Μουσική παράσταση υπό τον τίτλο «Πολυκύμαντη μνήμη» του ποιητή και μουσικοσυνθέτη Ανδρέα Αρτέμη πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στον Πολυχώρο Λόγου & Τέχνης «Ροές» στη Λευκωσία σε συνεργασία με τον Όμιλο Λογοτεχνίας και Κριτικής.
Σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών, πρόκειται για τη μουσική παράσταση του συνθέτη κι ερμηνευτή Ανδρέα Αρτέμη, που στόχο είχε «να παρουσιάσει μια μεγάλη γκάμα Ελληνοκυπροκεντρικών του τραγουδιών, με ποίηση γνωστών δημιουργών ποιητών που έχει μελοποιήσει, ισορροπώντας μεταξύ αφήγησης και βιωμένου μελοποιημένου λόγου, υψηλής αισθητικής».
«Πενήντα χρόνια καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο και ο συνθέτης που ένα μεγάλο κεφάλαιο και της συνθετικής πολύχρονης δραστηριότητας του αλλά και της δισκογραφίας του είναι Ελληνοκυπροκεντρική, ξετύλιξε με περίτεχνο τρόπο, σκηνοθετώντας την παράσταση του πλαισιωμένος από μέλη του Φωνητικού του Σύνολο «Ηχώ»», προστίθεται.
Σε χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής Δρ Λεωνίδας Γαλάζης ανέφερε πως στην παράσταση περιλήφθηκαν μουσικές του Ανδρέα Αρτέμη. Πρόκειται, όπως είπε, για μελοποιημένα ποιήματα διάφορων ποιητών, καθώς και μελοποιημένη αρχαία ελληνική ποίηση.
Κοινός θεματικός άξονας των τραγουδιών που παρουσιάστηκαν συνέχισε, είναι η κυπριακή τραγωδία του 1974, πενήντα χρόνια μετά από το δίδυμο έγκλημα σε βάρος της Κύπρου (πραξικόπημα και τουρκική εισβολή), προσθέτοντας πως αναμφίβολα έχουμε ιδιαίτερη ανάγκη μουσικές παραστάσεις του είδους της αποψινής εκδήλωσης. Με άλλα λόγια, παραστάσεις που διαμεσολαβούν για την παρουσίαση της ποίησης στο κοινό, ενώ ταυτόχρονα διαπνέονται από αγωνιστικό παλμό, συμβάλλοντας στη διατήρηση της μνήμης των τραγικών γεγονότων του 1974, καθώς και στην ενίσχυση του αγωνιστικού φρονήματος του λαού μας, στις συνθήκες ημικατοχής που μας ταλανίζουν εδώ και μισόν αιώνα, συμπλήρωσε.
Επεσήμανε επίσης πως ο Α. Αρτέμης, μαζί με το επιτελείο των εκλεκτών συνεργατών του, που τον πλαισίωσαν , πρόσφερoντας μια αξέχαστη μουσική παράσταση και μυήσουν τους παρευρισκόμενους στον ποιητικό λόγο μέσω της μουσικής.
Αναφερόμενος στον συνθέτη και λογοτέχνη Ανδρέα Α. Αρτέμη, ο πρόεδρος του Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής σημείωσε πως ο Α. Αρτέμης ασχολείται σοβαρά με τη λόγια μουσική. Απαριθμεί εδώ και τριανταπέντε χρόνια, ένα μεγάλο αριθμό εμφανίσεων στον κυπριακό και ελλαδικό χώρο και στο εξωτερικό με δικές του συνθέσεις είτε ερμηνεύοντας άλλων συνθετών έργα ως σολίστας, σε εκδηλώσεις-ρεσιτάλ ερμηνείας, με στόχο πάντα την ανάδειξη της μελοποιημένης ποίησης. Έχει δώσει, μετά την έκδοση 22 δισκογραφημένων του εργασιών, πολλές εντός κι εκτός Κύπρου, πολυμορφικές παραστάσεις-συναυλίες με συνθέσεις του. Οι παραστάσεις του αποτελούνται από κορυφαίους ερμηνευτές, μουσικούς, ηθοποιούς ενίοτε και χορευτές, δημιουργώντας έτσι μια κατανυκτική μυσταγωγία, για τους εκλεκτούς της μουσικοποιητικής τέχνης, συνδυάζοντας την ανάδειξη του ελληνικού λόγου, μέσα από τη μουσική και την ερμηνεία ποιητικών τραγουδιών. Με τη λογοτεχνία ασχολείται από τα μαθητικά του χρόνια. Όλα του τα ποιητικά βιβλία, 10 τον αριθμό, έχουν εκδοθεί στην Αθήνα. Διετέλεσε μέλος της Ενωτικής Πορείας Συγγραφέων (ΕΠΟΣ), της Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά και πρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών Πάφου για 12 χρόνια. Είναι μέλος επίσης του Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής κατέληξε ο Δρ.Γαλάζης.
Ο μουσικοσυνθέτης Ανδρέας Αρτέμης ανέφερε στο πλαίσιο της μουσικής παράστασης πως αν τελικά τα τραγούδια είναι η περιοχή ανατίναξης της έναρθρης έκφρασης, τότε η συγκεκριμένη νέα του παράσταση είναι κίνηση για ελευθερία και για το δικαίωμα της αναδιάταξης των πραγμάτων. Πρόσθεσε πως τα έργα σημαντικών ποιητών μας που μελοποίησε ο συνθέτης στη πολύχρονη δραστηριότητα του, αναδύονται σαν “σκιές” επάνω από την ευαίσθητη τεντωμένη “αναμονή επιστροφής”».
Όπως είπε, «η ύπαρξη της σκιάς είναι αναγκαία για να βρει το τοπίο μια θέση στη καρδιά του θεατή-ακροατή. Να φωτιστεί επαρκώς, να αποκαλυφθεί η κλίμακά του, να αναδυθεί στον ανθρώπινο πολιτισμό».
Η πρώην ευρωβουλευτής Αντιγόνη Παπαδοπούλου χαρακτήρισε σε χαιρετισμό της μεταξύ άλλων ανέφερε πως πρόκειται για μια παράσταση, “Κραυγή Ελευθερίας” κατά την έκφραση της, για τα 50 χρόνια μνήμης από την τουρκική εισβολή, με μελοποιημένη ποίηση επώνυμων Κυπρίων ποιητών.
Τον συνθέτη πλαισίωναν μέλη του Φωνητικού του Συνόλου «Ηχώ» Ελένη Ευσταθίου, Νόρα Οικονόμου, Κική Μανώλη, Μάρω Ηροδότου, Νίκη Ανδρέου & Δημήτρης Γερμανός.
Στα πλήκτρα & τη διεύθυνση, ο συνθέτης-ερμηνευτής Ανδρέας Α. Αρτέμης και στις αφηγήσεις η δημοσιογράφος Κική Περικλέους.
Η παράσταση υφάνθηκε μουσικά σε ποίηση: Ανδρέα Γ.θωμά, Χρήστου Μαυρή, Λεωνίδα Γαλάζη, Κλείτου Ιωαννίδη, Ντίνου Κουμπάτη, Αντιγόνης Παπαδοπούλου, Ρήνας Κατσελλή, Ανδρέα Α. Αρτέμη, και σε αρχαία Κυπριακή ποίηση.