To Πετρίδειο Ίδρυμα και το διαδικτυακό περιοδικό « Ζωή και Τέχνη» διοργανώνουν εκδήλωση για την Απονομή των Βραβείων του 10ου Πανελλήνιου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού « Χριστόδουλος και Μαρίας Πετρίδη».
H Αμαλία Πικρίδου συγγραφέας και εκδότρια, αποτελεί την “ψυχή” και το “κλειδί” της μεγάλης ετήσιας εκδήλωσης για την απονομή των βραβείων του Πανελλήνιου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού “Χριστόδουλος και Μαρία Πετρίδη” που διοργανώνει για 10η χρονιά το Πετρίδειο Ίδρυμα. Ο δικός της ρόλος αφορά κυρίως το μέρος της προβολής του διαγωνισμού στο εξωτερικό, της έκδοσης των βιβλίων και της παρουσίασης της εκδήλωσης.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 Μάϊου στις 19:00 στην Πολυχώρο Πολιτισμού Παλιά Ηλεκτρικής. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα από την Παιδική Χορωδία της Π.Ο.Ε.Δ.
Σε συνέντευξη της η εκδότρια και συγγραφέας Αμαλία Πικρίδου ανέφερε πως για να διοργανώσεις ένα διαγωνισμό της εμβέλειας και της βαρύτητας του Πανελλήνιου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού « Χριστόδουλος και Μαρίας Πετρίδη» δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση γιατί στόχος τους είναι κυρίως, όπως είπε, η προσφορά στον κόσμο της λογοτεχνίας. Αυτό σημαίνει , συνέχισε, «ότι ακόμα και την προκήρυξη του διαγωνισμού την αναθεωρούμε κατά καιρούς ακολουθώντας κυρίως τον παλμό της συγγραφικής κοινότητας όπως διαμορφώνεται στον χρόνο».
Αρχικά είπε, « δίνουμε στους συγγραφείς το δικαίωμα να δημιουργήσουν όπως αυτοί θέλουν χωρίς να τους περιορίζομε σε συγκεκριμένα θέματα αλλά και χωρίς να δεχόμαστε κείμενα που ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας». Όπως ανέφερε η κ. Πικρίδου σημαντικό είναι να κερδηθεί η εμπιστοσύνη των συγγραφέων σε διάφορα θέματα, όπως το γεγονός, ότι γνωρίζουν ότι το κείμενο τους θα κριθεί ισότιμα με τον οποιονδήποτε άλλο συγγραφέα που θα λάβει μέρος, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να χάσουν τα πνευματικά τους δικαιώματα, και ότι είμαστε ξεκάθαροι στους κανονισμούς του τι ζητούμε και τι θα δώσομε κλπ.
Μετά την λήξη του διαγωνισμού αρχίζει τόνισε, « για εμάς η απαιτητική δουλειά όπου χωρίζονται τα κείμενα σε θεματικές ενότητες για να δοθούν στους κριτές και η λίστα των ονομάτων των συγγραφέων μαζί με τα στοιχεία τους παραμένει μόνο στο Πετρίδειο Ίδρυμα» .Ακολούθως σημείωσε, οι κριτές μας παραδίδουν βαθμολογημένα και με ανάλογο δικαιολογητικό για το κάθε κείμενο τα αποτελέσματα. Μετά απ’ αυτό ανακοινώνονται τα αποτελέσματα και η προκήρυξη του νέου διαγωνισμού στον τύπο.
Ταυτόχρονα είπε, « ξεκινώ μέσω του Εκδοτικού μου οίκου την έκδοση των βιβλίων που έχουν πάρει πρώτο βραβείο που είναι μια απαιτητική διαδικασία. Επίσης κάθε τρία χρόνια εκδίδομε και τα βραβευμένα διηγήματα των τριών τελευταίων χρόνων. Φέτος έχομε εκδώσει τον δεύτερο τόμο τον οποίο διαθέτομε δωρεάν κατ’ αναλογία στους συγγραφείς που έχουν βραβευθεί». Μετά απ’ αυτά ακολουθεί η διοργάνωση της τελετής απονομής των βραβείων.
Σχολιάζοντας τη συμμετοχή τόσο από Κύπρο όσο και από Ελλάδα αλλά και από όλον τον κόσμο, η κ. Πικρίδου είπε πως ο διαγωνισμός είναι Πανελλήνιος κατ’ επέκταση μπορούν να λάβουν μέρος όσοι συγγραφείς γράφουν στην Ελληνική γλώσσα οπότε έχουν και αρκετούς συγγραφείς που κατοικούν σε χώρες εκτός Κύπρου και Ελλάδας. Όπως εκτίμησε οι Κύπριοι είναι λιγότεροι συγκριτικά σε αριθμό κυρίως λόγω του ότι οι περισσότεροι ασχολούνται με την ποίηση.
Επεσήμανε επίσης πως φέτος ο διαγωνισμός βρίσκεται στον ενδέκατο χρόνο διοργάνωσης του, σημειώνοντας πως σ’ αυτόν διαγωνισμό δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι συγγραφείς από δεκαοκτώ χρονών και άνω.
Ερωτηθείσα για την έκδοση βιβλίων …των βραβευθέντων συγγραφέων η κ. Πικρίδου προχώρησε κάνοντας μια αναδρομή στην πορεία του διαγωνισμού τους ο οποίος ξεκίνησε αρχικά με δυο βραβεία , Νουβέλα η Συλλογή διηγημάτων και Παιδικό, για εκδομένα έργα. Τα έπαθλα ήταν τότε μόνο χρηματικά ποσά. Κάποια στιγμή αποφασίσαν να δώσουνε την ευκαιρία και σε συγγραφείς που δεν είχαν την ευχέρεια να εκδώσουν τα έργα τους, εφόσον βραβεύονταν με το πρώτο βραβείο, να δουν το έργο τους εκδομένο πράγμα που όχι μόνο δίνει χαρά και ικανοποίηση στον συγγραφέα αλλά προσφέρει και ουσιαστικά στην λογοτεχνία, όπως είπε.
Ακόμα και η δωρεά μέρους της έκδοσης στην Κυπριακή βιβλιοθήκη, στην Δημοτική βιβλιοθήκη Πάφου Χριστόδουλος Γαλατόπουλος και στην Πετρίδειο βιβλιοθήκη Γεροσκήπου είναι μια υπογραφή που αφήνει ο συγγραφέας από το έργο του σε αυτή τη ζωή, συμπλήρωσε. Έτσι αποφασίσαμε συνέχισε, γι’ αυτούς τους λόγους να γίνονται οι εκδόσεις των βραβείων για το Μυθιστόρημα και το Παιδικό. Όπως έχω προαναφέρει σημείωσε, «εκτός από τις ετήσιες εκδόσεις των βραβευμένων έργων κάθε τρία χρόνια εκδίδομε και συλλογικό τόμο των βραβευμένων διηγημάτων των τριών τελευταίων χρόνων για τα οποία ακολουθούμε την ίδια διαδικασία».
Ερωτηθείσα για το πόσο σημαντικό είναι το βήμα που δίδει το Πετρίδειο Ίδρυμα στους λογοτέχνες αλλά και ποιο μήνυμα στέλνει ο Πανελλήνιος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός, η κ. Πικρίδου σημείωσε, πως η συγγραφή, η δημιουργία, οι γνώσεις και οι εμπειρίες που έχει ο κάθε συγγραφέας τις οποίες καταγράφει με τον δικό του μαεστρικό τρόπο στο χαρτί είναι αυτά που δημιουργούν τον πολιτισμό. Όταν ο πολιτισμός χαθεί τότε θα χαθεί και ο άνθρωπος. Γι’ αυτό με τον διαγωνισμό στέλνομε το μήνυμα της συνέχειας είπε, σημειώνοντας πως οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι και οπωσδήποτε δεν ευνοούν τον τομέα της λογοτεχνίας.
Δεν πρέπει, είπε χαρακτηριστικά, « να σταματήσουν οι άνθρωποι να δημιουργούν γι αυτό και είμαστε στο πλευρό τους για να τους εμψυχώσομε για να μπορούν να συνεχίσουν το πολύ σημαντικό έργο τους».
Πρόσθεσε επίσης πως το Πετρίδειο Ιδρυμα έχει κάνει ακόμα ένα βήμα πιο μπροστά θεσμοθετώντας από πέρσι και έκθεση βιβλίου Παφιτών συγγραφέων δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους συγγραφείς της πόλης μας να εκθέσουν τα έργα τους για να τους γνωρίσει και το ευρύτερο κοινό της Πάφου.
Η πρώτη μας προσπάθεια συνέχισε, είχε επιτυχία γι αυτό και θα συνεχίσομε και φέτος με αυτή την πρωτοβουλία την οποία τοποθετούμε μετά το καλοκαίρι, συμπλήρωσε.
Για την Αμαλία Πικρίδου η συγγραφή αποτελεί έναν τρόπο έκφρασης του συγγραφέα. Μέσα απότις εμπειρίες , τις σκέψεις, τις γνώσεις, την φαντασία που βρίσκονται σε υπέρθετο βαθμό μέσα του υπάρχει η ανάγκη να εξωτερικεύσει αυτόν τον δικό του κόσμο, όπως είπε. Είναι ένα μέρος της ψυχής του που το προσφέρει απλόχερα στους άλλους. Γι αυτό πιστεύω ανέφερε, « ότι διαβάζοντας πολλούς συγγραφείς το κυριότερο που κερδίζει ο αναγνώστης δεν είναι μόνο η καλύτερη γνώση της γλώσσας και οι γενικές γνώσεις αλλά η κριτική σκέψη που είναι σημαντικότατη στην καθημερινή μας ζωή». Καταληκτικά η κ. Πικρίδου ανέφερε πως η διοργάνωση ενός διαγωνισμού αυτού του μεγέθους και η επιτυχία του αποτελεί προϊόν άψογης συνεργασίας, σοβαρότητας και επαγγελματισμού.
Η κ. Πικρίδου σημειώνει πως τα βραβευμένα έργα εκδίδονται από τις Εκδόσεις Ζωή και Τέχνη και παραδίδονται στους συγγραφείς. Μέρος της έκδοσης δωρίζεται στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη, στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Πάφου “ Χριστόδουλος Γαλατόπουλος “και στην Πετρίδειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Γεροσκήπου.
Πετρίδειο Αποτελέσματα 10ου Πανελλήνιου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού
Αποτελέσματα 10ου Πανελλήνιου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού « Χριστόδουλος και Μαρία Πετρίδη»
Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του 10ου Πανελλήνιου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού από την Διαχειριστική Επιτροπή του Πετριδείου Ιδρύματος, σύμφωνα με την απόφαση της Κριτικής Επιτροπής. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Πετριδείου Ιδρύματος στον Διαγωνισμό, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Ζωή και Τέχνη, βραβεύονται τα καλύτερα, σύμφωνα με την κριτική επιτροπή, έργα λογοτεχνίας, σε τέσσερεις κατηγορίες (Διήγημα, Παιδική Λογοτεχνία, Μυθιστόρημα, Θεατρικό). Σύμφωνα με το σημείο 16 της προκήρυξης του διαγωνισμού οι βραβευθέντες με Α’ βραβείο θα πρέπει να παραστούν στην εκδήλωση απονομής των βραβείων, για την παραλαβή των βραβείων τους.
Βραβεία Διηγήματος
Α’ Βραβείο Ώρα μηδέν – Ανδρονίκη Ευαγγελία Κόλια, Αλεξανδρούπολη Ποιμενικές ιστορίες και μαθήματα επιβίωσης στο δάσος της Πάφου – Ανδρέας Δ. Συμεού, Πάφος Β’ Βραβείο To μοιρολόγι της καρδερίνας – Κώστας Πραξιτέλους – Λευκωσία Όταν το δάκρυ της χαράς συναντά το δάκρυ του πόνου – Παυσανίας Ταρασίδης, Φίλυρο Θες/νίκης Γ’ Βραβείο Εκείνη – Θεοφρονία Δημητρίου, Ηράκλειο, Κρήτης
Ζωγραφίζεται η δύση; – Αγγέλα Χρονοπούλου, Αρωνάς Κατερίνης Πιερίας Ο πιο πολύτιμος πίνακας – Χρυσούλα Λαμπριανού- Παπαϊωάννου, Λάρνακα Έπαινοι Θυμάμαι, την επιβίβαση στο βαγόνι του θανάτου – Μάρθα Ζαχαράκη, Γριζάνο Τρικάλων Γλαύκος και Κατίνα – Κώστας Παπαιωάννου, Λευκωσία Ναμπίλ – Ελευθέριος Πλουτάρχου, Λευκωσία Βραβεία Παραμυθιού Β’ Βραβείο Μικροί στη βιοπάλη – Κώστας Παπαιωάννου, Λευκωσία Γ’ Βραβείο Η κόρη της Λεψίνας – Βασιλική Σγούρου- Παρασκευουλάκου, Αθήνα
Έπαινος Έξι μάγισσες σε μια βιβλιοθήκη – Γιώτα Κοτσαύτη, Λεβαία Φλώρινας
Βραβείο Θεατρικού
Α’ Βραβείο Σκλάβοι απελεύθεροι – Βασιλική Σγούρου- Παρασκευουλάκου, Αθήνα Β’ Βραβείο Και μεθαύριο είναι μια άλλη μέρα – Παναγιώτης Ζαφείρης, Χανιά, Κρήτη Περιμένοντας την ελπίδα – Διώνη Ιωάννου, Ιωάννινα Γ’ Βραβείο Ματωμένος κύκλος – Άθως Χατζηματθαίου, Λεμεσός Έπαινος Πάμε Ξανά – Στρατονίκη Ζαρμποζάνη-Αναστασιάδου, Γλυκά Νερά Βραβεία Μυθιστορήματος Α’ Βραβείο Μνήμες και λήθη – Ελένη Σγούρου, Αθήνα Β’ Βραβείο Η στάχτη που ταξίδευε – Χαράλαμπος Κατσάρας, Ζωγράφου, Αττική
Γ’ Βραβείο Σκιά το παιχνίδι του φωτός – Ορέστης Φώτιος Μικελάκης, Χαλάνδρι Έπαινος Μια φορά μια Ρήγαινα και σήμερα μια Ράνια – Έλενα Περικλέους, Λευκωσία