Oλοκληρώθηκαν το βράδυ της Κυριακής με μεγάλη επιτυχία, μαζικότητα και συγκίνηση, οι εκδηλώσεις Μνήμης και Τιμής για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου που διοργάνωσε ο Δήμος Πάφου.
Το απόγευμα της Κυριακής η μεγάλη εκδήλωση μνήμης και τιμής ξεκίνησε με πορεία από το Πάρκο Γενοκτονίας των Ποντίων προς το Δημοτικό Μέγαρο όπου πραγματοποιήθηκε το κύριο μέρος της εκδήλωσης το οποίο περιλάμβανε χαιρετισμό από το Δήμαρχο κ. Φαίδωνα Φαίδωνος και την Δημοτική Σύμβουλο κ. Νίνα Γκαρακλίδου.
Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο κ. Χριστόφορος Πεταλίδης, εκδότης της εφημερίδας «Εύξεινος Πόντος» οποίος ανάπτυξε το θέμα: «Η Γενοκτονία την Ελλήνων του Πόντου και ο αγώνας των απογόνων τους».
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Δήμου Πάφου,στην ομιλία του ο κ. Πεταλίδης αναφέρθηκε στον διαχρονικό αγώνα των απογόνων Ελλήνων προσφύγων του Πόντου για να πείσουν πρώτα την Ελληνική πολιτεία και στη συνέχεια τις κυβερνήσεις των ξένων χορών και διεθνών οργανισμών για την αναγκαιότητα διεθνούς αναγνώρισης της γενοκτονίας των 353,000 αθώων θυμάτων που παρέμειναν άταφοι στα βουνά και στις βουνοκορφές της αλησμόνητης πατρίδας του Ευξείνου Πόντου.
Ο Δήμαρχος Πάφου στο χαιρετισμό του ανέφερε ότι η σημερινή επέτειος είναι συμβολική αλλά και με βαρύ φόρτο μνήμης, πένθους, καθήκοντος και χρέους.
Συμπληρώθηκε πέρσι συνέχισε, ένας αιώνας από την τελευταία φάση των σφαγών, της συστηματικής και μεθοδευμένης εξόντωσης και τον εκτοπισμό του ελληνικού πληθυσμού της περιοχής του Πόντου που εκτελέστηκε από το Κίνημα των Νεοτούρκων κατά την περίοδο 1916 – 1923. Όμως η Διεθνής Κοινότητα δεν έχει αναγνωρίσει τη Γενοκτονία αυτή, ενώ το έπραξε για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων και την Αρμενική Γενοκτονία, δύο άλλα τεράστια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Ως Δήμαρχος αυτής της πόλης πίστεψε ενσυνείδητα ότι η στήριξη από τον Δήμο Πάφου με μέτρα, πράξεις και δράσεις των ομογενών από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής ΄Ενωσης ήταν επιβεβλημένη και οφειλόμενη πολιτική.
Οι ομογενείς Πόντιοι, εκτός από τη συμβολή τους στην οικονομική ανάπτυξη της πόλης, εμπλουτίζουν την κοινωνία της Πάφου με την κουλτούρα και την πολύ αξιόλογη πολιτισμική παράδοση του Ποντιακού Ελληνισμού. Αποτελούν σημαντικό κεφάλαιο για την πόλη και την Επαρχία μας, πνευματικό, κοινωνικό και οικονομικό και δύναμη προόδου της Πάφου.
Στο χαιρετισμό της η κ. Γκαρακλίδου ανέφερε πως 105 χρόνια μετά το Ποντιακό Ολοκαύτωμα, ο Απανταχού Ελληνισμός τιμά την 19η Μάϊου, αποδεικνύοντας πως δεν χαρακτηρίζεται από ιστορική αμνημοσύνη και συνεχίζει τον αγώνα για ηθική δικαίωση, καταρρίπτοντας έτσι το αφήγημα που καλλιεργείται από κάποιους πως η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου είναι ένα ξεχασμένο γεγονός.
Το καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης περιλάμβανε δρώμενο με τίτλο “Δεν Τελειώσαμε” με τη συμμετοχή των λυράρηδων Χρήστου Ναβροζίδη και Βασίλη Μαυρομουστακίδη και ομάδας μουσικών με τη συμμετοχή της Χορωδίας του Λαογραφικού Ομίλου «Αφροδίτη» Γεροσκήπου και χορούς του Πόντου από το σχήμα του Πολιτιστικού Ομίλου Παραδοσιακών Χορών «Ρωμιοσύνη».
Για το Δήμο Πάφου η εκδήλωση Μνήμης και Τιμής για τη Γενοκτονία του Ελλήνων του Πόντου αποτελεί πλέον ετήσιο θεσμό και χρέος τιμής για όσους έχασαν τη ζωή τους στις «Αλησμόνητες Πατρίδες».
Σημειώνεται πως το πρωί της Κυριακής πραγματοποιήθηκε το θρησκευτικό μνημόσυνο για τα θύματα της γενοκτονίας προϊσταμένου του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Πάφου κ. Τυχικού.