Στην Μεσόγη της Πάφου απλοί καθημερινοί άνθρωποι καταπιάνονταν από παλιά με τη “χρήσιμη” τέχνη της καλαθοπλεκτικής.
Σημειώνοντας πως η καλαθοπλεκτική της Μεσόγης καταγράφηκε στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, η Άννα Τσέλεπου μελετήτρια της παράδοσης δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως το μικρό χωριό της Πάφου Μεσόγη κατάφερε να ξεχωρίσει στην τέχνη της καλαθοπλεκτικής με δεκάδες ως επί το πλείστον άντρες “μάστορες” στην τέχνη του πλεξίματος του καλαμιού.
Οι γυναίκες μπήκαν αργότερα στηνπαραγωγή, ανέφερε. Πρόκειται συνέχισε, για μια αρκετά δύσκολη τέχνη αφού προϋποθέτει το κόψιμο των καλαμιών από τις άκρες των ποταμών, τη μεταφορά τους στο σπίτι και την επεξεργασία τους.
Η κ. Τσέλεπου σημείωσε πως στη Μεσόγη της Πάφου έμαθαν να κατασκευάζουν καλάθια πολλές νοικοκυρές, οι οποίες πρόσφεραν έτσι ένα επιπλέον εισόδημα στον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Στα πανηγύρια σχεδόν όλης της Κύπρου πουλούσαν τα φημισμένα κάλαθια της Πάφου.
Οι κάτοικοι της Μεσόγης έπλεκαν αρκετά είδη, συνέχισε, όπως καλάθια για τα ψώνια, κοφίνες για μεταφορά εμπορευμάτων, πανέρια με πλατιά βάση για χρήση κατά την μπουγάδα αλλά και από τους ψαράδες. Επίσης άλλα είδη καλαθιών για μεταφορά πουλερικών, για αποθήκευση των τυριών, για χρήση ως φίμωτρα των βοδιών και των γαϊδουριών, καθώς και πλεκτά καλαμένια στέγαστρα.
Δυστυχώς τα τελευταία δέκα χρόνια, σημείωσε η κ. Τσέλεπου, περιορίστηκε σημαντικά η παραγωγή καλαθιών και σήμερα υπάρχουν μόλις τρεις γυναίκες που πλέκουν καλάθια.