Θέματα υδατοπρομήθειας, ύδρευσης, η απλοποίηση στην έκδοση πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών, η προώθηση καινοτόμων πρακτικών για αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του κάθε Παφίτη, αναβάθμιση του εξοπλισμού του ΣΑΠΑ, και καινοτόμος διαχείρισης απορριμμάτων με μειωμένο κόστος για τους καταναλωτές, είναι μερικά από τα θέματα που θέτει στις προτεραιότητες ο πρόεδρος του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Πάφου Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης.
«Ύψιστη προτεραιότητα μου είναι η βελτίωση της ζωής των κατοίκων της Επαρχίας Πάφου, θέτοντας στόχους και πλάνο επίλυσης των προβλημάτων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες και καθήκοντα μου, καθώς και η προώθηση καινοτόμων πρακτικών για αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του κάθε Παφίτη», δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο κ. Πιττοκοπίτης.
Όραμα του είναι, όπως είπε, να καταστεί η επαρχία Πάφου, μια περιοχή της προόδου, της ανάπτυξης και της καινοτομίας με πολλές νέες προοπτικές και δυνατότητες.
«Βασικός μου στόχος και επιδίωξη είναι με την ανάληψη των καθηκόντων μου να συνεισφέρω στην αναβάθμιση και βελτίωση της ποιότητας ζωής για τον κάθε συμπολίτη μας με ένα στοχευμένο πλάνο που βασίζεται στο όραμα, τις γνώσεις, την εμπειρία μου και την ανατροφοδότηση που λαμβάνω από τη διαρκή επαφή και επικοινωνία με τον κόσμο της Πάφου».
Ενδεικτικά είπε πως θα συμβάλει στην κατάργηση των πολύπλοκων διαδικασιών, αλλά και της έλλειψης αμεσότητας στην εξυπηρέτηση του πολίτη, με την υιοθέτηση πολιτικής που να διασφαλίζει απάντηση σε κάθε αίτημα σε χρονικό διάστημα ενός μήνα, από την κατάθεση του αιτήματος.
Ακόμη, συνέχισε, με την αξιοποίηση ηλεκτρονικού συστήματος που να παρέχει αυτόματη πληροφόρηση και να διαχειρίζεται όλες τις αιτήσεις και πληρωμές. «Στόχος μου είναι να έχουν οι πολίτες τη δυνατότητα να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους, να πληρώνουν τέλη και να ενημερώνονται άμεσα για την εξέλιξη των αιτημάτων τους», σημείωσε, ενώ παράλληλα τόνισε ότι «ενισχύουμε τη διαφάνεια, τη βελτίωση της αποδοτικότητας και τη μείωση του χρόνου εξυπηρέτησης».
Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μπορεί «να διασφαλίσω τη διαφάνεια και την ευθύτητα στη διαχείριση των πόρων, ενώ την ίδια στιγμή είμαι πάντα έτοιμος να ανταποκριθώ στις ανάγκες και να αφουγκραστώ τις απόψεις των πολιτών».
Επεσήμανε δε, πως τα θέματα του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας και η ενεργή στήριξη της υπαίθρου βρίσκονται αδιαλείπτως στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και της προσοχής του.
Έκδοση πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών
—————–
Σε ό,τι αφορά την έκδοση πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών ο κ. Πιττοκοπίτης ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως απλοποιούν άμεσα τις πολύπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες, υιοθετώντας μια νέα πολιτική με πιο ανθρωποκεντρική προσέγγιση. Εφαρμόζουμε, σημείωσε, ηλεκτρονικό σύστημα για την απλοποίηση των διαδικασιών και επιτάχυνση της ολοκλήρωσης των αδειοδοτήσεων των αιτητών, ενισχύοντας τη διαφάνεια για δίκαιη μεταχείριση όλων.
«Στόχος μας», είπε ο κ. Πιττοκοπίτης, «είναι η μείωση της ταλαιπωρίας και του επιπρόσθετου κόστους, που προκύπτει από χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες, η διευκόλυνση απόκτησης κατοικίας και διασφάλιση των περιουσιακών στοιχείων του κάθε Παφίτη, η ενδυνάμωση του κατασκευαστικού τομέα και η ευρύτερη ανάπτυξη της Επαρχίας μας».
Υδατοπρομήθεια
—–
Για τα θέματα υδατοπρομήθειας ανέφερε πως θα επιλύσουν τα προβλήματα που σχετίζονται με το σύστημα Υδρεύσεως, Απόδοσης, Ασφάλειας και Ποιότητας Νερού με τη δημιουργία Κεντρικού Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας όπως στις άλλες πόλεις της Κύπρου, με την αντικατάσταση παλαιών αγωγών με σύγχρονους και περιβαλλοντικά βιώσιμους και με την ανάπτυξη συστήματος χλωρίωσης για υψηλή ποιότητα πόσιμου νερού, καθώς και την εφαρμογή «έξυπνης ύδρευσης» με αισθητήρες και αυτοματοποιημένες βαλβίδες για σταθερή ροή και εξοικονόμηση νερού.
Ο κ. Πιττοκοπίτης παραδέχτηκε πως η Επαρχία Πάφου αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με το νερό. «Τα νοικοκυριά απειλούνται άμεσα από την έλλειψη ικανοποιητικών ποσοτήτων νερού», δήλωσε, χαρακτηρίζοντας αναπόφευκτο το γεγονός ότι το θέμα της ύδρευσης είναι ένα από τα πρώτα θέμα που απασχολούν τον ΕΟΑ Πάφου.
Ανακοίνωσε πως βρίσκονται πολύ κοντά για μια συνεργασία με το Κέντρο Αριστείας «ΚΟΙΟΣ» ούτως ώστε, να τους δώσει κατευθυντήριες γραμμές, συμβουλές και μελέτες, όσον αφορά τη διαχείριση του νερού, την έξυπνη ύδρευση και κατά πόσο θα χρειαστούν πρόσθετες δεξαμενές για να έχουν αρκετά αποθέματα υδατοπρομήθειας σε περιόδους κρίσης όπως φαίνεται ότι θα είναι και τα επόμενα χρόνια όσον αφορά την επάρκεια νερού.
Είπε ακόμη πως στον Διευθυντή του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων Γιώργο Καζαντζή έθεσε και το θέμα ότι θα πρέπει να μελετήσουν σοβαρά και άμεσα την δημιουργία δεύτερης μονάδας αφαλάτωσης στην Πάφο.
Ύστερα από ενημέρωση της οποίας έτυχαν από τον κ. Καζαντζή, ωστόσο, είπε, αυτό που διαφάνηκε είναι ότι στα πλάνα τους είναι προς το παρόν η ενίσχυση της δυναμικότητας της υφιστάμενης μονάδας αφαλάτωσης.
Πρόσθεσε ακόμη, πως οι ίδιοι έχουν θέσει ξεκάθαρα ότι τίθεται ως ζήτημα αναγκαιότητας η δημιουργία δεύτερης μονάδας αφαλάτωσης, η οποία θα πρέπει να γίνει σε χώρο που θα αποφασιστεί όπως είπε, σε μεταγενέστερο στάδιο.
Ο κ. Πιττοκοπίτης ανέφερε πως έχει επαναφέρει και ένα παλιό θέμα που αφορά το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων και συγκεκριμένα τη δημιουργία του φράγματος μεταξύ της Επισκοπής και της Αγίας Βαρβάρας ένα έργο που άρχισε να μελετάται εδώ και δεκαετίες και το οποίο επανέφερε στην επικαιρότητα όταν ήταν στην Βουλή κατά την περίοδο των ετών 2016- 2021.
Το έθεσε εκ νέου, συνέχισε, πριν από λίγες ημέρες πολύ πιο έντονα προς τον Διευθυντή του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων.
Είπε ακόμη πως είναι ένα από τα θέματα που επίσης θα θέσει και ενώπιον της Υπουργού Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Μαρίας Παναγιώτου. Πρόκειται, συνέχισε, για ένα κρατικό έργο και όχι έργο του ΕΟΑ, αλλά θα προωθήσουμε την δημιουργία του, συμπλήρωσε.
«Στόχος μου είναι η άμεση εξυπηρέτηση του πολίτη από έναν κεντρικό φορέα, η διασφάλιση της ποιότητας και σταθερής ροής του πόσιμου νερού, χωρίς διαρροές και απώλειες και η διάθεση πόσιμου νερού σε προσιτές τιμές για όλα τα νοικοκυριά», τόνισε.
ΣΑΠΑ
—-
Ο κ. Πιττοκοπίτης ανακοίνωσε ακόμη πως θα προχωρήσουν με την αναβάθμιση του εξοπλισμού του ΣΑΠΑ, με την ανάπτυξη γεωγραφικού συστήματος πληροφοριώνκαι πλατφόρμας διαχείρισης δεδομένων και πληροφοριών με έξυπνο σύστημα παρακολούθησης της ροής για καλύτερη και αποδοτικότερη διαχείριση των λυμάτων.
Με επέκταση ακόμη των δεξαμενών του ΣΑΠΑ και αναβάθμιση του εξοπλισμού με σύγχρονες αντλίες. Με την επιμόρφωση και ενίσχυση του προσωπικού, αλλά και την πλήρη αξιοποίηση του παραγόμενου Βιοαερίου για μεγιστοποίηση εξοικονόμησης ηλεκτρικού ρεύματος και μείωση του λειτουργικού κόστους.
«Στόχος μας», εξήγησε, είναι «η μεγιστοποίηση της εξοικονόμησης κόστους και μεγιστοποίηση της απόδοσης στη διαχείριση του όγκου των λυμάτων, ηεπαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένου νερού για πότισμα πάρκων, χώρων πρασίνου και γεωργική χρήση για εξοικονόμηση οικονομικών και φυσικών πόρων, η αντιμετώπιση της λειψυδρίας, η προστασία του περιβάλλοντος και η ανάπτυξη βιώσιμων κοινοτήτων».
ΧΥΤΑ
—
Τέλος για τα θέματα διαχείρισης απορριμμάτων και αστικών αποβλήτων, ο Πρόεδρος του ΕΟΑ Πάφου ανέφερε στη συνέντευξη στο ΚΥΠΕ, ότι θα εφαρμοστεί μια καινοτόμος διαχείριση απορριμμάτων με μειωμένο κόστος για τους καταναλωτές. Μέσω της εφαρμογής πράσινων τεχνολογιών και καινοτόμων πρακτικών, την ανάπτυξη της ανακύκλωσης, της κυκλικής οικονομίας, την αναβάθμιση της διαχείρισης των πράσινων σημείων, τη βελτίωση των Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Αποβλήτων και της ανάκτησης ενέργειας για τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων που καταλήγουν σε χώρους όπως οι Χώροι Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ).
Ο κ. Πιττοκοπίτης σημείωσε πως η θέση του Περιφερειάρχη είναι αναμφίβολα, μια νευραλγική θέση η οποία απαιτεί δεξιότητες στη διαχείριση των πόρων, την ανάπτυξη πολιτικών και στρατηγικών ιδεών για την ευημερία του τόπου μας, αλλά και τη συνεχή επικοινωνία με τους πολίτες.
Δεσμεύτηκε επίσης να συνεργαστεί με το 16μελές Συμβούλιο του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Πάφου για το καλό της Επαρχίας.
Επεσήμανε, τέλος, πως συνεχίζει με αμετάθετο στόχο το κοινό καλό και με υπευθυνότητα και τόλμη, με τις ίδιες αρχές και αξίες που πορεύτηκε έως σήμερα.