Συνάντηση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Μέρας για τη Θάλασσα, με θέμα τα απειλητικά «δίχτυα φάντασμα», διοργάνωσαν την Τετάρτη, το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ μαζί με τον Σύνδεσμο Παράκτιας Αλιείας Πάφου.
«Δίχτυα φάντασμα» είπε η Δρ. Ξένια Λοϊζίδου Πρόεδρος του ΔΣ του Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, είναι τα δίκτυα που χάνονται, εγκαταλείπονται και απορρίπτονται στο θαλάσσιο περιβάλλον είτε κατά λάθος είτε σκόπιμα και συνεχίζουν να ψαρεύουν μόνα τους, παγιδεύοντας αδιάκριτα τα θαλάσσια ζώα.
Τα «δίχτυα φάντασμα» αναγνωρίζονται ως ένα από τα δέκα κυριότερα θαλάσσια απορρίμματα, συνιστώντας το 27% του συνολικού ποσοστού των θαλάσσιων απορριμμάτων, συμπλήρωσε.
Αυτά συνέχισε, ξεπερνούν σε έκταση τα 80.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και τα σχοινιά τους, αν τα συνδέσουμε, εκτείνονται σε 800.000 χιλιόμετρα. Στην Ευρώπη ο στόλος των αλιευτικών σκαφών ανέρχεται, όπως είπε, σε περίπου 74.000 σκάφη, το 75% των οποίων είναι κυρίως μικρά σκάφη παράκτιας αλιείας, και σε αυτά απασχολούνται περίπου 65.000 άνθρωποι. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο εγκαταλείπονται στις θάλασσες της Ευρώπης 11.000 τόνοι πλαστικών αλιευτικών εργαλείων.
Η ΑΚΤΗ, είπε, επιδιώκει με το έργο της να δώσει λύση στο πρόβλημα, δημιουργώντας συνεργασίες με τους ψαράδες της Ευρώπης και της Κύπρου μέσα από δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, όσο και μέσα από εφαρμοσμένη έρευνα για την αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων, όπως π.χ. η χρήση βιοπλαστικών αλιευτικών εργαλείων.
Πρόσθεσε ότι εδώ και χρόνια το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ και ο Σύνδεσμος Παράκτιας Αλιείας Πάφου ενώνουν τις δυνάμεις τους με κοινές δράσεις, στοχεύοντας στη μείωση της πλαστικής ρύπανσης στις θάλασσες της Κύπρου.
Σε δηλώσεις της η Πρόεδρος του ΔΣ του Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, Δρ Ξένια Ι. Λοϊζίδου, ανέφερε ότι «σήμερα όλη η Ευρώπη μιλά για την άμεση ανάγκη να γίνονται δράσεις για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την ανάπτυξη της Γαλάζιας Οικονομίας». Όλοι μαζί, πρόσθεσε, «πρέπει να γίνουμε μέρος της λύσης στο πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης, γιατί η θάλασσα είναι ζωή».
Ερωτηθείσα σχετικά η κ. Λοϊζίδου απάντησε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δώσει κίνητρα ωστόσο εναπόκειται στο κάθε Κράτος -μέλος το πως θα τα υλοποιήσει.
«Τα δίχτυα έχουν ενταχθεί στα είδη που βρίσκονται μέσα στην οδηγία για τα πλαστικά μιας χρήσεως. Άρα έχει όλα τα εργαλεία η Κύπρος για να διαχειριστεί τα δίχτυα ως πλαστικά μιας χρήσεως», συμπλήρωσε. Επεσήμανε ακόμη πως έχουμε καθυστερήσει γιατί θα έπρεπε να γίνει καταγραφή για το πόσα δίχτυα εισάγονται και πόσα δίχτυα απορρίπτονται να βρεθεί ο τρόπος να πεταχτούν, προσθέτοντας πως σε αρκετές περιπτώσεις τα Πράσινα Σημεία δεν τα δέχονται γιατί είναι βρώμικα. Λόγω της μη σωστής διαχείρισης συνέχισε, το 2030 ίσως χρειαστεί να πληρώνουμε και πρόστιμα.
Σε δηλώσεις του ο Ανδρέας Ανδρέου, εκπρόσωπος του Συνδέσμου της Παράκτιας Αλιείας Πάφου, ανέφερε ότι «συνεργαζόμαστε με την ΑΚΤΗ για να αντιμετωπίσουμε την πλαστική ρύπανση, που απειλεί τα ιχθυοαποθέματα στην Κύπρο».