Για τρίτη χρονιά συνεχίζει να εφαρμόζεται το «Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης των τρωκτικών με τη χρήση του ανθρωποπουλιού», το οποίο ετοιμάστηκε και τέθηκε σε ισχύ το 2019 και στο πλαίσιο αυτό έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η καταγραφή της αναπαραγωγικής επιτυχίας των τεχνητών φωλιών ανθρωποπουλιού που τοποθετήθηκαν από το Τμήμα Δασών στην επαρχία Πάφου με δακτυλίωση νεοσσών και ενήλικων πουλιών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
Όπως αναφέρεται, τα στοιχεία θα καταχωρηθούν στην εθνική βάση δεδομένων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για διαχείριση των τρωκτικών μέσω του ανθρωποπουλιού.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το «Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης των τρωκτικών με τη χρήση του ανθρωποπουλιού» εφαρμόζεται για τρίτη χρονιά με προϋπολογισμό του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτκής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ύψους 65.000 ευρώ.
Το Σχέδιο υλοποιείται από τα Τμήματα Γεωργίας, Δασών, Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και από τον Πτηνολογικό Σύνδεσμο Κύπρου.
Μέσω του Σχεδίου αυτού, ενισχύεται η τοποθέτηση τεχνητών φωλιών ανθρωποπουλιού σε όλες τις επαρχίες, ενώ γίνεται και χαρτογράφηση των φωλιών που έχουν ήδη τοποθετηθεί αλλά και αυτών που προγραμματίζεται να τοποθετηθούν. Επίσης, ενισχύεται η μελέτη της βιολογίας του ανθρωποπουλιού, καθώς και η ενημέρωση του αγροτικού κόσμου για τη σημασία της βιολογικής διαχείρισης και της ανάγκης μείωσης των χημικών σκευασμάτων που χρησιμοποιούνται, όπως σημειώνεται, πολλές φορές ανεξέλεγκτα.