Λανθασμένη χαρακτηρίζει την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη προς το Υπουργείο Οικονομικών για να αποκλειστεί ο Δήμος Πάφου από την παραχώρηση του πρώην καταστήματος του Ελληνικού Ταμιευτηρίου Πάφουμε ανακοίνωση του ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος.
Σε σχετική του ανακοίνωση ο κ. Φαίδωνος αναφέρει πως ενώ υπάρχει απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για να παραχωρηθούν τα κτήρια του Συνεργατισμού στις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή να χρησιμοποιηθούν για στέγαση κρατικών υπηρεσιών , πράγμα και το οποίο έγινε με δεκάδες Δήμους και Κοινότητες (στη Λεμεσό, Λάρνακα, Λευκωσία), στην περίπτωση του Δήμου Πάφου, για ένα περίεργο λόγο, δεν παραχωρήθηκε το εν λόγω ακίνητο με μακροχρόνια εκμίσθωση στον Δήμο.
Ο κ. Φαίδωνος σημειώνει πως στις ς 29 Ιανουαρίου 2025, αφού αυτό έγινε αντιληπτό από τον Δήμο Πάφου και γνωρίζοντας την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στείλανε ως Δήμος επιστολή με αίτημα την εν λόγω εκμίσθωση, καθ’ υπόδειξη αρμοδίων.
Με έκπληξη συνέχισε, « πήραμε αρνητική απαντητική επιστολή στις 10 Φεβρουαρίου 2025, δηλαδή μόλις οκτώ εργάσιμες μέρες μετά την επιστολή μας», προσθέτοντας πως « αυτό μας δημιούργησε εύλογο προβληματισμό αφού είμαστε ασυνήθιστοι να λαμβάνουμε γρήγορες απαντήσεις».
Η απάντηση σημειώνει , έλεγε ότι στο παρόν στάδιο δεν μπορεί να ενοικιαστεί στον Δήμο το εν λόγω ακίνητο αφού σε αυτό στεγάζονται υπάλληλοι της διαχειρίστριας εταιρείας των ακινήτων της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (DoValue), ότι η σύμβαση ενοικίασης λήγει το 2027 και ότι το αίτημά μας θα επανεξεταστεί μετά το 2027.
Από απόλυτα έγκυρη πληροφόρηση που έλαβε συνεχίζει ο κ. Φαίδωνος , «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέμβηκε για να παραχωρηθεί το εν λόγω ακίνητο στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πάφου για να στεγάσει τα Γραφεία του».
Όπως σημείωσε, «θα είναι η πρώτη φορά που κτήριο του πρώην Συνεργατισμού δεν θα μισθωθεί σε Αρχή Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή να χρησιμοποιηθεί από το Κράτος αλλά να παραχωρηθεί σε νομικό πρόσωπο που εκπροσωπεί τον επιχειρηματικό κόσμο, μεταξύ άλλων και τις Τράπεζες και δεν περιλαμβάνεται στην απόφαση πλαίσιο του Υπουργικού Συμβουλίου».
Επεσήμανε επίσης πως η δυσφορία τους, γίνεται ακόμη μεγαλύτερη αν αναλογιστεί κανείς ότι εδώ και δυόμιση περίπου χρόνια εκκρεμεί η υλοποίηση αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου για να εκμισθωθούν στον Δήμο Πάφου δύο τεμάχια κρατικής γης, το ένα με σκοπό να παραχωρηθεί στο American University of Beirut για να ανεγερθεί Πολυτεχνική Σχολή (Τμήματα πολιτικών μηχανικών, αρχιτεκτόνων κ.ά.)και το άλλο για να διατεθεί για την ανέγερση των εγκαταστάσεων Ιατρικής Σχολής από κατάλληλο ίδρυμα.
Ως λόγος της χρονίζουσας εκκρεμότητας προβάλλεται το γεγονός σημειώνει , ότι οι ισχύοντες Κανονισμοί για τη διάθεση κρατικής γης δεν προβλέπουν τη διάθεσή της για την ανάπτυξη πανεπιστημιακών υποδομών.
Να παραχωρούν όμως περιουσία που μοναδικός ιδιοκτήτης της είναι το κράτος, σε οργανισμούς που δεν θεωρούνται ευρύτερος δημόσιος τομέας, δεν υπάρχει πρόβλημα, συμπλήρωσε.
Ο κ. Φαίδωνος σημείωσε πως είναι άξιο αναφοράς ότι ο Δήμος διέθεσε για την ανέγερση του Κτηρίου της Σχολής του ΤΕ.ΠΑ.Κ. στην Πάφο, δηλαδή για καθαρά κοινωφελή σκοπό, το ημιτελές κτίσμα του νέου Δημοτικού Μεγάρου και εδικαιούτο, πιστεύουμε, να αναμένει αναγνώριση της στάσης του αυτής.
Το σκεπτικό με το οποίο ο Δήμος αιτήθηκε τη μακροχρόνια εκμίσθωση του κτηρίου στην Πλατεία Κέννεντυ είναι η στέγαση όλων των Τμημάτων του Δήμου στη μικρή περίμετρο του Δημοτικού Μεγάρου και η ένταξή του στο σύμπλεγμα κτηρίων και χρήσεων που δημιουργεί ο Δήμος στην περιοχή με στόχο την αναζωογόνησή της.
Είναι στο πλαίσιο αυτό σημείωσεμ που ο Δήμος απέκτησε πρόσφατα το κτήριο της Λέσχης Ευσέβεια και δύο άλλα παρακείμενα, όμως οι εν λόγω οικοδομές δεν μπορούν να αποτελέσουν ενιαίο γραφειακό χώρο ώστε να στεγάσουν τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου.
Πρόσθεσε ακόμη πως δεν μπορεί να παραχωρείται κρατική περιουσία για να ικανοποιούνται από την όποια Κυβέρνηση τα αιτήματα μεμονωμένων ομάδων ή συνόλων, κατά τρόπο που να αποκλείεται όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση μια Τοπική Αρχή. Δεν είναι θεμιτό ούτε ηθικό ούτε νόμιμο να λαμβάνονται αποφάσεις χωρίς κριτήρια και με παραβίαση ενός γενικευμένου κανόνα επιλεκτικά σε βάρος του Δήμου Πάφου, κατέληξε ο Δήμαρχος Πάφου .
Απάντηση ΕΒΕ Πάφου
Απάντηση στην ανακοίνωση του Δημάρχου Πάφου για το ακίνητο του πρώην Ελληνικού Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Πάφου και την αναφορά του στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο εξέδωσε το ΕΒΕ Πάφου.
Με αφορμή την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμαρχος Πάφου κος Φαίδωνος, αναφέρει το ΕΒΕ Πάφου, « είμαστε υποχρεωμένοι για σκοπούς διαφάνειας και ορθής πληροφόρησης να παραθέσουμε όλα τα στοιχεία και γεγονότα που αφορούν το θέμα, αφού ο Δήμαρχος αναφέρεται στο Επιμελητήριο μας και μάλιστα με απαξιωτικό τρόπο».
Όπως σημειώνει, τα Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια και κατ’ επέκταση το ΚΕΒΕ λειτουργούν σύμφωνα με τον περί Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Νόμο του 1968 (Ν. 56/1968), είναι μη Κερδοσκοπικοί Οργανισμοί και μέσω του ΚΕΒΕ αποτελούν τον σύμβουλο του Κράτους για θέματα οικονομίας.
Τα ΕΒΕ, προστίθεται στην ανακοίνωση, υποβάλλουν Ετήσια Έκθεση πεπραγμένων προς το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας. Σύμφωνα με γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας το ΚΕΒΕ και κατ’ επέκταση τα τοπικά ΕΒΕ εκ των οποίων σύγκειται, θεωρούνται ότι σκοπό έχουν την προαγωγή του γενικού συμφέροντος.
Ακολούθως το ΕΒΕ Παραθέτει πιο κάτω ιστορικό της προσπάθειας εξεύρεσης κατάλληλου χώρου στέγασης από το ΕΒΕΠ, που περιλαμβάνει και το κτίριο που στεγαζόταν το Ελληνικό Συνεργατικό Ταμιευτήριο Πάφου, και ο κάθε ένας μπορεί να καταλήξει στα δικά του συμπεράσματα.
Το ΕΒΕΠ το Μάϊο του 2020, υπέβαλε αίτηση προς το Υπουργείο Εσωτερικών για εκμίσθωση κρατικής γης για σκοπούς στέγασης του Επιμελητηρίου και άλλων οργανισμών γενικού συμφέροντος, αφού εξασφάλισε τη σύμφωνη γνώμη των τμημάτων και οργανισμών που απαιτεί η νομοθεσία. Μεταξύ των οργανισμών αυτών ήταν και ο Δήμος Πάφου συμπληρώνει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πάφου.
Στη συνέχεια αναφέρει, « ο κος Φαίδωνος χωρίς καμία διαβούλευση ή έστω ενημέρωση προέβη σε ενέργειες και παρεμβάσεις και πέτυχε να απορριφθεί το αίτημα μας, ζητώντας να εκμισθωθεί το συγκεκριμένο τεμάχιο σε πανεπιστήμιο (όχι κρατικό) που λειτουργεί στην πόλη μας. Το αναφέρει και ο ίδιος στην ανακοίνωση του».
Το ΕΒΕΠ απέστειλε επιστολή στο Δήμο Πάφου ημερ. 10 Ιουνίου 2022 με την οποία εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για τις, χωρίς συνεννόηση, ενέργειες του Δήμου και ζήτησε συνάντηση για συζήτηση του θέματος. Τον επόμενο μήνα ο Δήμαρχος προσθέτει το ΕΒΕΠ, τους κάλεσε να επισκεφθούνε συγκεκριμένο τεμάχιο, ιδιοκτησίας του Δήμου Πάφου, το οποίο θα παραχωρούσε στο ΕΒΕ με μακροχρόνια μίσθωση για σκοπούς ανέγερσης των γραφείων του ΕΒΕΠ και τους ζήτησε μέσα σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα να υποβάλουμε κτιριολογικό πρόγραμμα, εντός του προϋπολογισμού που είχε καθοριστεί από το ΕΒΕ.
Στη συνέχεια, προσθέτει το ΕΒΕΠ, ο κος Δήμαρχος φάνηκε ότι δεν ήταν διατεθειμένος να υλοποιήσει την απόφαση του, η οποία είχε εγκριθεί και από την ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου και οδήγησε την όλη υπόθεση σε ναυάγιο.
Από τις αρχές του 2024 προσθέτει στην ανακοίνωση του, «όπου και πληροφορηθήκαμε ότι το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας αναζητούσε χώρο στέγασης για τις ανάγκες υπηρεσίας του, βρισκόμαστε σε σχετικές συζητήσεις με το Υπουργείο για ενδεχόμενη εκμίσθωσης του εν λόγω κτιρίου. Οι επαφές δε με τον Υπουργό Οικονομικών έγιναν προσωπικά από τον Πρόεδρο του ΕΒΕ Πάφου».
Το ΕΒΕ Πάφου αναφέρει ακόμη πως ο κος Φαίδωνος αιτήθηκε παραχώρηση του ίδιου κτιρίου ένα χρόνο μετά, προσθέτοντας πως προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι ενώ ο Δήμαρχος Πάφου θεωρεί ως αποδεκτή την εκμίσθωση τεμαχίου του Δήμου Πάφου προς το ΕΒΕ, και το έθεσε και ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου και έλαβε σχετική έγκριση, σε αυτή την περίπτωση κακίζει αντίστοιχη πρακτική από πλευράς κράτους. Διερωτάται επίσης αν όλα τα πιο πάνω έγιναν τυχαία.
O Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος σχολιάζοντας την ανακοίνωση που εξέδωσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πάφου ανέφερε ότι ο Υπουργός Εμπορίου κ. Γιώργος Παπαναστασίου τον ενημέρωσε επίσημα ότι το ακίνητο για το οποίο συζήτησαν με Υπουργείο και με τον ίδιο, ήταν για το κατάστημα της ΣΠΕ Γεροσκήπου και όχι για το κεντρικό κατάστημα στην Πλατεία Κένεντυ.