Στη διατήρηση της μνήμης των παραδοσιακών επαγγελμάτων του παρελθόντος που έχουν εκλείψει ή τείνουν να εγκαταλειφθούν φιλοδοξεί να συνδράμει το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης στην Καλλέπεια.
Μιλώντας για το μουσείο, ο Πέτρος Πέτρου, μέλος του Κ.Σ. Καλλέπειας και υπεύθυνος για θέματα πολιτισμού και παράδοσης, ανέφερε πως προβάλλονται επαγγέλματα με τα οποία ασχολούνταν κατά το παρελθόν οι άνθρωποι στην Καλλέπεια και τις γύρω περιοχές.
Εκτός από εκθέματα σχετικά με το επάγγελμα του γεωργού, του βοσκού, του κτίστη, του αμπελουργού και του σκαρπάρη, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν και αντικείμενα που σχετίζονται με το νοικοκυριό, παραδοσιακά έπιπλα και κουζινικά σκεύη.
Σε μια γωνιά του Μουσείου φιλοξενείται το τραπέζι της κουζίνας , η «μονοούπα» για την χρήση των ψωμιών, μαγειρικά σκέη ανάμεσα στα οποία το τηγάνι και χαλκομαγείρισσες. Κάποιες νοικοκυρές φτιάχναν ψωμί με προζύμι που διατηρούνταν για δεκαπέντε ημέρες και δεν χαλούσε αφού το τοποθετούσαν στην «ταπατζιά» και αερίζονταν ανέφερε ο κ. Πέτρου.
Την δική της ομορφιά είχε και η πιατοθήκη αλλά και ειδική θήκη για την τοποθέτηση των μαχαιροπήρουνων και των χρειώδων της κουζίνας. Ακόμη οι λαμιντζάνες για την φύλαξη του κρασιού, του λαδιού και της ζιβανίας και το «διπλοσάνιο».
Ανάμεσα στα εκθέματα και το «γαλευτήρι» .Σύμφωνα με τον κ. Πέτρου οι κάτοικοι της κοινότητας είχαν κατσίκες και πρόβατα οπότε γαλεύαν τα ζώα τους και τοποθετούσαν το γάλα τους στο «γαλευτήρι» και στην συνέχεια τα διανέμαν σε διάφορα άλλα δοχεία. Πιο κάτω η « κουρκουκά» που όπως εξήγησε, είναι το δοχείο που βάζαν μέσα για να αποξηράνουν τα τυριά και τις αναρές και προστατεύονταν από την μόλυνση που προκαλούν τα διάφορα έντομα.
Επίσης η αρμαρόλα το ντουλάπι, αλλά και η «κουκουμάρα» για την τοποθέτηση του νερού και την φύλαξη του, αφού τα παλαιά χρόνια δεν υπήρχε, όπως είπε, υδροδότηση.Το κόσκινο για το καθάρισμα του σιταριού , των φακιών και όλων των όσπριων.
Πιο κάτω το βρουκάλι η σκούπα για τον καθαρισμό της κατοικίας. Αυτές κατασκευάζονταν από «σκλινίκια» και το «θρουμπί». Επίσης ο «λαμπίκος»το εργαλείο για την παρασκευή ροδοστάγματος από τα τριαντάφυλλα του χωριού.
Σε ξεχωριστό χώρο φιλοξενείται ένα νυφικό, μεταλλικό κρεβάτι που, σύμφωνα με τον κ. Πέτρου, είναι πέραν των εκατό χρόνων, ενώ στον χώρο εκτίθενται και νυφικά εποχής, καθώς και η ενδυμασία του γαμπρού. Ο κ. Πέτρου ανέφερε πως οι γάμοι τα παλιά χρόνια κρατούσαν τρεις ημέρες. Ανάμεσα σε άλλα το κουβερλί του κρεβατιού με τον κόκκινο σταυρό, το μαντήλι και τα χαρτονομίσματα από πλούμισμα των συγγενών. Επίσης ο αργαλειός και τα μεταξωτά της βούφας.
Ανέφερε τέλος πως η επισκεψιμότητα του Μουσείου της Καλλέπειας είπαναι μεγάλη καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου.