Το όραμα του Διοικητικού Συμβουλίου του Ανοικτού Θεραπευτικού Κέντρου εξαρτημένων ατόμων “Τόλμη” για τη δημιουργία κλειστής δομής απεξάρτησης στην Πάφο άρχισε να δρομολογείται με την έναρξη συζητήσεων και διαφόρων επαφών, σύμφωνα με την Προέδρο του Κέντρου Αννίτας Ταλιώτου, προσθέτοντας πως η πρωτοβουλία έλαβε θετική ανταπόκριση από τον Δ. Πάφου.
Σε δηλώσεις της η κ. Ταλιώτου ανέφερε πως η δημιουργία κλειστής δομής απεξάρτησης στην Πάφο είναι ένα από τα βασικά τους οράματα, ένα έργο αναγκαίο για την επαρχία. Η Πάφος συνέχισε, δεν διαθέτει τέτοια θεραπευτική δομή, γεγονός που περιορίζει σημαντικά την προσβασιμότητα στη φροντίδα και εντείνει τον κοινωνικό αποκλεισμό των εξαρτημένων ατόμων.
Το όραμά μας είναι να δημιουργηθεί ένας σύγχρονος, ασφαλής χώρος αποκατάστασης, που να προσφέρει τη δυνατότητα σε κάθε άνθρωπο να ξαναρχίσει τη ζωή του με αξιοπρέπεια και υποστήριξη, παραμένοντας στον τόπο του, κοντά στο δίκτυο υποστήριξης του, συμπλήρωσε. Η προσπάθειά μας για την υλοποίηση αυτού του στόχου έχει ήδη ξεκινήσει μέσα από σειρά συναντήσεων με τη Δημοτική Αρχή, η οποία έχει επιδείξει ιδιαίτερα θετική στάση.
Ιδιαίτερα η κ. Ταλιώτου ευχαρίστησε τον Αντιδήμαρχο Άγγελο Ονησιφόρου, καθώς και τον Πρόεδρο της Νεολαίας του Δήμου Πάφου Αντώνη Χριστοδούλου, οι οποίοι έχουν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και έχουν συμβάλει ουσιαστικά στην αναζήτηση βιώσιμων λύσεων.
Ελπίζουμε σύντομα να έχουμε θετικά νέα και να κάνουμε το πρώτο σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση ενός οράματος που αφορά τα άτομα που χρίζουν θεραπεία, αλλά ολόκληρη την κοινωνία μας, είπε η κ. Ταλιώτου.
Ερωτηθείσα για το πρόβλημα που προκύπτει στην Πάφο από τη χρήση ναρκωτικών ουσιών και αλκοόλ απάντησε πως το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και πολυδιάστατο.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ) και τις αναλύσεις λυμάτων, η χρήση ναρκωτικών ουσιών στην Πάφο είναι ιδιαίτερα ανησυχητική είπε, προσθέτοντας πως η κάνναβη παραμένει η πιο διαδεδομένη ουσία, ωστόσο παρατηρείται αυξημένη χρήση διεγερτικών όπως μεθαμφεταμίνη, κοκαΐνη κτλ.
Οι νεαροί ηλικίας 15-34 ετών είναι οι πιο εκτεθειμένοι, γεγονός που ενισχύει την ανάγκη για στοχευμένες προληπτικές και θεραπευτικές παρεμβάσεις, συμπλήρωσε.
Όσον αφορά τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σημείωσε πως η βασικότερη πρόκληση είναι η κάλυψη του κόστους λειτουργίας του προγράμματος. Παρόλο που υπάρχει ετήσια επιχορήγηση από την ΑΑΕΚ, δεν επαρκεί για την κάλυψη όλων των εξόδων, ενώ οι εθελοντικές εισφορές δεν είναι σταθερές ή προβλέψιμες, σημείωσε.
Πρόσθεσε ακόμη πως η ύπαρξη λίστας αναμονής και η συνεχής αύξηση των περιστατικών επιβάλλουν την ανάγκη για επιπλέον προσωπικό και υποδομές, γεγονός που αυξάνει τις οικονομικές απαιτήσεις. Είπε ακόμη, πως αναζητούν συνεχώς πρόσθετους πόρους, μέσω εκδηλώσεων, συνεργασιών με οργανισμούς και εισφορών από ευαισθητοποιημένους πολίτες.
Ταυτόχρονα, επιδιώκουν τη συνεργασία με τις τοπικές αρχές για πιο συστηματική στήριξη. Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο συνέχισε , λέγοντας πως « η εξάρτηση δεν είναι αδυναμία, είναι πρόβλημα υγείας που χρειάζεται κατανόηση, επιστημονική προσέγγιση και συλλογική στήριξη. Κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να μένει μόνος απέναντι σε αυτό τον αγώνα» .
Σημειώνεται πως η «Τόλμη» προσφέρει ένα πλήρες θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης, με δωρεάν υπηρεσίες για όλους όσους το έχουν ανάγκη. Περιλαμβάνει ατομική και ομαδική συμβουλευτική, οικογενειακή στήριξη, θεραπευτική παρέμβαση και υπάρχει συνεργασία με προγράμματα κοινωνικής επανένταξης που προσφέρονται από άλλα αδειοδοτημένα της ΑΑΕΚ.