Παρατηρείται αυτές τις μέρες το φαινόμενο της βροχής διαττόντων αστέρων, οι οποίοι οπτικά φαίνεται να προέρχονται από τον αστερισμό του Περσέα και για αυτό φέρουν το όνομα Περσείδες.
Οπως αναφέρει σε ανακοίνωση ο Αστροφυσικός Χρύσανθος Φάκας, το φαινόμενο αυτό άρχισε από τις 17 Ιουλίου 2024 και θα διαρκέσει μέχρι και τις 24 Αυγούστου 2024, με καλύτερες ημέρες παρακολούθησης τη Δευτέρα και την Τρίτη 12 και 13 Αυγούστου 2024, οπόταν και θα παρατηρηθεί η μεγαλύτερη πυκνότητα πτώσης διαττόντων.
Το ακτινοβόλο σημείο ευρίσκεται στον βραδινό ουρανό με κατεύθυνση βορειοανατολική. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να κοιτάζουν προς αυτή την κατεύθυνση και κατά προτίμηση μετά τις 11 το βράδυ, οπόταν το ακτινοβόλο σημείο ανεβαίνει όλο και ψηλότερα.
Και τις δυο ημέρες 12 και 13 Αυγούστου η Σελήνη θα δύσει κοντά στα μεσάνυχτα, ως εκ τούτου προβλέπεται ότι μετά τα μεσάνυχτα το φαινόμενο θα παρατηρείται εντονότερο.
Ο κ. Φάκας σημειώνει ότι το ωραίο αυτό φαινόμενο συμβαίνει διότι η Γη αυτές τις μέρες διασχίζει την τροχιά του Κομήτη Swift -Tuttle που είναι γεμάτη από τα υπολείμματα που εγκαταλείπει στην τροχιά του, ενώ περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο.
Με την ευκαιρία του φαινομένου των Περσείδων, η Αστρονομική Εταιρεία Κύπρου (ΑΣΤΡΕΚ), το ΚΙΤΙΟΝ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ & ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ και το Αστεροσκοπείο Φροντιστηρίων Φάκα σε συνεργασία με το Κ.Σ. Κυπερούντας διοργανώνουν αστρονομική βραδιά στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Αρσενίου στη Κυπερούντα, τη Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024 κατά τις ώρες 9:00μ.μ -11:00 μ.μ. και προσκαλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι όπως παρευρεθούν. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.
Παράλληλα με τη βροχή των διαττόντων αστέρων οι φίλοι του ουρανού φέτος θα μπορούν να παρατηρήσουν τη Σελήνη, τον πλανήτη Κρόνο, τον Αστερισμό του Σκορπιού με το χαρακτηριστικό κόκκινο Αντάρη, καθώς επίσης το πετρόκτιστο Ηλιακό Αστρονομικό Ρολόι που βρίσκεται στο προαύλιο χώρο του ναού.
Όσοι έχουν τηλεσκόπια είναι ευπρόσδεκτοι να τα φέρουν μαζί τους στην εκδήλωση, καθώς επίσης συστήνεται το κοινό να φέρει και χειμερινά ρούχα λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας που θα σημειωθεί, αναφέρει η ανακοίνωση.
Τέλος, σημειώνεται ότι φέτος η Αυγουστιάτικη πανσέληνος θα σημειωθεί την 19η Αυγούστου και θα είναι υπερπανσέληνος, που επίσης ονομάζεται φεγγάρι του οξύρρυγχου.