Στις 30 Οκτωβρίου του 2020 ορίστηκε η έναρξη της εκδίκασης της υπόθεσης των πέντε φερόμενων διακινητών των 131 παράτυπων μεταναστών, σύμφωνα με την πρόεδρο του Κακουργιοδικείου Πάφου Ρέα Λιμνατίτου.
Η πρόεδρος του Κακουργιοδικείου αναφέρθηκε σήμερα στο φόρτο εργασίας του Κακουργιοδικείου με παλαιότερες υποθέσεις και όρισε την υπόθεση για τις 30 Οκτωβρίου του 2020, ενώ διέταξε όπως οι πέντε φερόμενοι διακινητές παραμείνουν υπό κράτηση.
Ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνεδριάζει στην Πάφο παρουσιάστηκαν σήμερα οι πέντε φερόμενοι διακινητές των 131 παράτυπων μεταναστών στον Κόλπο Χρυσοχούς οι οποίοι παραμένουν υπό κράτηση στις κεντρικές φυλακές. Για το θέμα της κράτησης τους είχε γίνει έφεση από τους κατηγορούμενους που ωστόσο απορρίφθηκε από το Εφετείο.
Οι πέντε φερόμενοι διακινητές των 131 παράτυπων μεταναστών αφίχθηκαν με πλοιάριο στις 4 Νοεμβρίου, στην θαλάσσια περιοχή του Κόλπου Χρυσοχούς. Το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου τους είχε παραπέμψει σε δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου στις 20 Νοεμβρίου.
Στην υπόθεση όπως αναφέρθηκε σήμερα στο Δικαστήριο αναμένεται να καταθέσουν 40 περίπου μάρτυρες κατηγορίας. Τα πέντε πρόσωπα ηλικίας 53χρονος (1ος κατηγορούμενος ), 43χρονος (2ος κατηγορούμενος), 25χρονος (3ος κατηγορούμενος), 49χρονος (4ος κατηγορούμενος) και 38χρονος (5ος κατηγορούμενος), κατηγορήθηκαν και απήντησαν μη παραδοχή στις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν.
Τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν οι πέντε είναι αυτά της υποβοήθησης της παράνομης εισόδου, διέλευσης και παραμονής, σε υπήκοο τρίτης χώρας στο έδαφος της Δημοκρατίας, συνδρομή και βοήθεια σε απαγορευμένους μετανάστες για είσοδο ή παραμονή στο έδαφος της Δημοκρατίας, λαθρεμπόριο μεταναστών δια θαλάσσης, μεταφορά προσώπων δια υδάτινης οδού και μη ασφαλούς ή υπερφορτωμένου σκάφους.
Σημειώνεται πως στην αγόρευση της, η εκπρόσωπος της κατηγορούσας αρχής Ειρήνη Σάββα, αιτήθηκε, όπως και τα πέντε πρόσωπα παραμείνουν υπό κράτηση γιατί υπάρχει κίνδυνος διαφυγής τους.
Αναφέρθηκε στην σοβαρότητα των αδικημάτων αλλά και στους δεσμούς που έχουν οι κατηγορούμενοι με την Κυπριακή Δημοκρατία. Είπε μάλιστα πως, όπως ήρθαν με ένα πλοιάριο από τα παράλια της Τουρκίας στην Κυπριακή Δημοκρατία, κατά τον ίδιο τρόπο μπορούν να επιβιβαστούν σε πλοιάριο και να διαφύγουν από τα παράλια σε άλλη χώρα.
Ένσταση στην κράτησης τους, έφεραν οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων, δικηγόροι, για τον 1ο κατηγορούμενο που εκπροσωπείται από τους δικηγόρους Μαρία Σιατολιά και Ηλία Σιατολιά για τον 2ο κατηγορούμενο ο Γιώργος Πίτρου, για τον 3ο και 5ο κατηγορούμενο ο Δικηγόρος Αλέξανδρου Αλεξάνδρου, για τον 4ο κατηγορούμενο η Δρ. Άρτεμις Σαββίδου .
Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης, όπως αναφέρθηκαν στο Δικαστήριο, τα δύο πρόσωπα εκ των πέντε, ηλικίας 43 και 53 ετών, εντοπίστηκαν σε ταχύπλοο που καταδιώχθηκε στο Λιμανάκι του Αγίου Γεωργίου Πέγειας. Οι ισχυρισμοί τους, είχαν αντιφάσεις και δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα.
Συγκεκριμένα είχαν αναφέρει, όπως είπε, ότι είχαν μεταβεί για ψάρεμα τόνου, πράγμα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αφού δεν ήταν η περίοδος ψαρέματος τόνου.
Ακολούθησε η σύλληψη του 38χρονου ιδιοκτήτη του φουσκωτού ταχύπλοου, κατοίκου Λεμεσού, ο οποίος ανέφερε στο Δικαστήριο πως μετέφερε το ταχύπλοο του στο Λιμανάκι του Αγίου Γεωργίου Πέγειας και πως το είχε δώσει σε ένα από τα δύο πρόσωπα που συνελήφθησαν ως διακινητές, με σκοπό την πώληση του.
Επίσης συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση 49χρονος και 25χρονος, μετά από μαρτυρία που εξασφαλίστηκε εναντίον τους, κατά τη διάρκεια των εξετάσεων.
Στο σκάφος επέβαιναν 131 άτομα εκ των οποίων 118 άντρες, 5 γυναίκες και 8 ανήλικοι. Όπως κατέθεσαν στην Αστυνομία κατέβαλαν περίπου 2.000 δολάρια έκαστος για τη μεταφορά τους.
Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη υπόθεση διακίνησης μεταναστών που εκδικάζεται ενώπιον κακουργιοδικείου Πάφου.