Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει εκ νέου ο σημαντικός και πολυπόθητος στόχος του Υφυπουργείου Ναυτιλίας αλλά και της Κύπρου γενικότερα για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου και Ελλάδας.
Την Παρασκευή, μετά από πολύμηνες διαβουλεύσεις που άρχισαν πριν από ένα χρόνο, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ έδωσε το πράσινο φως για την παροχή επιδότησης μεγίστου ύψους 6 εκ ευρώ ετησίως.
Αυτό ανακοίνωσε σε δημοσιογραφική Διάσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, η απερχόμενη Υφυπουργός Ναυτιλίας και νυν Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νατάσα Πηλείδου, δίνοντας λεπτομέρειες όσον αφορά τους όρους του διαγωνισμού που θα προκηρυχθεί σύντομα ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία. Στόχος είναι η ακτοπλοϊκή σύνδεση να τεθεί σε λειτουργία το 2021. Το μέγιστο ύψος κομίστρων εξαιρουμένων των λιμενικών χρεώσεων, θα ανέρχεται σε 50 ευρώ σε μονή διαδρομή σε αεροπορική θέση, σε 80 ευρώ μετ΄ επιστροφή, σε 80 ευρώ το άτομο σε μονή καμπίνα και 120 ευρώ με επιστροφή.
«Θετική έκβαση είχε η πολυπόθητη θαλάσσια σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας», είπε η κ. Πηλείδου τονίζοντας πως με την απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού η λειτουργία της γραμμής θεωρείται Υπηρεσία Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος και μπορεί να χρηματοδοτηθεί από κρατικά κονδύλια. «Είμαστε χαρούμενοι για αυτή την εξέλιξη. Έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση του έργου αυτού, αφού η εξασφάλιση της έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι κομβική και αποτελεί προϋπόθεση για τις περαιτέρω συναφείς ενέργειες. Ωστόσο», σημείωσε, «παραμένει ακόμα αρκετός δρόμος μπροστά μας καθώς το επόμενο βήμα είναι η διεξαγωγή ανοικτού διαγωνισμού».
Αναφερόμενη αρχικά για τα κύρια χαρακτηριστικά της Επιδοτούμενης Υπηρεσίας, η κ. Πηλείδου είπε πως εκτός από το ύψος των 6 εκ. ετησίως ως κρατική ενίσχυση, η διάρκεια της σύμβασης θα είναι για τρία χρόνια με δυνατότητα παράτασης μέχρι τρία χρόνια. Η έναρξη της υπηρεσίας θα συμφωνηθεί από κοινού μεταξύ της Αναθέτουσας Αρχής και του επιτυχόντος προσφοροδότη. Όσον αφορά στα Λιμάνια, θα είναι η Λεμεσός ή η Λάρνακα και ο Πειραιάς με δυνατότητα για ένα ενδιάμεσο σταθμό σε ένα λιμάνι ελληνικού νησιού καθοδόν προς Πειραιά.
Η συχνότητα του δρομολογίου θα είναι μια φορά την εβδομάδα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες Μάιο με Σεπτέμβριο και μια φορά κάθε δύο εβδομάδες από Οκτώβριο μέχρι Απρίλιο. Η κ. Πηλείδου επεσήμανε πως η συχνότητα των δρομολογίων θα επανεξεταστεί κατά τη διάρκεια της σύμβασης και μπορεί να αναθεωρηθεί με βάση τη ζήτηση.
Σε σχέση με τις προδιαγραφές του πλοίου, αυτό θα είναι επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο, Ro-Pax, το οποίο θα πρέπει να φέρει σημαία ΕΕ/ΕΟΧ, η ηλικία του δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 35 χρόνια και να είναι ενταγμένο με νηογνώμονα μέλος του IACS και αναγνωρισμένο από την ΕΕ.
Επίσης, θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα μεταφοράς τουλάχιστον 200 επιβατών και να έχει καμπίνες για τουλάχιστον για 140 άτομα αν η διάρκεια του ταξιδιού υπερβαίνει τις 16 ώρες. Επίσης, οι προσφοροδότες θα πρέπει να μεριμνήσουν για τη διαθεσιμότητα εφεδρικού πλοίου σε περίπτωση που το κυρίως πλοίο καταστεί μη διαθέσιμο.
Τα κόμιστρα:
Σε σχέση με το πολύ σημαντικό ζήτημα του ύψους των κομίστρων, η κα. Πηλείδου ανέλυσε τα δεδομένα. Το μέγιστο ύψος κομίστρων, όπως είπε, θα είναι για μονή διαδρομή 50 ευρώ και με επιστροφή 80 ευρώ, ενώ με καμπίνα το κόμιστρο θα ανέρχεται στα 80 ευρώ για μονή διαδρομή και 120 με επιστροφή. Για παιδιά κάτω των 2 ετών θα είναι δωρεάν ενώ μειωμένα θα είναι τα κόμιστρα για παιδιά ως 12 χρόνων.
Τα ποσά αυτά είναι εξαιρουμένων των λιμενικών φόρων, όπως είπε η κ. Πηλείδου, η οποία απαντώντας αν αυτά θα επιφέρουν ένα επιπλέον κόστος 20 με 30 ευρώ, απάντησε λέγοντας πως οι τιμές αυτές είναι ενδεικτικές και με βάση τους υπολογισμούς του Υφυπουργείου κάπου εκεί υπολογίζεται το επιπλέον κόστος. Όπως διευκρίνισε, ωστόσο, αυτό μπορεί να διαφοροποιείται καθώς το λιμάνι του Πειραιά και της Λεμεσού και ενδεχομένως στο μέλλον και της Λάρνακας, το διαχειρίζονται ιδιώτες.
Σε σχέση με τη μεταφορά οχημάτων από τους επιβάτες, η κ. Πηλείδου είπε πωςη μεταφορά οχημάτων μήκους μέχρι 5 μέτρα για τη μονή διαδρομή το μέγιστο κόμιστρο θα είναι 75 ευρώ και με επιστροφή 150 και για μεταφορά μοτοσυκλέτας θα είναι 50 ευρώ για μονή διαδρομή και 100 ευρώ με επιστροφή.
Όσον αφορά τα επόμενα βήματα, η κ. Πηλείδου είπε πως έχουν υποβληθεί τα έγγραφα και έχουν εγκριθεί σε πρώτη φάση από την ΕΕ και τώρα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης τους από το Γενικό Λογιστήριο, να γίνει ο συντονισμός με το Υπουργείο Οικονομικών για θέματα προϋπολογισμού και να γίνει η διαδικασία των προσφορών.
«Υπάρχουν αρκετές πτυχές τις οποίες θα πρέπει να μελετήσουν οι εταιρείες που ενδιαφέρονται, πρέπει να δοθεί αρκετός χρόνος στις εταιρείες προκειμένου να κάνουν όλες τις μελέτες που χρειάζεται και να υποβάλουν το ενδιαφέρον τους όσο το δυνατό πιο ολοκληρωμένα γίνεται. Μετά θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των προσφορών και η κατακύρωση στον επιτυχόντα προσφοροδότη», είπε και εξέφρασε την ελπίδα όπως όλα αυτά θα γίνουν σε εύλογο χρονικό διάστημα.
Ερωτηθείσα κατά πόσο μπορεί να ολοκληρωθεί η διαδικασία εντός 2020, είπε πως είναι αρκετά απομακρυσμένη πιθανότητα όχι μόνο λόγω διαδικασιών, αλλά και λόγω κορωνοϊού υπάρχουν πολλές ιδιαιτερότητες σε σχέση με τη λειτουργία των λιμανιών και την οικονομική θέση των ακτοπλοϊκών εταιρειών. Πρόσθεσε πως πιο ρεαλιστική είναι η επανεκκίνηση της γραμμής να γίνει αρχές του 2021.
Ερωτηθείσα αν είναι αισιόδοξη για το ενδιαφέρον, είπε πως οι εξελίξεις με τον κορωνοϊό έχουν επηρεάσει κάπως το κλίμα λόγω του ότι οι εταιρείες έχουν επηρεαστεί δυσμενώς. Αλλά, πρόσθεσε, αρκετές εταιρείες που έδειξαν αρχικά ενδιαφέρον ενδεχομένως να συνεχίσουν να δείχνουν καθώς η δραστηριότητα αυτή θα είναι επιδοτούμενη. Πλέον, οι εταιρείες θα πρέπει να κάνουν τις μελέτες τους εκτός από το θεωρητικό επίπεδο και στο πρακτικό. Πρόσθεσε πάντως πως υπάρχει ενδιαφέρον και από ελληνικές αλλά και από κυπριακές εταιρείες.
Σε ερώτηση σχετικά με το περιθώριο για υποβολή των αιτήσεων, η κ. Πηλείδου είπε πως θα πρέπει να δοθεί ένα διάστημα τουλάχιστον δύο μηνών στις εταιρείες καθώς είναι πάρα πολλές οι πτυχές στα έγγραφα που θα πρέπει να μελετηθούν, τόσο σε σχέση με τις προδιαγραφές όσο και στα θέματα ελέγχων. Στόχος για την προκήρυξη, όπως είπε, είναι αυτή να γίνει σύντομα.