Η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού της Πάφου, μαζί με τον πληθυσμό των γειτονικών κοινοτήτων, έχει ως αποτέλεσμα την ολοένα αύξηση των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους δρόμους της πόλης μας. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες της κυκλοφορικής συμφόρησης στις κύριες αρτηρίες, αλλά και σε δρόμους του εμπορικού κέντρου της Πάφου.
Ως εκ τούτου, για να απαλυνθεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα, είναι επιτακτική ανάγκη η θεσμοθέτηση και ίδρυση υπηρεσίας Βιώσιμης Κινητικότητας, Συγκοινωνιακού Σχεδιασμού και Δικτύων, η οποία θα αποτελείται από τα εξής τμήματα:
- Τμήμα Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού
- Τμήμα Οδοποιίας και Οδικής Σήμανσης
- Τμήμα Φωτεινής Σηματοδότησης και Ηλεκτροφωτισμού
- Τμήμα Αδειών και Ελέγχου Οδών και
- Τμήμα Τοπικής Διοικητικής Δομής και Υποστήριξης.
Είναι σαφές ότι πρέπει να δρομολογηθούν και να εφαρμοστούν άμεσα λύσεις, μερικές εκ των οποίων μπορεί να είναι οι ακόλουθες:
- Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας για την πόλη και επαρχία Πάφου, με εφαρμογή εντός του 2024.
Θα μετατρέψουν την Πάφο σε μια πόλη βιώσιμη, οικολογική, πιο ανθεκτική και με κοινωνικά ισότιμες δομές. Η υλοποίηση του Σχεδίου αναμένεται ότι θα συνεισφέρει τα μέγιστα και στην ανάπτυξη του τουρισμού, καθώς είναι γνωστό ότι πλέον οι τουρίστες όταν ταξιδεύουν κάπου επιλέγουν κατά προτεραιότητα τις Πράσινες Πόλεις, πόλεις ή περιοχές που έχουν μέσα μαζικής μεταφοράς και είναι κάτι που θα συμβάλει με τον δικό του τρόπο και ρόλο και στην ανάπτυξη του τουρισμού της ευρύτερης περιοχής.
- Αναβάθμιση του δικτύου Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και εγκατάσταση έξυπνων στάσεων των λεωφορείων και με τη λειτουργία ενός σύγχρονου αξιόπιστου συστήματος που να εξυπηρετεί τους πολίτες.
Τα λεωφορεία να γίνουν ελκυστική επιλογή για τον κόσμο και να εξυπηρετούν σε συνδυασμό με τη χρήση αυτοκινήτου, καθώς και σε συνδυασμό με τη χρήση ποδηλάτου (ειδικά για το εμπορικό κέντρο και τον ιστορικό πυρήνα της Πάφου), μειώνοντας ταυτόχρονα τις εκπομπές ρύπων στην ατμόσφαιρα.
- Άμεση μεταρρύθμιση του συστήματος δημοσίων συγκοινωνιών, με προτεραιότητα τη δημιουργία ολοκληρωμένου συνοικιακού δικτύου αστικών λεωφορείων.
- Δημιουργία του θεσμού του σχολικού λεωφορείου, σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων, ούτως ώστε οι μαθητές να πηγαινοέρχονται στα σχολεία τους με λεωφορεία, για να μην χρησιμοποιούνται τα ιδιωτικά αυτοκίνητα των γονιών τους.
- Σχεδιασμός και βελτίωση του κύριου οδικού δικτύου και των δρόμων πρωταρχικής σημασίας στα αστικά κέντρα, με κύρια προτεραιότητα την ολοκλήρωση του περιμετρικού οδικού δικτύου για τον Δυτικό Παρακαμπτήριο.
- Εγκατάσταση έξυπνων φώτων τροχαίας, που θα ρυθμίζονται αναλόγως της κυκλοφοριακής κίνησης.
Για παράδειγμα, εάν υπάρχουν οχήματα σε μια διασταύρωση που περιμένουν σε κόκκινο φανάρι, όμως, είναι άδειος ο δρόμος στο πράσινο, τότε, τα έξυπνα φώτα θα προχωρούν στην κατάλληλη αλλαγή ώστε να ρυθμίσουν την κυκλοφορία.
- Ανάγκη να ληφθούν σειρά μέτρων δυναμικής παρακολούθησης και διαχείρισης της κυκλοφορίας, όπως επέκταση της δυναμικής σηματοδότησης και η δημιουργία εφαρμογής που δίνει πληροφορίες για τις κυκλοφοριακές συνθήκες.
Για παράδειγμα, αναβάθμιση τεχνολογιών με εφαρμογές στα κινητά για να ενημερώνονται οι οδηγοί για σημεία όπου υπάρχει κυκλοφοριακό κομφούζιο για να διοχετεύεται η κυκλοφορία σε άλλες κατευθύνσεις.
- Αποκέντρωση από το αστικό κέντρο, ορισμένων δημόσιων υπηρεσιών, με ταυτόχρονη τη δημιουργία νέων εκπαιδευτηρίων σε αυτές τις περιοχές, για να εξυπηρετούν τους υπαλλήλους αυτούς.
- Εξάλειψη της παράνομης στάθμευσης, αυστηρή αστυνόμευση με σύγχρονα μέσα, τήρηση του ωραρίου φορτοεκφορτώσεων.
- Ορθολογική αστυνόμευση, με αυξημένη επιτόπια ρύθμιση της κυκλοφορίας σε σημεία που παρατηρείται μεγάλος κυκλοφοριακός όγκος τις ώρες αιχμής.
Χρειάζεται συνολικός σχεδιασμός και αποφάσεις σε όλα τα επίπεδα γιατί μόνο έτσι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία το κυκλοφοριακό.
*Ο Νίκος Σολωμού είναι
Κοινοβουλευτικός Συνεργάτης ΕΔΕΚ και
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Πάφου