Τη φετινή έναρξη της δράσης #potavristou πραγματοποίησε και επίσημα σήμερα, 2 Σεπτεμβρίου 2024, το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ από τη Βρύση των Πεγειώτισσων με την υποστήριξη του Δήμου Ακάμα και του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Πάφου (ΕΟΑ Πάφου), στην παρουσία του Προέδρου του ΕΟΑ Πάφου, κ. Χαράλαμπου Πιττοκοπίτη και του Αντιδημάρχου Δήμου Ακάμα, κ. Ανδρέα Χριστοδούλου.
Η πρόεδρος του Δ.Σ. της ΑΚΤΗΣ Ξένια Λοϊζίδου ανέφερε στους δημοσιογράφους πως από τον Σεπτέμβριο του 2019 η ΑΚΤΗ διοργανώνει κάθε Σεπτέμβριο τη δράση #potavristou και η διαδικασία είναι απλή.
Ενδεικτικά ανέφερε πως η κάθε παρέα, ο κάθε πολίτης μπορεί να ποταβριστεί όπου κι αν βρίσκεται, να μαζέψει τα σκουπίδια που βλέπει γύρω του, να τα μετρήσει και να στείλει τα δεδομένα στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης της ΑΚΤΗΣ στο Facebook και το Instagram.
Μπορεί, επίσης, να ανεβάσει τις φωτογραφίες από τον καθαρισμό στα προσωπικά του κοινωνικά δίκτυα με τα hashtags #potavristou, #akti και #SeaTheChange.
Η κ. Λοϊζίδου τόνισε πως η φετινή έναρξη έγινε από την Βρύση των Πεγειώτισσων και το συμβολισμό της για το καθαρό της το νερό. Πιστεύουμε συνέχισε, « ότι φέτος θα σπάσουμε το ρεκόρ και πως θα μαζευτεί πολύ περισσότερο σκουπίδι γιατί το 86% των σκουπιδιών που είναι τα πλαστικά που βρίσκονται στην φύση έρχονται πίσω σε εμάς ως νανοπλαστικό και μπαίνει στην τροφική μας αλυσίδα και μειώνεται όλη η ποιότητα της ζωής μας», συμπλήρωσε.
Πρόσθεσε πως στα πέντε χρόνια υλοποίησης της δράσης #potavristou,συμμετείχαν πάνω από 10000 εθελοντές, οι οποίοι μάζεψαν 77 τόνους σκουπιδιών από 1050 τοποθεσίες της Κύπρου και 250 τοποθεσίες του εξωτερικού, από την Σιγκαπούρη, μέχρι την Καλιφόρνια, την Μάλτα και την Ιαπωνία.
Από το 2019 μέχρι και σήμερα η δράση του #potavristou έχει ξεπεράσει τα σύνορα της Κύπρου και συγκεκριμένα, όπως είπε, βραβεύτηκε το 2020 από τον Διεθνή Οργανισμό Ocean Conservancy, ως μια από τις 10 πιο καινοτόμες δράσεις παγκοσμίως για καθαρές ακτές και θάλασσες και το 2021 από το δίκτυο των Μεσογειακών ΜΚΟ για το περιβάλλον και τον πολιτισμό MIO-ESCADE.
Το 2022 η καμπάνια του #potavristou έλαβε για ακόμη μια φορά την υποστήριξη του διεθνούς οργανισμού Ocean Conservancy, στο πλαίσιο της εκστρατείας #TeamSeas και βραβεύτηκε με αργυρό βραβείο στα Carob Awards 2022.
Ενδεικτικά η κ. Λοϊζίδου ανέφερε πως σε χρόνο ενός λεπτού κατά την έναρξη της διαδικασίας συγκέντρωσαν ένα κιλό σκουπίδια κυρίως αποτσίγαρα και τενεκεδάκια αναψυκτικών.
Εξάλλου σε δηλώσεις του ο Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης πρόεδρος του ΕΟΑ ανέφερε πως με την παρουσία του στην έναρξη της δράσης του #potavristou επιθυμεί να στείλει το ξεκάθαρο μήνυμα ότι στηρίζουν αυτού του είδους τις δραστηριότητες, δράσεις. Είναι συνέχισε, « μια δραστηριότητα που μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους για αυτό και την στηρίζουμε εμπράκτως», προσθέτοντας πως στις αρμοδιότητες του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης υπάρχουν θέματα που έχουν άμεση σχέση με την προστασία και την διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος , όπως είναι τα θέματα της αδειοδότησης, τα Πράσινα Σημεία, ο περιβαλλοντικός σχεδιασμός και η Διαχείριση του περιβάλλοντος».
Ερωτηθείς αν η κατάσταση τον ικανοποιεί ή εάν χρειάζονται να γίνουν και άλλα πράγματα, ο κ. Πιττοκοπίτης απάντησε, πως υπάρχουν προβλήματα με την διαχείριση των σκουπιδιών και των παράνομων ιδιαίτερα σκυβαλότοπων στην Επαρχία Πάφου όπως και σε άλλες Επαρχίες και εκτίμησε ότι αυτό το πρόβλημα που είναι πολύ σοβαρό. Εκτίμησε ακόμη πως θαμπορεί να αντιμετωπιστεί εμπράκτως με την λειτουργία των Πράσινων Σημείων ιδιαίτερα στην ύπαιθρο κατέληξε.
Επίσης ο Ανδρέας Χριστοδούλου Αντιδήμαρχος στον Δήμο Ακάμα του Διαμερίσματος Πέγειας καλοσώρισε στην Βρύση των Πεγειώτισσων την δράση της ΑΚΤΗΣ. Τους ευχήθηκε καλή επιτυχία στο περιβαλλοντικό έργο που επιτελούν και ανέφερε πως ο Δήμος Ακάμα θα συμμετάσχει στην δράση αυτή με ένα συνεργείο που θα μαζεύει όλον τον Σεπτέμβρη σκύβαλλα από το οδικό δίκτυο. Ως ο Δήμος πλέον που καλύπτει και την χερσόνησο του Ακάμα και κοινότητες της περιοχής ο κ. Χριστοδούλου εκτίμησε πως το έργο τους μεγενθύνεται λόγω και της μεγαλύτερης έκτασης αφού το οδικό τους δίκτυο τετραπλασιάζεται στην ουσία.
Επίσης συνέχισε « θα έχουμε να διαχειριστούμε περισσότερα πράσινα σημεία, και μεγαλύτερη ακτογραμμή», προσθέτοντας « πως ως εκ τούτου οι περιβαλλοντικές ανάγκες που προκύπτουν στον νέο Δήμο Ακάμα θα είναι πολύ αυξημένες».
Τέλος η Μύρια Λοϊζίδου Εκτελεστικός Μηχανικός του Δήμου Ακάμα χαιρέτησε την εκδήλωση της ΑΚΤΗΣ σημειώνοντας πως εκ μέρους του τεχνικού τμήματος του νεοσύστατου Δήμου θα προσπαθήσουν να ενημερώσουν και να προβάλουν την δράση αυτή μέσα από σχολεία και οργανωμένα σύνολα, ώστε να συμβάλλουν στην πολύ σημαντική περιβαλλοντική δραστηριότητα. Πρόσθεσε επίσης πως είναι πολύ σημαντικό να ξεκινάμε από τα μικρά παιδιά γιατί μεταφέρουν στο σπίτι όλες τις καλές ενέργειες κατέληξε.
Πώς να συμμετέχεις στο #potavristou
Εξάλλου σε δελτίο τύπου της, η ΑΚΤΗ αναφέρει για τους ενδιαφερόμενους πως για να να συμμετέχεις στο #potavristou μπορούν να το πράξουν με 4 απλά βήματα όπως, αν είσαι , σε βουνό, σε παραλία ακόμη και σε ένα πάρκο ή ένα χωράφι, στην πόλης, στο χωριό#potavristou να μαζείψουν όσα περισσότερα σκουπίδια μπορούν.
Ακόμη να μετρήσουν πόσα σκουπίδια μάζεψαν π.χ. 3 πλαστικά ποτηράκια, 5μπουκάλες, 6 γόπες τσιγάρων, 2σακούλες. Βγάλε φωτογραφία τα σκουπίδια.
Επιπρόσθετα να ανεβάσουν τη φωτογραφία στο Facebook/Instagram, με #potavristou, #teamocean και #akti, μαζί με τις πληροφορίες για τα σκουπίδια που μάζεψαν, πού βρίσκονται (τοποθεσία) και πόσα άτομα συμμετείχαν.
(Σε περίπτωση που ο λογαριασμός τους στο Instagram είναι ιδιωτικός (private), τότε να τα ανεβάσουν το facebook, στην προσωπική τους σελίδα με tag την ΑΚΤΗ / AKTIProjectandResearchCentre ή να τους στείλουν μήνυμα στο Messenger ή στο Instagram.)
Τι θα κάνεις τα σκουπίδια που μάζεψες;
Όσο για τα σκουπίδια που θα συγκεντρωθούν οι συμμετέχοντες μπορούν , προστίθεται στην ανακοίνωση, αν είναι κάπου ερημικά, να τα πάρουν μαζί τους. Αν είναι δύσκολη η μεταφορά να επικοινωνήσουν με τον πλησιέστερο Δήμο για να τους διευκολύνει ή να τους δώσει οδηγίες. Αν βρίσκονται σε σκάφος, να τα βγάλουν στο πλησιέστερο λιμανάκι, στους αντίστοιχους κάδους και αν υπάρχει πρόσβαση, να τα βάλουν στους κάδους ανακύκλωσης (υπάρχουν αρκετοί κάδοι για PMD).