Την φύτευση δύο χιλιάδων δέντρων στην πόλη της Πάφου επενδύοντας στο πράσινο και στη φυσική κληρονομιά της πόλης, ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε σήμερα Πέμπτη η Τοπική Αρχή υπό τον τίτλο “Πρασινίζουμε την πόλη μας με σεβασμό στην παράδοση” στην Πλατεία 28ης Οκτωβρίου (Δημοτικού Μεγάρου).
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ. Φαίδωνος ανέφερε πως το σημαντικό είναι, ότι μετά την ολοκλήρωση σημαντικών έργων στην Πάφο είναι σε θέση πλέον πιο οργανωμένα και με καλύτερο σχεδιασμό να κάνουν αυτές τις φυτεύσεις, σημειώνοντας πως έχουν αποκτήσει εμπειρία και λέγοντας ότι το πιο βασικό είναι ότι η συνεργασία τους με το Τμήμα Δασών αλλά και με το Κέντρο Φυσικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς παίρνουν τέτοιες συμβουλές, γνώση και εμπειρία που τους βοηθά να κάνουν πιο κατάλληλες επιλογές δέντρων.
Πρόσθεσε, πως όλα τα δέντρα επιλέγονται πλέον στην βάση του να είναι στοιχεία της ιστορίας, της κληρονομιάς της Κύπρου και να είναι πιο συμβατά με τις κλιματολογικές συνθήκες της Κύπρου λαμβάνοντας υπόψη και την έλλειψη νερού που πάντοτε τους προβληματίζει.
Ο κ. Φαίδωνος σημείωσε πως θα συνεχίσουν και τα επόμενα χρόνια με πολύ καλύτερο σχεδιασμό γιατί επιθυμούν να καταστήσουν την Πάφο την πιο πράσινη πόλη της Κύπρου και μια από τις πιο πράσινες πόλεις της Μεσογείου.
Επεσήμανε επίσης πως το φυσικό περιβάλλον και το δομημένο περιβάλλον έχει μεγάλη σημασία για τον Δ. Πάφου. Είπε ακόμη, πως τα επόμενα χρόνια θα δώσουν ιδιαίτερη σημασία και στο δομημένο περιβάλλον να αφαιρέσουν όλη την οπτική ρύπανση από την πόλη που προήλθε λόγω της παρέμβασης του ανθρώπου. Την ίδια ώρα σημείωσε θα εξωραϊσουν και θα ομορφύνουν την πόλη, αλλά και θα εμπλουτίσουν το πράσινο και το φυσικό περιβάλλον.
Πρόσθεσε επίσης πως με αυτό τον τρόπο μετατρέπουν την Πάφο ως την καλύτερη πόλη για να ζήσει κάποιος.
Η εκδήλωση αυτή σηματοδότησε την παραλαβή μιας σημαντικής δωρεάς 700 δενδρυλλίων από το Τμήμα Δασών και 600 δενδρυλλίων από το φυτώριο Παναγιώτου, τα οποία θα φυτευτούν σε πάρκα, πλατείες και άλλους δημόσιους χώρους της Πάφου, ενώ θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα 700.
Τα νέα δέντρα , όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση είναι παραδοσιακά κυπριακά, προσαρμοσμένα στο κλίμα και στις φυσικές συνθήκες της περιοχής, συμβάλλοντας στη διατήρηση της τοπικής χλωρίδας. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται άγριες ελιές, τρεμιθιές, χαρουπιές, πλατάνια, δρύες κ.α. Η επιλογή αυτών των ειδών αποσκοπεί στη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, καθώς και στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και της αισθητικής του αστικού τοπίου.
Η εκδήλωση αποσκοπεί επίσης, όπως τονίστηκε στην ανάδειξη της σημασίας του πρασίνου στην πόλη μας, καθώς και στη διατήρηση των παραδοσιακών δένδρων και της χρήσης τους στο αστικό περιβάλλον.
Η Επίτροπος Περιβάλλοντος Αντωνία Θεοδοσίου σε δηλώσεις της στο πλαίσιο της εκδήλωσης ανέφερε πως χαιρετίζει την νέα πρωτοβουλία του Δ. Πάφου και του Δημάρχου Πάφου και θα είναι πάντα δίπλα του τόσο στα θέματα περιβάλλοντος όσο και τα θέματα Ευημερίας των Ζώων.
Το θέμα της φύτευσης τοπικών ειδών όπως εύστοχα θα γίνει στην Πάφο, αποτελεί, όπως είπε, ένα μέρος των δράσεων και πρακτικών για βιώσιμες πόλεις. Το δεύτερο είναι και η προστασία διατήρηση της κληρονομιάς αλλά και η προσοχή τους στα θέματα των αναπλάσεων αλλά και στα θέματα ενέργειας. Ακολούθως προσκάλεσε τον Δήμαρχο Πάφου να οδηγήσει την Πάφο να γίνει ενεργειακή κοινότητα με την εφαρμογή ΑΠΕ για όλη την πόλη.
Εξάλλου σε δηλώσεις του ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών δρας Σάββα Ιεζεκιήλ είπε πως πρόκειται για μια σημαντική χορηγία προς το Δήμο Πάφου μετά και από μακροχρόνιες εμπειρίες που έχει αποκτήσει το Τμήμα Δασών στο να παράγει δέντρα μεγάλων διαστάσεων τόσο για τα πάρκα που έχει το ίδιο το Τμήμα, αλλά τόσο και στους Δήμους και στις κοινότητες του τόπου μας.
Εξέφρασε την ικανοποίηση του για την συνεργασία που έχουν με τον Δήμο Πάφου, σημειώνοντας πως είναι ένας στρατηγικός στόχος από την ίδρυση του Τμήματος Δασών η παροχή δωρεάν δεντριλίων.
Εξάλλου στον χαιρετισμό του ο κ. Ιεζεκιήλ αναφέρθηκε σε μελέτη που έγινε στην Αμερική σχετικά με το κόστος της συντήρησης των φυτών.
Ενδεικτικά είπε πως μπορεί να κοστίζει για 4.000 κόσμο η συντήρηση φυτών από 3.000 δολλάρια μέχρι 15.000 δολλάρια Αμερικής, αλλά το οικονομικό όφελος σε ποιότητα υγείας σε πολτιστική φυσική κληρονομιά αλλά και σε βιοποικιλότητα αλλά προπάντως στην υγεία των παιδιών ανέρχεται σε 14,2 εκατ. δολάρια. Με αυτό συνέχισε, διαφαίνεται η αξία των δέντρων στην καθημερινότητα μας.
Ο πρόεδρος του ΕΟΑ Πάφου Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης ανέφερε πως στηρίζει την πρωτοβουλία του Δ. Πάφου για να πρασινίσει η πόλη και συγχαίρει το Τμήμα Δασών για την
στήριξη που παρέχει σε αυτή την προσπάθεια.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Πάφου κ. Φαίδωνας Φαίδωνος, ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, δρας Σάββα Ιεζεκιήλ και η Επίτροπος Περιβάλλοντος και Ευημερίας των Ζώων, κ. Αντωνία Θεοδοσίου.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε παρουσίαση από τον Πρόεδρο του Κέντρου Φυσικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, δρα Σοφοκλή Σοφοκλέους, με θέμα: “Τα παραδοσιακά δένδρα και η χρήση τους στο αστικό περιβάλλον”.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε καλλιτεχνικό δρώμενο από μαθητές και μαθήτριες του Β’ Δημοτικού Σχολείου Πάφου – “Δημήτρειον”.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παράδοση των δενδρυλλίων από το Τμήμα Δασών και την εταιρεία Φυτώρια Παναγιώτου Λτδ, ως προσφορά για τον εμπλουτισμό του πρασίνου στην Πάφο.