Το μεταναστευτικό πρέπει να τυγχάνει διαχείρισης κεντρικά από την ΕΕ δήλωσε την Τετάρτη ο Υφυπουργός Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας Νικόλας Ιωαννίδης, υπογραμμίζοντας πως “θα πρέπει όλοι μαζί με υποστήριξη, συνέργειες και συνεργασίες να είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε αυτό το τεράστιο ζήτημα”.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ. Ιωαννίδης, ο οποίος συμμετείχε σήμερα στην Ετήσια Διεθνή Συνάντηση της Επιτροπής Επαφών, που διοργανώνεται στην Πάφο, από την Ελεκτική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, επεσήμανε πως στο πλαίσιο του συνεδρίου τους δίδεται η ευκαιρία να εκθέσουν τις απόψεις τους σε σχέση με το μεταναστευτικό σ’ ένα ακροατήριο πανευρωπαϊκό.
Όπως ανέφερε ο κ. Ιωαννίδης στο συνέδριο συμμετέχουν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και αυτό αποτελεί μια καλή ευκαιρία να εκθέσουν τις απόψεις τους, όπως τις είχαν εκφράσει είπε, «και την περασμένη εβδομάδα στο Λουξεμβούργο σε σχέση με το πως θεωρούμε ότι πρέπει να τύχει διαχείρισης το μεταναστευτικό”.
Επεσήμανε πως συγκεκριμένα είναι προτιμότερο να τυγχάνει διαχείρισης κεντρικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να τυγχάνουν υποστήριξης τα κράτη μέλη σ’ αυτό το δύσκολο έργο της διαχείρισης του μεταναστευτικού, προσθέτοντας πως δεν μπορεί ένα κράτος μεμονωμένο ή κάθε κράτος ξεχωριστά, να αντιμετωπίσει αυτό το τεράστιο ζήτημα.
Ο Υφυπουργός Μετανάστευσης σημείωσε πως αποτελεί μια θετική εξέλιξη η υιοθέτηση του συμφώνου της ΕΕ για την μετανάστευση και το άσυλο, το οποίο, όπως είπε, θέλουν να λειτουργήσει σωστά για να μην αφήνονται τα κράτη μέλη να λειτουργούν μονομερώς , και ειδικά συνέχισε, μικρά κράτη πρώτης γραμμής όπως η Κυπριακή Δημοκρατία.
Ερωτηθείς για το μεταναστευτικό και για τις αποφάσεις που λήφθηκαν για το συρματόμπλεγμα, ο κ. Ιωαννίδης είπε πως το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την αφαίρεση του συρματοπλέγματος καθώς επιχειρησιακά δεν συνέβαλε στην ανακοπή των ροών από τα κατεχόμενα.
Έχουν είπε κινηθεί οι διαδικασίες για να ξεκινήσει η αφαίρεση, προσθέτοντας πως “στα τελικά στάδια”.
Γενικός Ελεγκτής
——————-
Ο Γενικός Ελεγκτής Ανδρέας Παπακωνσταντίνου δήλωσε πως το μεταναστευτικό αποτελεί ένα πολύ ευαίσθητο θέμα και όσον αφορά την οικονομική και όσον αφορά την ανθρωπιστική πτυχή. Πρόσθεσε πως υπάρχει διάθεση από όλες χώρες της ΕΕ, όμως διαφαίνονται διαφορετικές αντιλήψεις σε κάποια ζητήματα.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε πως τα πορίσματα θα βγούν το βράδυ της Πέμπτης με την ολοκλήρση της Ετήσιας Διεθνούς Συνάντηση της Επιτροπής Επαφών.
Η σημερινή ημέρα συνέχισε ο Γενικός Ελεγκτής θα επικεντρωθεί στο να ακούσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και τα Ελεγκτικά Ιδρύματα τα οποία έχουν εμπειρία σ’ αυτά τα θέματα.
Ερωτηθείς αν υπάρχει διάθεση να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό συνολικά από όλες της χώρες της ΕΕ, ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε πως η διάθεση υπάρχει, ωστόσο, παρατήρησε, εκείνο που διαφαίνεται είναι οι διαφορετικές αντιλήψεις σε κάποια ζητήματα για αυτό και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να συντονίσει αυτήν την προσπάθεια.
Ο Γενικός Ελεγκτής επεσήμανε πως η Κύπρος και η Ελλάδα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, σημειώνοντας πως αυτό το θέμα τους καίει. Υπάρχουν χώρες που βρίσκονται στη δεύτερη γραμμή και που ίσως, όπως είπε, έχουν κάποιες διαφορετικές προτεραιότητες ή βλέπουν διαφορετικά το θέμα. Για αυτό είμαστε στην ΕΕ για να υπάρχει μια κοινή πολιτική, αυτό προσπαθούμε να αναδείξουμε και αυτό διαφαίνεται και από τις συζητήσεις που ξεκινήσαμε σήμερα, κατέληξε.
Η Επιτροπή Επαφών απαρτίζεται από τους επικεφαλής των Ανωτάτων Ελεγκτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ) των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου.