To Τρίο ΑΕΟΝ με την Μαρίζα Αναστασιάδη, τον Σάββα Χριστοδούλου και την Μαριάννα Γεωργίου επέστρεψε στο Μαρκίδειο Θέατρο, την Κυριακή, με μια συναυλία εμπνευσμένη από την πλούσια μουσική κληρονομιά της Κύπρου, προωθώντας σύγχρονους Κύπριους αλλά και Ελλαδίτες συνθέτες. Σκοπός αυτής της συναυλίας είναι η ανάπτυξη της πολιτιστικής δημιουργίας και η παρουσίαση έργων που σπάνια εκτελούνται.
Η συναυλία περιλάμβανε έργα των Χάρη Σοφοκλέους, Ευαγόρα Καραγιώργη, Χρίστου Σαμαρά αλλά και μια παγκόσμια πρεμιέρα της «Κυπριακής Σουίτας» που περιλαμβάνει παραδοσιακά κυπριακά τραγούδια ειδικά διασκευασμένα για το τρίο από τον καταξιωμένο Νεοκλή Νεοφυτίδη.
Σε δηλώσεις της και αναφερόμενη στην συνεργασία τους, η πιανίστρια Μαριάννα Γεωργίου είπε πως αυτή προέκυψε πολύ φυσικά μέσα από την κοινή τους αγάπη για την μουσική δωματίου και την ανάγκη να δημιουργήσουνε κάτι που αντικατοπτρίζει τις προσωπικές τους καλλιτεχνικές αναζητήσεις αλλά και την επιθυμία του να δώσουνε έμφαση σε προγράμματα με ταυτότητα. Είχαμε, είπε, «ήδη συνεργαστεί στο παρελθόν σε διάφορες συναυλίες και παραγωγές και αφού ανακαλύψαμε ότι η αισθητική και ο προσανατολισμός μας είναι κοινά δημιουργήσαμε το Τρίο».
Όσον αφορά την ιδέα και το σκεπτικό της συγκεκριμένης συναυλίας ο μουσικός Σάββας Χριστοδούλου ανέφερε πως η συναυλία αυτή προέκυψε μετά από συζητήσεις για ανάγκη προβολής της σύγχρονης ελληνικής και κυπριακής δημιουργίας. Στόχος, είπε, «ήταν και είναι να δώσουμε νέα πνοή σε έργα που είτε παραγνωρίζονται, είτε παρουσιάζονται σπάνια, είτε αποκτούν νέα διάσταση μέσα από τη δική μας ματιά».
Από την πλευρά της η σοπράνο Μαρίζα Αναστασιάδη σημείωσε πως η συγκεκριμένη συναυλία αποτελεί μια πρόταση που συνδυάζει το λυρικό στοιχείο με τον σύγχρονο ήχο, πάντα με σεβασμό στις ρίζες και το πολιτιστικό υπόβαθρο των έργων και των συνθετών τους.
Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε πως το πρόγραμμα της συναυλίας «αναδεικνύει τη σημασία της μουσικής ως φορέα πολιτιστικής ταυτότητας και παράδοσης». Η Μαριάννα Γεωργίου σημείωσε ότι αυτό που επιθυμούν να δείξουν είναι ότι η μουσική παιδεία δεν αφορά μόνο την εκτέλεση και τη θεωρία, αλλά και την καλλιέργεια αισθητικής και ευαισθησίας ενθαρρύνοντας με αυτό τον τρόπο την κριτική ακρόαση. Από την πλευρά της, η Μαρίζα Αναστασιάδη σημείωσε πως μέσα από τα συγκεκριμένα έργα το κοινό έρχεται σε επαφή με διαφορετικές όψεις της ελληνικής και κυπριακής δημιουργίας, από διαφορετικές χρονικές περιόδους.
Στα άμεσα σχέδια τους είναι να παρουσιάσουνε τη συγκεκριμένη συναυλία και εκτός Κύπρου ενώ έχουν ήδη προγραμματίσει να παρουσιαστούν επί σκηνής σε φεστιβάλ στο Godollo της Ουγγαρίας στα μέσα Αυγούστου μετά από πρόσκληση, ανέφερε ο μουσικός Σάββας Χριστοδούλου. «Θέλουμε να συμβάλουμε στην προώθηση και την εξέλιξη του ρεπερτορίου από Κύπριους και Ελλαδίτες συνθέτες και να το παρουσιάσουμε στο κοινό με τρόπο που αναδεικνύει τόσο την δυναμική όσο και την εκφραστικότητα του», είπε.
Η Μαρίζα Αναστασιάδη σημείωσε πως δεν θέλουνε να είναι απλώς ένα κλασικό σύνολο που ερμηνεύει όμορφα, γνωστά έργα, προσθέτοντας πως αυτό που επιθυμούν είναι να δημιουργήσουνε εμπειρίες και να μεταφέρουνε συναισθήματα, να προσφέρουνε κάτι στο κοινό που θα τους ακολουθεί και μετά το τέλος των συναυλιών μας, κατέληξε.