Οι καθυστερήσεις στην έκδοση πιστοποιητικών μίσθωσης τ/κ περιουσιών σε πρόσφυγες, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικισμοί αυτοστέγασης και οι προσφυγικοί συνοικισμοί στις κοινότητες Τίμης, Μαντριών, Λέμπας και Κουκλιών, καθώς και η διαδικασία εγγραφής δημόσιων δρόμων που διέρχονται από τουρκοκυπριακά τεμάχια, τέθηκαν την Τρίτη ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, με τη συμμετοχή των αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Πάφου.
Αναφορικά με τις καθυστερήσεις για πιστοποιητικά μίσθωσης, ο αρμόδιος λειτουργός του Κτηματολογίου ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ότι έχει προχωρήσει η διαδικασία και είναι πολύ κοντά στην έκδοση των πιστοποιητικών που αφορούν στους συνοικισμούς σε Τίμη και Λέμπα. Απέδωσε, δε, τις καθυστερήσεις σε σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στο κτηματολόγιο Πάφου, σημειώνοντας ότι κάποιοι φάκελοι έχουν σταλεί στη Λάρνακα, προκειμένου να προχωρήσει η διεκπεραίωσή τους.
«Δεν μπορούμε να δεχτούμε ως δικαιολογία την υποστελέχωση του Κτηματολογίου και να παραμένει αυτή η διαδικασία παγωμένη», ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Βαλεντίνος Φακοντής, εκ μέρους της ομάδας Βουλευτών που ενέγραψαν το θέμα προς συζήτηση. Σημείωσε, πάντως, ότι στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου θα παρακολουθούνται τα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Προβλήματα με οδικό δίκτυο και ανάπτυξη σε Τίμη και Μαντριά
Τα προβλήματα που υπάρχουν με την ανάπτυξη των κοινοτήτων Τίμης και Μαντριών τέθηκαν στο πλαίσιο της συζήτησης κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής από εκπροσώπους της Τ.Α. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην κατασκευή οδικού δικτύου. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του Δημάρχου Ιεροκηπίας, Χρίστου Παλιού, ότι ακόμα και τμήμα μήκους 5 χιλιομέτρων του δρόμου που οδηγεί στο Διεθνές Αεροδρόμιο Πάφου δεν αποτελεί μέρος του εγγεγραμμένου οδικού.
Μη εγγεγραμμένος, όπως είπε ο κ. Παλιός, είναι και ο δρόμος που οδηγεί προς την κοινοτική παραλία της Τίμης, αναφέροντας ότι πρόσφατα άρχισαν οι διαδικασίες για να εγγραφεί ο εν λόγω δρόμος. Ο κ. Παλιός σημείωσε, ακόμα, ότι εκεί λειτουργεί και παράνομο υποστατικό από το 2014, το οποίο βρίσκεται πάνω σε τμήματα δύο τ/κ τεμαχίων, σημειώνοντας ότι ο ιδιώτης που το λειτουργεί ως αναψυκτήριο και ταβέρνα, έχει σημαντικές οφειλές προς το κοινοτικό συμβούλιο.
Αναφορικά με το τμήμα του δρόμου αεροδρομίου, λειτουργός της Υπηρεσίας Μέριμνας και Αποκατάστασης Εκτοπισθέντων ανέφερε στην Επιτροπή ότι, αφού λήφθηκε το αίτημα από τον Δήμο Ιεροκηπίας για εγγραφή του δρόμου, αναμένεται να προχωρήσει και η διαδικασία για την εγγραφή του.
Πάντως, ο Πρόεδρος του ΕΟΑ Πάφου, Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης, ανέφερε στην Επιτροπή ότι υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις γης εγκλωβισμένες, λόγω έλλειψης δημόσιου οδικού δικτύου που να επιτρέπει την πρόσβαση σε αυτές. Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Παγκύπρια Ένωση Προσφύγων, Γιώργος Λυσανδρίδης, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνοικισμοί προσφύγων στην Πάφο είναι αντίστοιχα με τα προβλήματα σε άλλες περιοχές, επεσήμανε όμως ότι υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες σε Μαντριά και Τίμη, λόγω του μεγάλου αριθμού τ/κ περιουσιών.
O Πρόεδρος της Κοινότητας Μαντριών, Χρήστος Μιχαηλίδης, εξήγησε ότι πρόκειται για ένα προσφυγικό χωριό, χωρίς έσοδα από τουριστική ή βιομηχανική ανάπτυξη, που δεν μπορεί να καλύψει το κόστος απαλλοτριώσεων για την κατασκευή οδικού δικτύου στην περιοχή. Σημείωσε, ακόμα, ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται πληθυσμιακή ανάπτυξη, χωρίς όμως να υπάρχει ανάπτυξη σε υποδομές.
Λειτουργός της Υπηρεσίας Μέριμνας και Αποκατάστασης Εκτοπισθέντων εξήγησε ότι προωθούνται και αιτήματα που υποβλήθηκαν για αποκατάσταση τοίχων αντιστήριξης σε οικοδομές στις κοινότητες Τίμης, Κουκλιών και Μαντριών. Σημείωσε, ακόμα, ότι υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με την Επαρχιακή Διοίκηση για εργασίες που αφορούν βελτίωση πεζοδρομίων, εφόσον αυτά βρίσκονται εντός συνοικισμών.
Η υπηρεσία διαχείρισης τ/κ περιουσιών της Επαρχιακής Διοίκησης Πάφου ανέφερε ότι υπάρχει στον προϋπολογισμό του 2025 κονδύλι 50.000 για επιδιορθώσεις οδικού δικτύου σε συνοικισμούς, καθώς και κονδύλι 60.000 για επιδιορθώσεις κτιρίων, με τα μέλη της Επιτροπής να σχολιάζουν ότι πρόκειται για ποσά που δεν μπορούν να καλύψουν σχεδόν τίποτα.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο Βαλεντίνος Φακοντής σημείωσε ότι η Επαρχία Πάφου έχει ένα σημαντικό αριθμό τουρκοκυπριακών περιουσιών, που δεν μπορούν να τύχουν διαχείρισης λόγω περιορισμένης στελέχωσης της αρμόδιας υπηρεσίας. «Ζητήσαμε όπως προχωρήσει η διαδικασία ώστε να υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό στην υπηρεσία το οποίο να μπορεί να διεκπεραιώνει σύντομα όλες τις διαδικασίες και να ανταποκρίνεται σε εύλογο χρονικό διάστημα στα αιτήματα των προσφύγων», είπε.
Αναφέρθηκε, επίσης, σε «ανεπάρκεια των κονδυλίων που αφορούν την επιδιόρθωση και κατασκευή δρόμων στις περιοχές που χρειάζεται να γίνουν απαλλοτριώσεις τουρκοκυπριακών περιουσιών αλλά και του κονδυλιού που αφορά στην επιδιόρθωση κατοικιών σε συνοικισμούς αυτοστέγασης» και σημείωσε ότι «το ΑΚΕΛ θα επαναφέρει συνεχώς τα συγκεκριμένα θέματα μέχρι να δοθούν οριστικές λύσεις».