Με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών, των τοπικών επιχειρήσεων και των φορέων, μπορούμε να κάνουμε την Πάφο ένα πρότυπο κοινωνικής ευαισθησίας και αλληλεγγύης, δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Μέριμνας και Συνοχής του Δήμου Πάφου, Μαριέλλα Θεοφάνους, αναφερόμενη στους στόχους για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
Σε δηλώσεις της η κ. Θεοφάνους αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ίδρυσης κέντρου απεξάρτησης στον Δήμο Πάφου ώστε να προσφερθεί ουσιαστική υποστήριξη στα άτομα με προβλήματα εξαρτήσεων.
Η κ. Θεοφάνους αναφέρθηκε και στη δημιουργία προγράμματος διαχείρισης πλεονασμάτων τροφίμων, σημειώνοντας πως στόχος είναι «να μειώσουμε τη σπατάλη τροφίμων και να ενισχύσουμε οικογένειες που έχουν ανάγκη, μέσω της συλλογής πλεονασμάτων από εστιατόρια, καφετέριες και υπεραγορές».
Με αυτό τον τρόπο, συνέχισε,«θα προσφέρουμε καθημερινά φρέσκα τρόφιμα στους δικαιούχους, ενώ παράλληλα θα στηρίξουμε την περιβαλλοντική βιωσιμότητα».
Με τη δημιουργία κεντρικού κέντρου συλλογής και διανομής, καθώς και συνεργασία με τοπικές επιχειρήσεις και εθελοντές, μπορούμε να πετύχουμε αυτό τον στόχο, συμπλήρωσε.
Επιπρόσθετα τάχθηκε υπέρ της σύστασης ομάδας εθελοντών για τα Προγράμματα του Δήμου σημειώνοντας πως η δημιουργία μιας ισχυρής ομάδας εθελοντών είναι κλειδί για την υλοποίηση πολλών κοινωνικών δράσεων. Οι εθελοντές θα μπορούν να συμβάλλουν σε διάφορες πρωτοβουλίες που προάγουν το κοινό καλό, επεσήμανε.
Ακόμη επεσήμανε τη σημασία της δημιουργίας ενός κοινωνικού αγροκτήματος που θα παράγει φρέσκα προϊόντα με τη συμβολή εθελοντών. Τα προϊόντα αυτά θα μπορούν να διανέμονται σε οικογένειες που το έχουν ανάγκη, ενώ το αγρόκτημα θα μπορεί να λειτουργεί και ως εκπαιδευτικό κέντρο για τη βιώσιμη καλλιέργεια και την υγιεινή διατροφή, σημείωσε.
Ακόμη πρότεινε τη δημιουργία προγράμματος για τη δωρεάν ενισχυτική διδασκαλία παιδιών από ευάλωτες ομάδες, με τη βοήθεια εθελοντών καθηγητών και φοιτητών. Μέσω αυτού συνέχισε, μπορούμε να ενισχύσουμε την εκπαιδευτική υποδομή για ευπαθείς ομάδες και να μειώσουμε τις κοινωνικές ανισότητες.
Αλλη πρότασή της αφορά τη σύσταση τοπικών ομάδων υποστήριξης “Γειτονιές Συνεργασίας”. Η ενίσχυση της αλληλοϋποστήριξης στις γειτονιές μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην κοινωνική συνοχή σημείωσε, προσθέτοντας πως με την προώθηση της δημιουργίας τοπικών ομάδων που θα προσφέρουν βοήθεια σε καθημερινές ανάγκες, όπως ψώνια και φροντίδα ηλικιωμένων, καλλιεργείται ένα αίσθημα ασφάλειας και συνεργασίας στην κοινότητά μας.
Καταλήγοντας η κ. Θεοφάνους εκτίμησε πως με την ενεργή συμμετοχή των πολιτών, των τοπικών επιχειρήσεων και των φορέων, μπορούμε να κάνουμε την Πάφο ένα πρότυπο κοινωνικής ευαισθησίας και αλληλεγγύης, κατέληξε.