευσης Φυσικού Αερίου στην Κυπριακή Δημοκρατία», ενώ αναφέρθηκε στα προβλήματα που προέκυψαν «άλλοτε οφειλόμενα σε σκοπιμότητες ή σε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις ή ακόμα και στην έλλειψη της απαιτούμενης αποφασιστικότητας».
Ακόμα και κατά το τελευταίο στάδιο, τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες, συνέχισε, «υπήρξαν κάποιοι που με ανεδαφικά επιχειρήματα προσπάθησαν να ματαιώσουν το όλο εγχείρημα εν γνώση τους ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αποφασίσει ότι δεν θα χρηματοδοτεί από το 2020 έργα που αφορούσαν ενεργειακά προγράμματα με κύριο συστατικό το Φυσικό Αέριο».
Σήμερα, είπε ο Πρόεδρος, με την αποφασιστική στήριξη της Πολιτείας στη Δημόσια Εταιρεία Φυσικού Αερίου, αλλά και τη σημαντική συμβολή της ΡΑΕΚ, γίνεται κατορθωτό, ύστερα από σχεδόν δύο δεκαετίες, να υλοποιηθεί η απόφαση του Γενάρη του 2003.
«Η σημερινή, ιστορικής σημασίας μέρα, με βάση το στρατηγικό σχεδιασμό τίθεται σαν κύρια προτεραιότητα η διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού, η διαφοροποίηση του ενεργειακού μας μείγματος, ενώ, ταυτόχρονα, προωθεί τον ανταγωνισμό στην αγορά ηλεκτρισμού, την επίτευξη περιβαλλοντικών στόχων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας», συμπλήρωσε.
Την ίδια ώρα υπογράμμισε ότι επιδιωκόμενος στόχος της ενεργειακής αναβάθμισης της χώρας και της ενεργειακής σύγκλισης με την υπόλοιπη Ευρώπη, θα έχει ως τελικούς αποδέκτες των πολλαπλών ωφελημάτων, τους ίδιους τους πολίτες.
Υπενθυμίζοντας τα πλεονεκτήματα της εισαγωγής Φυσικού Αερίου όσο και της μελλοντικής εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων που έχουν εντοπιστεί στην Κυπριακή ΑΟΖ, ανέφερε πως αυτά είναι η άρση της ενεργειακής απομόνωσης της χώρας και η σταδιακή απεξάρτηση από τα εισαγόμενα υγρά καύσιμα, η μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος κατά 30% και η μείωση των εκπομπών ρύπων θα περιορίσει το οικονομικό κόστος των καταβαλλομένων τελών για τις εκπομπές ρύπων.
Ένα άλλο θετικό στοιχείο, πρόσθεσε, είναι η απαραίτητη ευελιξία στην παραγωγή ηλεκτρισμού, ούτως ώστε να αυξηθεί περαιτέρω η διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά και η μείωση κατά 15% έως και 25% στο μεταβλητό κόστος της ηλεκτροπαραγωγής έναντι της συνεχούς χρήσης υγρών καυσίμων, με αυτονόητα τα οφέλη για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Είπε ακόμη πως με την εισαγωγή φυσικού αερίου και το άνοιγμα της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού το 2021, δημιουργούνται πλέον οι προϋποθέσεις για ακόμη χαμηλότερο κόστος κατανάλωσης
Αναφέρθηκε δε στις μεγάλες προοπτικές που διανοίγονται για την περιοχή Βασιλικού ως Ενεργειακού Κέντρου, σημειώνοντας πως το κράτος προχωρεί στην αναθεώρηση του Χωροταξικού Σχεδίου Ανάπτυξης του Βασιλικού, θέτοντας στο επίκεντρο την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και την κοινωνική διάσταση.
«Προς τον σκοπό αυτό, πέραν των υποδομών εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου, βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης έργα που ξεπερνούν τα 200 εκατομμύρια ευρώ, τα περισσότερα εκ των οποίων αναμένεται να ολοκληρωθούν την επόμενη τριετία», πρόσθεσε.
Στο εν λόγω ποσό, είπε ο ΠτΔ, περιλαμβάνονται αντισταθμιστικά έργα ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ, προς όφελος των κοινοτήτων της περιοχής, υπογραμμίζοντας δε πως τα δικαιώματα τους κατοχυρώνονται πλέον με νομοθετική ρύθμιση, έτσι ώστε τα ετήσια τέλη που θα καταλήγουν στο ειδικό ταμείο αντισταθμιστικών ωφελημάτων κοινοτήτων Βασιλικού, θα διανέμονται, ως ο νόμος ορίζει, για εκτέλεση έργων τοπικού ενδιαφέροντος για τις κοινότητες.
Υπογράμμισε εξάλλου τα οφέλη για τους ίδιους τους κατοίκους, που θα προκύψουν από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ως αποτέλεσμα όχι μόνο από την κατασκευή των έργων, αλλά και από τη γενικότερη τόνωση της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας.
Καταλήγοντας, συνεχάρη την κοινοπραξία για την ανάπτυξη των υποδομών και ευχήθηκε όπως τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα ώστε ο ίδιος να τελέσει και τα εγκαίνια του Τερματικού.
Η όλη εκδήλωση έγινε στην παρουσία του απερχόμενου Υπουργού Ενέργειας, της νέας Υπουργού Ενέργειας, του Κινέζου Πρέσβη και άλλων αξιωματούχων.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προς τον κ.Λακκοτρύπη και το προσωπικό του Υπουργείου, τη ΔΕΦΑ, τη ΡΑΕΚ την Εταιρεία Υποδομών ΦΑ, την ΑΗΚ και τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Διαχείρισης του έργου.