Η τριλογία της εκπαιδευτικού Αγνής Χαραλάμπους υπό τον τίτλο «Στις Όχθες του Βοσπόρου» παρουσιάστηκε την Παρασκευή στον Πολυχώρο Πολιτισμού Αττικόν.
Πρόκειται για Ιστορικό μυθιστόρημα σε τρεις τόμους.Σύμφωνα με την συγγραφέα το ιστορικό αυτό μυθιστόρημα είναι καρπός μιας επίπονης προσπάθειας δέκα και πλέον χρόνων και σ’ αυτό περιγράφεται η ζωή των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης από το 1954 μέχρι το 1964 και τα δραματικά γεγονότα που έζησαν.
Συχνά γίνονται αναφορές στο παρελθόν ενώ η μυθοπλασία συνυφαίνεται με τα πραγματικά γεγονότα κάνοντας τη διήγηση να είναι ευχάριστη. Στο πρώτο βιβλίο παρουσιάζεται, όπως ανέφερε, η ζωή στην Πόλη, τα ήθη και έθιμα, οι νόμοι και οι απαγορεύσεις των Τούρκων, που δυσκόλευαν τη ζωή των Ρωμιών όπως ο κεφαλικός φόρος, το λεγόμενο βαρλίκι, η επιστράτευση των είκοσι ηλικιών κ.ά.
Στο δεύτερο βιβλίο γίνεται εκτενής αναφορά στα γεγονότα της 6ης προς 7η Σεπτεμβρίου του 1955 (Σεπτεμβριανά), που σχετίζονται με την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα των Κυπρίων εναντίον των Άγγλων καθώς χρησιμοποιήθηκαν ως πρόσχημα για τις επιθέσεις του Τουρκικού όχλου εναντίον των περιουσιών των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης. Αναλύονται επίσης, όπως είπε, τα αίτια και οι επιπτώσεις των Σεπτεμβριανών (πογκρόμ) στη ζωή των Ρωμιών.
Τέλος, στο τρίτο βιβλίο, περιγράφονται οι απελάσεις των Ελλήνων υπηκόων από την Κωνσταντινούπολη. Και πάλι οι Τούρκοι χρησιμοποίησαν ως πρόσχημα τις διακοινοτικές διενέξεις στην Κύπρο, για να καταστρέψουν τον Ελληνισμό της Πόλης.
Βασικός στόχος της τριλογίας είναι να γνωρίσουν οι νέες γενιές, και κυρίως οι Κύπριοι, τα δεινά που υπέφερε ο Ελληνισμός της Πόλης στα μέσα του 20ου αιώνα, κατέληξε η κ. Χαραλάμπους.
Σε χαιρετισμό του ο Γιώργος Νικολάου Καθηγητής ΜΜΕ και κριτικός τέχνης ανέφερε πως η εξιστόρηση των γεγονότων μέσα και από την καθημερινότητα των ανθρώπων αναδεικνύεται με μοναδική ευστοχία συνεπικουρούμενη από τη Μυθιστοριογραφία της συγγραφέως, που τεκμαίρεται μέσα από μια ογκώδη εργασία από συνεντεύξεις και αναδίφηση σε πάμπολλες βιβλιογραφικές πηγές.
Πρόσθεσε πως η καθόλα αξιόπιστη τεκμηρίωση με άπλετη λογοτεχνική μαεστρία δεν αφήνουν περιθώρια έστω κάποιας αμφισβήτησης της συγγραφέως-ερευνήτριας για τα όσα κατέγραψε.
Η Μυθιστοριογραφία της έχει εμφανή και τα χαρίσματα ενός Ιστορικού Δοκιμίου με σεβασμό προς την Ιστορική Αλήθεια. Αναδεικνύει ακόμα μέσα από το συγγραφικό της έργο και στοιχεία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος του ευρύτερου ιστορικού γίγνεσθαι του Ελληνισμού, ιδιαίτερα της άλλοτε, Μεγάλης Ελλάδος της Μικράς Ασίας και πιο ιδιαίτερα της Κωνσταντινουπόλεως, όπως είπε.
Εξάλλου σε χαιρετισμό του ο Κυριάκος Τημεμάχου εκπαιδευτικός πρώην ΠΛΕ- ΔΕ ανέφερε πως το ιστορικό μυθιστόρημα της Αγνής Χαραλάμους αποτελεί σπουδή, αλλά και σπονδή στην ιστορική διαδικασία, που δουλεύει αθόρυβα κι ακατάπαυστα, γονατίζει για λίγο, ξαποσταίνει και τραβάει και πάλι μπροστά, αναστημένη από τον γόνιμο εμβολισμό του σήμερα και ενδυναμωμένη από τους πρωταγωνιστές του χτες, που κινούνται αόρατοι ανάμεσά μας και μας ξεναγούν στο παλίμψηστο σκηνικό της Βασιλεύουσας.
Πρόσθεσε πως η μυθιστοριογράφος, πιο πολύ ιστορικός, δουλεύει ακατάπαυστα, αναζητεί πηγές και απεικονίζει πιστά την νεκραναστημένη Πόλη, που αποκοιμήθηκε στις όχθες του Βοσπόρου και χάρη στη γραφίδα της ψυχής τής μυθιστοριογράφου ξύπνησε αγέραστη κι ακαταπόνητη από τον μαύρο εφιάλτη των αιώνων, κατέληξε.
Στον δικό της χαιρετισμό η Ευαγγελία Χαραλάμπους εκπαιδευτικός συγγραφέας που ανέγνωσε η Μαίρη Χ”Σοφοκλέους αναφέρθηκε στην σημαντικότητα του βιβλίου, σημειώνοντας πως το μυθιστόρημα είναι ένα σύμπαν, ένας ολόκληρος γαλαξίας που καλείται να συναρπάσει τον αναγνώστη.
Πρόσθεσε επίσης πως ο συγγραφέας του ιστορικού μυθιστορήματος έχει διπλή δουλειά, σημειώνοντας πως πρέπει πρώτα να μελετήσει ενδελεχώς την ιστορία και μετά να βάλει μέσα τους ήρωες, που καλούνται να υπηρετήσουν πέρα από τον μικρόκοσμό τους, την Ιστορία. Έτσι, η κάθε μικρή ιστορία φτιάχνει κομμάτι κομμάτι το παζλ της Ιστορίας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση φαίνεται η σοβαρή έρευνα είπε η κ. Χαραλάμπους και ο απόλυτος σεβασμός στην Ιστορία.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος ο οποίος εξήρε το συγγραφικό έργο της Αγνής Χαραλάμπους.
Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με τραγούδια από τη χορωδία του Κέντρου Μουσικής Αγωγής της Βίκης Χριστοδούλου με μαέστρο την Χριστούλα Κυριάκου.