Η Κυπριακή Δημοκρατία τα τελευταία χρόνια έχει διεξαγάγει εκατοντάδες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και έχει διασώσει χιλιάδες άτομα τα οποία κινδύνευαν στην θάλασσα ανέφερε ο Υφυπουργός Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας Δρ. Νικόλας Ιωαννίδης.
Σε δηλώσεις του στην εκδήλωση που παρέστει εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, στη Βιωματική Άσκηση Προσομοίωσης Ναυαγίου και Θαλάσσιας Διάσωσης, που οργάνωσε ο Κυπριακός Σύνδεσμος Επείγουσας και Προνοσοκομειακής Αντιμετώπισης, με τη στήριξη της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, υπό την αιγίδα του Κοινοτικού Συμβουλίου του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας στο Λιμανάκι του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας ανέφερε πως αυτό το πρωτοποριακό πρόγραμμα που αποτελεί και παγκόσμια πρωτοτυπία καταδεικνύει τη σοβαρότητα με την οποία η ΚΔ αντιμετωπίζει, όπως είπε, τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.
Θα θέλαμε συνέχισε, « αυτό το πρόγραμμα να ενταχθεί και στον Ευρωπαϊκό μηχανισμό, ούτως ώστε, να μοιραστούμε την τεχνογνωσία και την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει και με άλλα κράτη» εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η εκπαίδευση που λαμβάνουν οι εκπαιδευόμενοι και την εμπειρία που τους μεταλαμπαδεύουν οι εκπαιδευτές τους θα τους βοηθήσουν πάρα πολύ για να αντιμετωπίσουν μελλοντικά τα οποιαδήποτε περιστατικά έρευνας, διάσωσης . Πρόσθεσε ακόμη πως οι χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι με κίνδυνο ζωής μπαίνουν σε μη αξιόπλωα σκάφη μεταναστεύοντας, τυγχάνουν εκμετάλλευσης από τους διακινητές.
Ωστόσο είπε ο Δρ. Ιωαννίδης η Κυπριακή Δημοκρατία με πολύ σοβαρότητα ανταπεξέρχεται στις υποχρεώσεις της σε σχέση με την έρευνα και διάσωση, σημειώνοντας πως αυτό αντικατοπτρίζεται με τους αριθμούς. Αυτό είπε, «σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε, στην περιοχή έρευνας και διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας που είναι πολύ μεγάλη, να ασκούμε αποτελεσματικά τα καθήκοντα μας τις ευθύνες μας, ούτως ώστε να διασώζουμε ανθρώπινες ζωές που άλλοι θέτουν σε κίνδυνο».
Ακολούθως οπ Υφυπουργός Μετανάστευσης συνεχάρει τους συντελεστές του προγράμματος και την κοινότητα του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας για την φιλοξενία εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι τα διδάγματα και οι εμπειρίες που αποκτούν οι εκπαιδευόμενοι θα είναι πολύ σημαντικά για την μετέπειτα πορεία τους. Είπε ακόμη, πως αυτή η εκπαίδευση θα εξελιχθεί σε θεσμό και θα λάβουν μέρος περισσότερα άτομα τα επόμενα χρόνια.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συμπλέγματος κοινοτήτων Τηλλυρίας Νίκος Κλεάνθους καλωσόρισε την πρωτοβουλία για την διεξαγωγή της άσκησης στην περιοχή τους και συνεχάρη όλους τους συντελεστές και την Διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων που έχουν επιλέξει την περιοχή τους .
Ο κ. Κλεάνθους ανέφερε πως ο Υφυπουργός Μετανάστευσης με την παρουσία του στην περιοχή δείχνει το έμπρακτο ενδιαφέρον του για τον τομέα αυτό της διάσωσης, προσθέτοντας πως δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται την περιοχή τους μέσα στα πλαίσια των καθηκόντων του αλλά και με ιδιωτική πρωτοβουλία. Αυτό είπε, αποδεικνύει το ενδιαφέρον τόσο του ιδίου όσο και της κυβέρνησης για την περιοχή τους. Πρόσθεσε πως ως κοινότητα το παρελθόν έχουν συμμετάσχει και έχουν βοηθήσει σε πολλές περιπτώσεις περιστατικών που σχετίζονται με την διάσωση ανθρώπων που κατέφθαναν με βάρκες . Παράλληλα με το θέμα της διάσωσης ο κ. Κλεάνθους είπε πως δράττει της ευκαιρίας να θίξει και οτ θέμα της περιφρούρησης της περιοχής, και μέσω του θεσμού των συμβασιούχων αστυνομικών οι οποίοι συνέχισε, έδωσαν έναν άλλο αέρα στην περιφρούρηση της περιοχής και οι οποίοι σήμερα κινδυνεύουν να χάσουν τις θέσεις εργασίας τους με την λήξη των συμβολαίων του. Ο κ. Κλεάνθους έστειλε το μήνυμα προς την Πολιτεία ότι πρέπει να εξευρεθεί ένας τρόπος αυτοί οι άνθρωποι να μονιμοποιηθούν στις δουλειές τους και να μην χάσουν τις εργασίες τους.
Εξάλλου η Ριάνα Κωνσταντίνου Διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων του ΟΚΥπΥ σε δηλώσεις της έστειλε το μήνυμα πως προτεραιότητα τους αποτελεί η διάσωση της ανθρώπινης ζωής και με αξιοπρέπεια. Για αυτό το λόγο συνέχισε, « μια ομάδα Κύπριων επιστημόνων ξεκίνησε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα και πρωτοτυπεί στην δημιουργία αυτού του εκπαιδευτικού προγράμματος ούτως ώστε, να προετοιμάσει τις διασωστικές ομάδες, να έχουν την πλήρη ετοιμότητα και εκπαίδευση για να αντιπετωπίσουν την πιο δύσκολη κατάσταση.
Πρόσθεσε επίσης πως είναι πολύ δύσκολο για τους ίδιους, να πρέπει να διασώσουν ανθρώπους μέσα στην θάλασσα, ανθρώπους παγωμένους , ταλαιπωρημένους , πεινασμένους που πολύ συχνά πίνουν τα ούρα τους για να αντέξουν και να φτάσουν εδώ και αυτό το λόγο επέλεξαν αυτή την εκπαίδευση που ευελπιστούν να ταξιδέψει σε όλον τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό με την υποστήριξη και του Υφυπουργού Μετανάστευσης τον οποίο ευχαρίστησε θερμά. Αυτό τόνισε, «δείχνει την ευαισθησία μας σαν χώρα να περιθάλψουμε αυτούς τους ασθενείς να τους υποστηρίξουμε και να δείξουμε ότι νοιαζόμαστε και ότι μπορούμε για τον κάθε άνθρωπο που υποφέρει για να διασώσουμε», κατέληξε.