Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Πάφου και Μέλος του Συμβουλίου Επισκέψεων και Ευημερίας Ασθενών Νοσοκομείου Πάφου, Γιώργος Κουννάς για τις σοβαρές ελλείψεις στο νοσοκομείο Πάφου.
Ο κ. Κουννάς με επιστολή του στη διεύθυνση του κρατικού νοσηλευτηρίου ζητά ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί και εάν χρειαστεί, όπως αναφέρει, φορείς της Πάφου και ιδιώτες θα προσπαθήσουν να καλύψουν προσωρινά τις ανάγκες με στόχο το νοσηλευτήριο της πόλης να παραμείνει ανοικτό.
Αυτούσια η επιστολή:
Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας παρουσιάσω μια σειρά από ζητήματα που είδαν το φως της δημοσιότητας και σχετίζονται με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊου στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου. Στόχος μου, δεν είναι σε καμιά περίπτωση η επίρριψη ευθυνών ή η ικανοποίηση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων.
Καταρχήν εκτιμώ την προσπάθεια και τις ενέργειες που καταβάλλατε ως Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, προς αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η Δημόσια Υγεία στη χώρα μας, ελέω της πανδημία του κορωνοϊου. Εξ’ όσων γνωρίζω χθες 08 Απριλίου 2020 η ηγεσία του ΟΚΥπΥ επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείου Πάφου. Ως εκ’ τούτου σας δόθηκε η ευκαιρία να ενημερωθείτε εκτενώς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσηλευτήριο της πόλης μας.
Παρόλα αυτά μετά λύπης μου διαπιστώνω, ότι μέχρι στιγμής εντοπίζονται σοβαρές ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι λειτουργοί Υγείας (Ιατρικό και Νοσηλευτικό Προσωπικό) προχωρεί σε αναφορά των ελλείψεων αυτών σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, έντυπα και ηλεκτρονικά, προσκομίζοντας μάλιστα και σχετικό φωτογραφικό υλικό. Επιπρόσθετα, λειτουργοί υγείας υπενθυμίζουν ότι δεν έχουν λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση που θα τους καθιστά ικανούς να χειρίζονται με επάρκεια συγκεκριμένο εξοπλισμό.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι το προσωπικό του μεγαλύτερου Νοσηλευτικού Ιδρύματος στην επαρχία μας, εκφράζει παράπονα ότι δεν έχει ακόμη στη διάθεση του τον απαιτούμενο προστατευτικό εξοπλισμό για αντιμετώπιση ύποπτων κρουσμάτων ή διαγνωσμένων ατόμων με κορωνοϊο. Αξίζει να σημειώσουμε ότι βοηθητικό προσωπικό θαλάμων (καθαρίστριες- κλητήρες) εργάζεται κάτω από εξαντλητικά ωράρια (επτά ημέρες την εβδομάδα) κάτι που επηρεάζει κατακόρυφα την αποτελεσματικότητα τους.
Έχουμε την πεποίθηση ότι το προσωπικό του Νοσοκομείου Πάφου, υπερβάλει καθημερινά εαυτό, για να συνεχίσει τη λειτουργία του παρέχοντας υψηλού επίπεδου υπηρεσίες, την ίδια ώρα που σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια της πόλης μας. Η προσπάθεια του προσωπικού συνεπικουρείται από ενέργειες που γίνονται από εθελοντές, οργανωμένα σύνολα, ιδιωτικές επιχειρήσεις και το Δήμο Πάφου, με στόχο την κάλυψη των μεγάλων αναγκών που δημιουργήθηκαν και που δεν μπορεί να αναπληρώσει το κράτος.
Έστω και τώρα, απευθύνουμε έκκληση όπως ενσκήψετε στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Πάφου δίνοντας λύσεις. Το νοσοκομείο Πάφου πρέπει να σταματήσει να αντιμετωπίζεται ως ο «φτωχός συγγενής» των δημόσιων νοσηλευτηρίων της Κύπρου. Εάν υπάρχει πρόβλημα στην κάλυψη των αναγκών σε αναλώσιμα είδη μπορούμε ως φορείς της Πάφου σε συντονισμό με ιδιώτες να καλύψουμε προσωρινά τις ανάγκες με στόχο το νοσηλευτήριο της πόλης μας να παραμείνει ανοικτό.
Κλείνοντας, παραμένω στη διάθεση σας για οποιονδήποτε διευκρίνιση ή βοήθεια χρειαστεί, στόχος μας παραμένει η ανάδειξη και η επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείου της Πάφου, προς όφελος των πολιτών αλλά και της Δημόσιας Υγείας.