Στο στάδιο της τελικής κατάσβεσης βρίσκονται οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην μονάδα αφαλάτωσης της Πάφου, η οποία κάηκε ολοσχερώς από την πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το βράδυ. Εκεί τώρα παραμένουν δύο πυροσβεστικά οχήματα μέλη του τμήματος.
Ο Αρχιπύραρχος, Νίκος Λογγίνος ανέφερε ότι υπάρχουν μικρές αναζωπυρώσεις και επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Η μονάδα, είπε, «δυστυχώς καταστράφηκε ολοσχερώς αφού η πυρκαγιά φαίνεται να ξεκίνησε από τον αποθηκευτικό χώρο εντός του εργοστασίου όπου φυλάγονται εύφλεκτα υλικά, όπως φίλτρα, ηλεκτρικά καλώδια κά και εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα».
Η ομάδα διερεύνησης, που αποτελείται από την Πυροσβεστική, την Μηχανολογική Υπηρεσία και την Αστυνομία, θα μπορέσει να μπει στο κτίριο για τα ακριβή αίτια έναρξης κι εξάπλωσης της πυρκαγιάς όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες κι αφού το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας εξετάσει την ασφάλεια του χώρου. Εάν χρειαστεί το κτίριο για να μπει μέσα η ομάδα διερεύνησης, εξήγησε ο κ. Λογγίνος θα γίνει κι αυτό.
Αρχιπύραρχος ανέφερε ότι με το πρώτο μήνυμα χθες το βράδυ για την πυρκαγιά ανταποκρίθηκαν άμεσα τρία πυροσβεστικά οχήματα από τον σταθμό της Πάφου κι ένα από την Λεμεσό, ενώ έγινε κι ανάκληση προσωπικού 15 ατόμων κι από τις δύο επαρχίες.
Δυστυχώς, ανέφερε, λόγω του τρόπου κατασκευής του κτιρίου και των εύφλεκτων υλικών η φωτιά εξαπλώθηκε άμεσα και η Πυροσβεστική προσπάθησε να εχει οχήματα στην περίμετρο του εργοστασίου για να αποτρέψει την εξάπλωσή της πέραν του κτιρίου. Η αποθήκη πλησίον του εργοστασίου που είχε μεγάλη ποσότητα χημικών ουσιών οι οποίες χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία του νερού που παράγεται από την μονάδα, έχει προστατευθεί δήλωσε ο κ. Λογγίνος.
Η κατάσταση είναι τραγική, λέει ο Πρόεδρος ΕΟΑ Πάφου που ζητά κι άλλες μονάδες αφαλάτωσης
Ο Πρόεδρος του ΕΟΑ Πάφου, Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης ανέφερε επίσης ότι η δυναμικότητα της μονάδας αφαλάτωσης ήταν στις 15.000 κμ νερού ημερησίας και κάλυπτε περίπου το 1/3 των αναγκών της πόλης και μεγάλου μέρους της επαρχίας.
Η κατασταση πλέον για την πόλη και την επαρχία της Πάφου είναι πολύ τραγική διότι ήταν η μοναδική μονάδα αφαλάτωσης που είχαμε. Προγραμματιζόταν να εγκατασταθεί και μια κινητή μονάδα αφαλάτωσης δυναμικότητας 10.000 κμ νερού ημερησίως στην περιοχή του Δήμου Ακάμα», είπε.
Εδώ και καιρό, φώναζαν πως η εν λόγω κινητή μονάδα έπρεπε να λειτουργήσει πριν το καλοκαίρι γιατί «η κατάσταση θα είναι τραγική». Αντιλαμβάνεστε τώρα πως έχει η κατάσταση, συνέχισε ο κ. Πιττοκοπίτης, με την καταστροφή και της υφιστάμενης μονάδας.
«Η κατάσταση είναι πολύ τραγική πλέον όσον αφορά τα θέματα υδατοπρομήθειας κι αν παρ’ ελπίδα δεν υπάρξει ικανοποιητική βροχόπτωση για να έχουμε νερό στα φράγματα τουλάχιστον, για να μπορέσουμε να λειτουργήσουν τα διυλιστήρια στον Ασπρόκρεμμο και το φράγμα Κανναβιούς – Ασπρογιάς για να συμπληρώσουν το χαμένο νερό που πλέον δεν θα έχουμε από τις αφαλατώσεις η κατάσταση το καλοκαίρι θα είναι τραγική , καταστροφική», σημείωσε.
Για τις ανάγκες νερού, είπε ο Πρόεδρος του ΕΟΑ, η περιοχή της Πάφου θα καλύπτει τώρα τις ανάγκες της από τα δύο προαναφερόμενα φράγματα, όπου όμως τα αποθέματα νερού είναι ήδη πολύ χαμηλά. Συνεπώς, είπε, θα υπάρξει άμεση αποκοπή νερού στις μειωμένες ποσότητες που δίδονται για σκοπούς άρδευσης. Δυστυχώς, συνέχισε, πρόκειται για αλυσίδα και επηρεάζονται τόσο η ύδρευση όσο και η άρδευση.
Ο Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης είπε ότι άμεσα πρέπει να εγκατασταθούν μονάδες αφαλάτωσης στην επαρχία Πάφου, όχι μόνο στον Δήμο Ακάμα αλλά και για το διαμέρισμα Πόλεως Χρυσοχούς, όπου οι ανάγκες σε νερό καλύπτονται αποκλειστικά και μόνο από γεωτρήσεις. Σημείωσε επίσης ότι θα έπρεπε να γίνει μελέτη ώστε και το διαμέρισμα της Πόλης Χρυσοχούς να καλύπτεται από το Τμήμα Υδάτων και όχι μόνο από γεωτρήσεις.