Το Κοινοτικό Συμβούλιο Στενής, μέσω του Μουσείου Αγροτικής Ζωής, ανακοινώνει την ενεργό συμμετοχή του στο έργο Erasmus+ DIGIMUSE ENTER όπου το Μουσείο θα διαδραματίσει καίριο ρόλο στην προώθηση της ψηφιακής ένταξης και προσβασιμότητας στην πολιτιστική κληρονομιά, σύμφωνα τον πρόεδρο του Κ.Σ. Στενής Ηλία Λαμπίδη.
Σε δηλώσεις του ο κ. Λαμπίδης ανέφερε πως η πρώτη επίσημη συνάντηση του έργου πραγματοποιήθηκε στην Πεσκάρα της Ιταλίας, στις 11-12 Νοεμβρίου 2024, θέτοντας τις βάσεις για μια φιλόδοξη ατζέντα. Οι αρμοδιότητες της Στενής περιλαμβάνουν την οργάνωση εργαστηρίων συν-δημιουργίας, τη δοκιμή και την προσαρμογή εκπαιδευτικού υλικού και τη συμβολή σε κατευθυντήριες γραμμές πολιτικής που στοχεύουν στην προώθηση των ψηφιακών δεξιοτήτων και της ένταξης στον πολιτιστικό τομέα.
Όπως ανέφερε ο κ. Λαμπίδης, το Μουσείο θα φιλοξενήσει δύο εργαστήρια στα οποία συμμετέχουν πολιτιστικοί φορείς για να επανεξετάσουν το περιεχόμενο προηγούμενων έργων και να προσδιορίσουν τις ανάγκες κατάρτισης για την ενίσχυση της ψηφιακής ένταξης. Αυτά τα εργαστήρια θα συμβάλουν σε έναν ευρύτερο στόχο συμμετοχής 60 συμμετεχόντων σε ολόκληρη την κοινοπραξία.
Ακόμη, περιλαμβάνει χαρτογράφηση βέλτιστων πρακτικών. Συγκεκριμένα, όπως είπε, το Μουσείο θα εντοπίσει και θα αναλύσει αποτελεσματικά ψηφιακά εργαλεία, που χρησιμοποιούνται από τα μουσεία για την προώθηση της ένταξης, εστιάζοντας σε άτομα με λιγότερες ευκαιρίες.
Επίσης, προσαρμογή εκπαιδευτικού περιεχομένου. Το μουσείο της Στενής θα προσαρμόσει το εκπαιδευτικό υλικό για να καλύψει τις ανάγκες του ελληνόφωνου κοινού, διασφαλίζοντας την πολιτιστική συνάφεια και προσβασιμότητα.
Τέλος, το Μουσείο θα προχωρήσει σε δοκιμές και επικύρωση. Συγκεκριμένα, είπε ο κ. Λαμπίδης, ένα βασικό παραδοτέο περιλαμβάνει την οργάνωση συνεδριών για τη δοκιμή εκπαιδευτικών ενοτήτων, εμπλέκοντας 12 συμμετέχοντες τοπικά ως μέρος ενός μεγαλύτερου στόχου κοινοπραξίας.
Ο κοινοτάρχης της Στενής σημείωσε πως το Μουσείο θα συμβάλει ενεργά στη διαμόρφωση προτάσεων πολιτικής για τη χρήση ψηφιακών εργαλείων σε πολιτιστικούς οργανισμούς. Η Στενή θα φιλοξενήσει επίσης μια εκδήλωση διάδοσης για την ανταλλαγή πορισμάτων του έργου, με στόχο τη συμμετοχή τουλάχιστον 20 συμμετεχόντων και την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα αποτελέσματα του έργου.
«Αυτή είναι μια συναρπαστική ευκαιρία για τη Στενή να ηγηθεί στην προώθηση της ψηφιακής ένταξης στην πολιτιστική κληρονομιά», συμπλήρωσε. Πρόσθεσε πως το Μουσείο Αγροτικής Ζωής δεσμεύεται να διασφαλίσει ότι ο πολιτισμός και η τεχνολογία συμβαδίζουν για να εξυπηρετήσουν διαφορετικά ακροατήρια.
Το έργο Erasmus+ DIGIMUSE ENTER σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο για το Μουσείο Αγροτικής Ζωής Στενής, καθώς τοποθετείται ως πρωτοπόρος στον ψηφιακό μετασχηματισμό στον πολιτιστικό τομέα. Ενδυναμώνοντας τις κοινότητες μέσω καινοτόμων πρακτικών, το έργο στοχεύει να καταστήσει την πολιτιστική κληρονομιά πιο περιεκτική και προσβάσιμη για όλους. Υπεύθυνη υλοποίησης του έργου είναι η Δήμητρα Παναρέτου.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο και τις επερχόμενες εκδηλώσεις, ο κ. Λαμπίδης καλεί τους ενδιαφερόμενους να επικοινωνήσουν με το Κοινοτικό Συμβούλιο Στενής.