Χαιρετίζει ο Δήμος Ανατολικής Πάφου την διπλωματική εργασία του νέου αρχιτέκτονα Βασίλη Ευθυμίου απόφοιτου του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Κύπρου που παρουσίασε το βράδυ της Τετάρτης το Θεατρικό Εργαστήρι Γεροσκήπου 2001 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λυκείου “Γιαννάκη Ταλιώτη” Γεροσκήπου. Στην παρουσίαση παρέστη και ο Δήμαρχος Ανατολικής Πάφου Νίκος Παλιός ο οποίος ανέφερε πως η διπλωματική εργασία του Βασίλη Ευθυμίου θα πρέπει να αξιολογηθεί στο πιο ψηλό επίπεδο.
Όπως αναφέρθηκε η Εργασία με τίτλο “Land of Argi(Culture)” πραγματεύεται στην αρχιτεκτονική μελέτη, ανάλυση, σχεδιασμό και την τελική πρόταση για την δημιουργία Γεωπονικής Σχολής στο “Αγρόκτημα της Γεροκηπιάς”.
Ο Δήμαρχος Ανατολικής Πάφου Νίκος Παλιός σε χαιρετισμό του ανέφερε πως πρόκειται για μια πολύ αξιολογημένη μελέτη, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού πραγματεύεται τη δημιουργία Πανεπιστημιακής Σχολής στην περιοχή του Αγροκτήματος της Γεροκηπιάς. Είμαι,συνάμα είπε ,|ιδιαίτερα υπερήφανος γιατί ήμουνμέλοςτηςτριμελούς ομάδας που επέβλεπε την πορεία τηςδιπλωματικής εργασίας του Βασίλη”.
Πρόσθεσε πως η επιστημονική αυτή μελέτη αποδεικνύει ότι η επιλογή του χώρου για τη δημιουργία της συγκεκριμένης Πανεπιστημιακής Σχολής είναι όχι μόνον εφικτή, αλλά και εξαιρετική ως ιδέα, και θα πρέπει να αξιολογηθεί στο πιο ψηλό επίπεδο.
Ανακοίνωσε επίσης πως χτες ο Δήμος Ανατολικής Πάφου ζήτησε με επιστολή του συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνοντας πως ανάμεσα στα θέματα της συζήτησης που θέλουν να κάνουν με τον Πρόεδρο είναι και αυτό της αξιοποίησης δύο εμβληματικών χώρων της Γεροσκήπου, του Αγροκτήματος της Γεροκηπιάς και του παλιού μεταξουργείου, του πρώην ΚΕΝ.
Ως Δήμαρχος ο κ. Παλιός δεσμεύτηκε από τις προγραμματικές θέσεις που κατέθεσε κατά την προεκλογική περίοδο, προσθέτοντας πως μια απ’ αυτές, αφορά την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη δημιουργία Σχολής Γεωπονικών Επιστημών στο Αγρόκτημα της Γεροκηπιάς.
Επεσήμανε επίσης πως ο χώρος είναι ιδανικός για τη δημιουργία μιας τέτοιας σχολής, αφού η προτεινόμενη αξιοποίηση συνάδει με τον χαρακτήρα και την ιστορία του αγροκτήματος, περιβάλλεται από τεράστιες εκτάσεις (κρατικής) γεωργικής γης από τη Γεροσκήπου μέχρι την Τίμη, ενώ στα όρια του Δήμου δραστηριοποιείται το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, υπό την ευθύνη του οποίου τελεί ο Πειραματικός Σταθμός Αχέλειας.
Είπε ακόμη πως πριν από δύο χρόνια περίπου, τεμάχιο του Υπουργείου Γεωργίας, 35 δεκαρίων, παραχωρήθηκε στο ΤΕΠΑΚ και συγκεκριμένα στη Γεωπονική Σχολή για τη δημιουργία πανεπιστημιακού αγροκτήματος.
Ευχήθηκε τέλος η διπλωματική εργασία του Βασίλη Ευθυμίου να αποτελέσει το έναυσμα για να πετύχουμε τον στόχο αυτό.
Η συγγραφέας εκπαιδευτικός Μαίρη Σταυρινίδου Ευθυμίου σε χαιρετισμό της ευχήθηκε όπως η συγκεκριμένη πρόταση που κατατίθεται ενώπιον του κοινού για απλή ενημέρωση να γίνει θέμα για την ρεαλιστική υλοποίηση του έργου όπου η σημερινή γενιά και οι επόμενες θα χαρούν ένα χώρο καθ’όλα εκπαιδευτικό, μορφωτικό , ψυχαγωγικό και απολαυστικό.
Πρόσθεσε πως αυτό που κατατάσσει την Κύπρο μας στις χώρες όπου εκπονούνται και επεξεργάζονται νέες μέθοδοι αξιοποίησης χώρων είναι και το γεγονός ότι νέες αντιλήψεις με φαντασία που προσβλέπει σε χρηστική διαχείριση αλλά και ρεαλιστικές απόψεις διαμόρφωσης και αξιοποίησης χώρων συνεχώς εμφανίζονται και εκπλήσσουν πολλούς ντόπιους και ξένους επιστήμονες.
Έχοντας στη πνευματική αποθήκη σενάρια, ιδέες και φαντασία και προ πάντων θέληση δημιουργίας και εμπλοκής ώστε να επιτυγχάνεις κάτι που κυρίως οι συμπολίτες σου, ο κόσμος σου θα απολαμβάνει αλλά και θα δίνει διέξοδα πολλά σε αναζητήσεις αλλά και λύσεις πολλαπλών διαφορετικών χρήσεων χώρων που θα αναβαθμίζουν την περιοχή της Γεροσκήπου αλλά και όλης της Πάφου, έτσι και ο Βασίλης εστίασε πρωτίστως στο γεγονός ότι είχε πληθώρα επιλογών να απλώσει το πεδίο της σκέψης του, της φαντασίας του να μεγαλουργήσει και να επιτρέψει στην επιστημοσύνη του να καταγράψει με πολύ περισυλλογή όσα και όσες δυνατές μεταρρυθμίσεις αλλά και διαρρυθμίσεις στον υπέροχο αυτό χώρο της επιλογής του μπορούν να γίνουν, συμπλήρωσε η κ. Ευθυμίου.
Επεσήμανε επίσης πως η εκπόνηση μιας πτυχιακής εργασίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση και ουσιαστικά αποτελεί και μια συνεισφορά του φοιτητή στη βιβλιογραφία του εκάστοτε επιστημονικού πεδίου, προσθέτοντας πως όλα μελετήθηκαν από τον Βασίλη, οι ανάγκες δομής , του μεγέθους, της μορφοποίησης της πολυσύνθετης εργασίας του που είναι και είναι συγκεκριμένες.
Η αυθεντικότητα στις ιδέες και στον σχεδιασμό αποτελεί συνέχισε, ατομική επιδίωξη υποστηρίζοντας έτσι το επιχείρημα εγχείρημα της κατάθεσης πρότασης για ένα τέτοιο θέμα όπως η ανάπλαση ενός εκβιομηχανισμένου αγροκτήματος που οι ιδιοκτήτες του ήταν Γερμανοί.
Επιπρόσθετα η κ. Ευθυμίου ανέφερε ότι την διάσωση από την κατάρρευση του οικοδομήματος διέσωσε εθελοντική επιτροπή με πρωτεργάτη τον Νεόφυτο Παύλου.
Όπως ανέφερε η κ. Ευθυμίου ο Βασίλης λόγω και της ανατροφής του στην περιοχή γνώρισε την ομορφιά του τοπίου κι ευαισθητοποιήθηκε από πολύ μικρός για το αγρόκτημα και την αξιοποίηση του . Οι πληροφορίες θέλουν να έχουν γίνει κάποιες άτυπες προσπάθειες να προωθηθεί κάποιο σχέδιο συντήρησης αλλά σταμάτησε ίσως λόγω του κόστους.
Σημασία τώρα έχει να υπάρξει μια σοβαρή μελέτη , χαμηλότερου κόστους και απλούστερης ιδιότυπης διαχείρισης του χώρου ώστε να μην χρονοτριβεί η έναρξη των εργασιών και περισσότερο η πολυχρησία από όσους θα εμπλέκονται, όπως είπε.
Προσωπικά και με όσο πιο αντικειμενική σκοπιά, συνέχισε, «θεωρώ τον σχεδιασμό και το πλάνο της διαμόρφωσης εξαιρετικό και εφικτό. Προσηλωμένος κι εστιάζοντας στο φυσικό περιβάλλον δεν προσβάλλει αλλά ούτε και επεμβαίνει καταστροφικά , αντίθετα αξιοποιεί με χρηστικό τρόπο κάθε τετραγωνικό του κτήματος».
Επεσήμανε επίσης πως είναι παρήγορο στην εποχή μας ακόμη οι σχεδιασμοί για κατασκευές να χρησιμοποιούνται για μελέτη ανθρώπινα μυαλά κι όχι απλά άψυχες συσκευές , αν κι έχουν την τιμητική τους σίγουρα σε πολλές εφαρμογές και παρεμβάσεις ανίερες ως προς την επιστήμη.
Ο χρόνος που δαπανήθηκε , η ένταση για το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα, η στέρηση προσωπικού χρόνου αναδεικνύουν την διάθεση και τον πόθο του Βασίλη να δει στο συγκεκριμένο αγρόκτημα ως ένα έργο που θα επαίρεται ο ίδιος αλλά και θα θαυμάζεται από το ευρύ κοινό, είπε η κ. Ευθυμίου.
Απευθυνόμενη στον Βασίλη που τυγχάνει να είναι και εγγονός της η κ. Ευθυμίου σημείωσε πως διαθέτει όλα τα φόντα ενός επίμονου ερευνητή έργων και αξιοποιήσεων χώρων.