Δίπλα στους πολίτες στέκεται η Επιτροπή Κοινωνικής Μέριμνας και Συνοχής του Δήμου Πάφου και κατ’ επέκταση ο Δήμος Πάφου, όχι μόνο την περίοδο του Πάσχα, αλλά καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου, σύμφωνα με την πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικής Μέριμνας και Συνοχής του Δ. Πάφου Μαριέλλα Θεοφάνους, αναφερόμενη παράλληλα και στην αναγκαιότητα ίδρυσης Κέντρου Απεξάρτησης στην Πάφο αλλά και στην προώθηση του προγράμματος πλεονασμάτων τροφίμων.
Σε δηλώσεις της η κ. Θεοφάνους ανέφερε μεταξύ άλλων πως στόχος τους είναι να στηρίζουνε έμπρακτα τους πολίτες και να προσφέρουνε βοήθεια σε όσους το έχουν ανάγκη κάθε μέρα του χρόνου. Σε συνεργασία με κοινωνικούς φορείς και οργανισμούς, ο Δήμος Πάφου παρέχει ενίσχυση και στήριξη σε δράσεις που ανταποκρίνονται σε ουσιαστικές κοινωνικές ανάγκες σημείωσε, προσθέτοντας πως η πρόθεση του Δήμου είναι ξεκάθαρη, να βρίσκεται δίπλα σε κάθε πολίτη που χρειάζεται βοήθεια.
Ερωτηθείσα για τα σχέδια και το όραμα τους ως Επιτροπή Κοινωνικής Μέριμνας και Συνοχής του Δ. Πάφου η κ. Θεοφάνους σημείωσε πως το όραμα τους είναι μια Πάφος κοινωνικά δίκαιη και συνεκτική, όπου κάθε πολίτης, ανεξαρτήτως κοινωνικής ή οικονομικής κατάστασης, να νιώθει ασφαλής και ισότιμος.
Στα σχέδιά μας συνέχισε, περιλαμβάνεται η ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου μέσω νέων προγραμμάτων κοινωνικής στήριξης, η δημιουργία δικτύου εθελοντισμού, καθώς και η ενδυνάμωση της συνεργασίας με μη κυβερνητικούς φορείς για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών.
Επιπρόσθετα η κ. Θεοφάνους χαρακτήρισε επιτακτική ανάγκη την ίδρυση στην Πάφο Κέντρου Απεξάρτησης, προσθέτοντας πως δυστυχώς, η εξάρτηση από ουσίες αφορά και την πόλη μας, επηρεάζοντας όχι μόνο άτομα, αλλά ολόκληρες οικογένειες.
Όπως σημείωσε, ένα τέτοιο κέντρο θα μπορούσε να προσφέρει στήριξη, καθοδήγηση, και ευκαιρίες επανένταξης σε συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη, χωρίς να χρειάζεται να μεταβαίνουν σε άλλες πόλεις.
Ακολούθως η πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Μέριμνας και Συνοχής του Δ. Πάφου σημείωσε πως διαπιστώνουν πως υπάρχουν πολλές οικογένειες στην Πάφο που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Η ακρίβεια, η ανεργία, αλλά και η ψυχολογική επιβάρυνση από τις προκλήσεις της καθημερινότητας δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα.
Η Επιτροπή μας συνέχισε, « αναζητεί συνεχώς τρόπους για την έμπρακτη υποστήριξη αυτών των οικογενειών».
Σχετικά με το πρόγραμμα διαχείρισης πλεονασμάτων τροφίμων σημείωσε, πως η φιλοσοφία πίσω από την δημιουργία ενός προγράμματος διαχείρισης πλεονασμάτων τροφίμων είναι μέσα από συνεργασίες με εστιατόρια, φούρνους και σουπερμάρκετ να μπορούνε να μαζεύουμε τρόφιμα που απομένουν φρέσκα και να τα διοχετεύουν σε οικογένειες που τα έχουν ανάγκη.
Είναι μια πρωτοβουλία με κοινωνικό και περιβαλλοντικό όφελος που ευελπιστώ ότι θα μπορέσει να παραμείνει ζωντανή και να βοηθήσει ουσιαστικά, συμπλήρωσε.
Η Κύπρος συνέχισε, «κατατάσσεται πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σπατάλη τροφίμων, με τον μέσο Κύπριο να απορρίπτει περίπου 294 κιλά τροφίμων ετησίως, ξεπερνώντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 132 κιλών».
Όσον αφορά τον ρόλο τους ως Επιτροπή Κοινωνικής Μέριμνας και Συνοχής του Δ. Πάφου τόνισε, πως η Επιτροπή λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στον Δήμο και τις κοινωνικές ανάγκες των πολιτών. Σχεδιάζουμε, εισηγούμαστε και επιβλέπουμε δράσεις κοινωνικής πολιτικής. Εστιάζουμε στην προστασία των ευάλωτων ομάδων, στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και στη δημιουργία συνθηκών ίσων ευκαιριών για όλους. Είμαστε εδώ για να ακούμε και να πράττουμε, κατέληξε η κ. Θεοφάνους.